Με μπακαλίστικο τρόπο (λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δυο ώρες, με μια απλή διαίρεση των συνολικών ωρών διδασκαλίας ανά ειδικότητα με το 20, που είναι υποτίθεται ο μέσος όρος διδασκαλίας ανά καθηγητή, λαμβάνοντας υπόψη μόνο την πρώτη ανάθεση ειδικότητας και πετώντας στα σκουπίδια άλλους παράγοντες, όπως η ιδιαιτερότητα κάθε σχολείου, το μειωμένο ωράριο των διευθυντών, το στοίβαγμα των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα των 25 και 30 μαθητών στα αστικά κέντρα, κ.λπ.) καταρτίζονται οι πίνακες με τους «πλεονάζοντες» καθηγητές, που θα υποχρεωθούν να υποστούν το μαρτύριο των υποχρεωτικών μεταθέσεων και εις το εγγύς μέλλον της απόλυσης.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται (πηγή alfavita.gr) στο νομό Ημαθίας «περισσεύουν» πάνω από 305 καθηγητές (αναφέρονται μόνο οι ειδικότητες με τους περισσότερους «πλεονάζοντες», όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, γυμναστές, αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, οικονομολόγοι, καθηγητές πληροφορικής, κ.λπ.). Στην Ανατολική Αττική 700 από τους 3.500 υπηρετούντες οργανικά χάνουν την οργανική τους θέση και παραδίδονται στο έλεος του περιφερειακού Διευθυντή και του υπουργείου Παιδείας. Στο Ρέθυμνο «πλεονάζει» περίπου το 35% των καθηγητών. Στα Γιάννινα το 25% των καθηγητών είναι «υπεράριθμοι». Στη Θεσσαλονίκη στις λίστες μπαίνουν περίπου 2.000 καθηγητές, κ.ο.κ.
Το γαϊτανάκι των «υπεράριθμων» δεν έχει τέλος. Και θα αυξηθεί κι άλλο, αν πάρουμε υπόψη μας και το νέο κύμα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων και τμημάτων που θα έχουμε και τις επόμενες χρονιές.
Είναι δεδομένο ότι σε λίγο θ’ αρχίσει να οργιάζει ενορχηστρωμένα και κατευθυνόμενη από το υπουργείο Παιδείας και η γκεμπελική προπαγάνδα για εκπαιδευτικούς-τεμπέληδες, που είναι βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό και πρέπει να πάρουν την άγουσα.
Το νομοθετικό πλαίσιο το έχει ήδη στα σκαριά ο ΔΗΜΑΡίτης Μανιτάκης-πρωτεργάτης της εξόντωσης των δημόσιων υπάλληλων. Οσονούπω και η ρύθμιση για τους υπάλληλους των ΝΠΔΔ και του στενού δημόσιου τομέα, που τώρα μπαίνουν μόνο σε διαθεσιμότητα όταν οι θέσεις τους καταργούνται, θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω.
Γιατί το προσχέδιο νόμου με τίτλο «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», βάλλει ευθέως κατά του αστικού συντάγματος και ειδικά κατά του άρθρου 103 που κατά κάποιο τρόπο κατοχύρωνε τους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους που είχαν οργανική θέση. Ενώ με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται το δικαίωμα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στον συναρμόδιο υπουργό να νομοθετούν συνέχεια μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και να καταργούν οργανικές θέσεις («Κόντρα», αρ. φύλ. 730).