Το «σχέδιο Αθηνά», που συμπυκνώνει τους στόχους της συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της δραστικότατης περικοπής των κρατικών δαπανών για την Παιδεία και του πλήγματος της τάσης της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση, υπηρετεί και ο αριθμός των εισακτέων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, που ανακοινώθηκε τελικά την Τρίτη, έπειτα από πολύ «μαγείρεμα», στην εκπνοή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο φετινός αριθμός εισακτέων θα είναι μειωμένος κατά 8,94% σε σχέση με πέρυσι. Δεν πέρασαν παρά μόνο τέσσερις μήνες από τότε που ο Αρβανιτόπουλος, ανακοινώνοντας το «σχέδιο Αθηνά» (Φλεβάρης του 2013), «εκτιμούσε» ότι «η μείωση δεν θα υπερβεί το 4%». Οπως θυμάστε, ο υπουργός Παιδείας επικαλούνταν τότε ψεύτικα στοιχεία προσφέροντας το τυράκι (το οποίο τσίμπησαν εν πλήρει συνειδήσει τα παπαγαλάκια των Μέσων) για να μη δούμε τη φάκα. Τελικά, η μείωση (ως εκτίμηση γιατί το τελικό νούμερο θα το ξέρουμε τέλος Αυγούστου, όταν ανακοινωθούν οι εισαχθέντες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ) υπερδιπλασιάστηκε, ενώ και η «εκτίμηση» του Φλεβάρη ότι «θα έχουμε «ελαφρά μείωση στα ΤΕΙ» έγινε γαργάρα. Η «ελαφρά μείωση» είναι πλέον της τάξης του 28,1%!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ 69.288 υποψήφιοι, 6.806 δηλαδή λιγότεροι από πέρυσι (76.094 το 2012-2013) (ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τον αριθμό των εισακτέων στις σχολές των καραβανάδων και των μπάτσων, στη Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού και τις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων). Στα Πανεπιστήμια, το σύνολο των φετινών εισακτέων της γενικής και ειδικής σειράς θα είναι 46.494 (44.381 πέρυσι. Ποσοστιαία αύξηση 4,76%). Στα ΤΕΙ, ο αριθμός των εισακτέων γενικής και ειδικής σειράς είναι 22.794 (31.713 πέρυσι. Ποσοστιαία μείωση 28,1%).
Το μαχαίρι του «σχεδίου Αθηνά» στις σχολές των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, μιας και οι δαπάνες γι’ αυτές θεωρούνται από το σύστημα «πεταμένα λεφτά», αφού μοναδική έγνοια είναι η απόλυτη υποταγή στις περιστασιακές ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, επιβεβαιώνεται και με τη μείωση στον αριθμό των εισακτέων. Κατά 2.450 θα μειωθούν φέτος οι εισακτέοι τους (-12,47%).
Στις Επιστήμες Υγείας, η μείωση θα είναι -4,28% (στο σύνολο ΑΕΙ και ΤΕΙ), στις Τεχνολογικές Επιστήμες -15,57% (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και στις Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) -17,17%. Αντίθετα, αύξηση 13,53% θα έχουμε στο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών. Αξίζει, όμως, να σημειώσουμε τη μεγάλη σφαγή που θα έχουμε στα ΤΕΙ, που ανήκουν στα παραπάνω επιστημονικά πεδία, σφαγή που «κουμπώνει» με την εξαφάνιση από τον ακαδημαϊκό χάρτη δεκάδων Τμημάτων ΤΕΙ, αλλά και με τη μεθοδευμένη από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων «αποτυχία» χιλιάδων υποψήφιων των φετινών πανελλαδικών, λόγω των δυσκολότατων θεμάτων στο σύνολο σχεδόν των λεγόμενων θετικών μαθημάτων (η «αποτυχία» πιστώνεται κυρίως στους υποψήφιους για τα ΤΕΙ, ενώ οι υποψήφιοι των πανεπιστημιακών θετικών σχολών εμφανίζονται παραδοσιακά σταθερά υψηλόβαθμοι). Ετσι, η μείωση στα ΤΕΙ του επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Υγείας είναι -11,77%, στα ΤΕΙ των Τεχνολογικών Επιστημών -29,28% και στα ΤΕΙ Οικονομίας και Διοίκησης -37,50%.
Γενικά, στο σύνολο των επιστημονικών πεδίων, χωρίς τις εκκλησιαστικές ακαδημίες, η μείωση του αριθμού των εισακτέων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι -9,11% (6.894 θέσεις λιγότερες).
Η στοχευμένη καταβαράθρωση των βαθμολογιών των υποψήφιων των πανελλαδικών, κυρίως αυτών που προορίζονται για τα ΤΕΙ, θα είναι το επιχείρημα που θα επιστρατεύσει το υπουργείο Παιδείας για την επαναφορά ενός επιπλέον ταξικού φραγμού, της βάσης του «10». Στόχος είναι να χτυπηθεί αλύπητα ο πόθος της νεολαίας για πανεπιστημιακή μόρφωση (τα αποτελέσματα του «σχεδίου Αθηνά» ίσως μοιάζουν πενιχρά για το υπουργείο Παιδείας και το σύστημα). Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο Αρβανιτόπουλος άφησε διάπλατα ανοιχτή την πόρτα γι’ αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η βάση του 10 είναι ένα εργαλείο για τη θεραπεία της εισαγωγής υποψηφίων με χαμηλές βάσεις, το οποίο ύστερα από πολλή σκέψη αποφασίσαμε να μην αξιοποιήσουμε φέτος. Αναμένουμε ότι με τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας που πραγματοποιήσαμε η κατάσταση θα βελτιωθεί. Θα δούμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών και θα επανεξετάσουμε το θέμα».
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε και μικροαλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών από την ερχόμενη χρονιά. Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα μειωθούν κατά δύο (γίνονται τέσσερα από έξι που είναι σήμερα), όμως η ουσία μένει ίδια και απαράλλαχτη. Οι εξετάσεις, σώμα ξένο και επένθετο στην μαθησιακή διαδικασία, που έχουν κυριολεκτικά στραγγαλίσει οποιοδήποτε ίχνος αυτόνομου χαρακτήρα του Λυκείου (ή και του Γυμνάσιου ακόμη, αφού αναπόφευκτα το ενδιαφέρον των παιδιών στρέφεται σ’ αυτές και την προσδοκία για επιτυχία) και μετρούν μόνο την αντοχή των μαθητών στην αγωνία, αλλά και την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους να ενισχύσουν με μαθήματα στα «μαγαζιά» της παραπαιδείας τις «ικανότητές» τους με συνταγές επιτυχίας, παραμένουν αλώβητες, «ιερές αγελάδες» για το αστικό σύστημα. Ανεξάρτητα με το πού αυτές τοποθετούνται με τις συνεχείς «μεταρρυθμίσεις» (μέσα ή έξω ή δίπλα στο σχολείο), το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό.