Ως τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών χαρακτηρίστηκαν τα Μαθηματικά κατεύθυνσης από τη Μαθηματική Εταιρία. Μεγάλης δυσκολίας επίσης ήταν και τα Μαθηματικά γενικής παιδείας, απαιτητικά τα Αρχαία, δύσκολη η Φυσική με κάποιο θέμα δημοσιευμένο σε ιστότοπο εσωτερικής συζήτησης μεταξύ φυσικών, κ.ο.κ.
Πού το πάει, αλήθεια η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων; Και για να πούμε την αλήθεια, πού το πάει το υπουργείο Παιδείας, αφού είναι εκείνο που αθέατα δίνει τις σχετικές οδηγίες; Μήπως θέλει να δημιουργήσει πληθώρα αποτυχόντων (θαυμάσια ευκαιρία για την επαναφορά της βάσης του 10), που σε συνδυασμό με τις σαρωτικές καταργήσεις τμημάτων θα αφήσει απέξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες υποψήφιους;
Σημειώνουμε ότι ακόμη και τώρα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο φετινός αριθμός εισακτέων! Ενώ ακόμη δεν έχει πάρει την οριστική του μορφή και ο νέος «χάρτης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά την επέλαση του «σχεδίου Αθηνά», καθόσον τα σχετικά ΠΔ βρίσκονται ακόμη στο ΣτΕ. Είναι φανερό ότι ακόμη τα πράγματα «μαγειρεύονται».
Για πολλοστή φορά παρακολουθούμε μια ακόμη προσπάθεια του συστήματος να χτυπήσει άγρια την τάση της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση. Ο αστισμός δεν παραιτείται από το στόχο του, παρόλο που οι έως τώρα απόπειρες έχουν πέσει στο κενό. Η εργαζόμενη κοινωνία δείχνει, όμως, ως τώρα να έχει αντιστάσεις στο θέμα αυτό.
Οπως μαθαίνουμε, δε, θα έχουμε και επιτάχυνση των διαδικασιών των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση του Λυκείου» (δελτίο Τύπου ΔΗΜΑΡ 23/5). Κοντολογίς, μέσα στο καλοκαίρι, όταν η εκπαιδευτική κοινότητα θα είναι σε διακοπές θα της έρθουν κατακούτελα και οι αλλαγές στο Λύκειο. Που σύμφωνα με όσα διαρρέουν θα πατούν πάνω στα προηγούμενα σχέδια που επεξεργάστηκαν οι γνωστές επιτροπές της φράου Διαμαντοπούλου και κατόπιν του Μπαμπινιώτη. Θα είναι δηλαδή μια παραλλαγή «της μεταρρύθμισης Αρσένη», που γέννησε το μαζικότατο μαθητικό κίνημα του «κάτσε καλά Γεράσιμε». Με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Η αποθέωση των ταξικών φραγμών, που θα ρίχνουν στον Καιάδα χιλιάδες παιδιά, ειδικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Το υπουργείο Παιδείας με τα δύσκολα και απαιτητικά θέματα των εξετάσεων, με τις προωθούμενες αλλαγές στο Λύκειο, με το σαρωτικό τσουνάμι της «Αθηνάς» στέλνει το μήνυμα: το ανώτερο κομμάτι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκειο), το Πανεπιστήμιο είναι μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Οι υπόλοιποι ας αρκεστούν στο εννιάχρονο σχολείο και πολύ τους είναι. Διότι αυτό απαιτούν το άγριο μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία και οι σημερινές ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς για τη μεγάλη μάζα των μισοειδικευμένων καταρτίσιμων απασχολήσιμων ή ανέργων.
Η πρακτική αυτή φουσκώνει τα πανιά των φροντιστηρίων. Η παραπαιδεία «τρέφεται» από το μεγάλο βαθμό δυσκολίας και την απαιτητικότητα των θεμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων. Το δημόσιο σχολείο, ο εκπαιδευτικός απαξιώνονται, αφού υπό τις δεδομένες συνθήκες αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις απαιτήσεις τούτης της εξεταστικής καρμανιόλας.
Κι έπειτα το υπουργείο ολοφύρεται τάχαμου για τους μαθητές και στήνει στον τοίχο τους καθηγητές και τους ντύνει στο χακί, γιατί τόλμησαν να έχουν την ιδέα να απεργήσουν μέσα στις εξετάσεις και να αμφισβητήσουν διά της πράξης τους αυτόν τον «ύψιστο» για το αστικό σύστημα θεσμό.
ΥΓ: Πριν από λίγο καιρό, το υπουργείο Παιδείας επέβαλε εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο στα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία, ισχυριζόμενο ότι αυτές θα προάγουν και ενισχύσουν την «αριστεία» στα σχολεία αυτά (παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των γονιών των μαθητών τους). Σημειώναμε τότε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί προάγγελο μιας συνολικότερης πολιτικής αντίληψης και πρακτικής για το δημόσιο σχολείο, που χαρακτηρίζεται από την ένταση των ταξικών φραγμών. Τότε το υπουργείο προσπάθησε να αποφύγει τις αντιδράσεις, λέγοντας ότι πρόκειται απλά για κάποια τεστ επί των γενικότερων γνώσεων των μαθητών, που δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Τώρα, οι Σύλλογοι Γονέων των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων καταγγέλλουν ότι τα προτεινόμενα ενδεικτικά θέματα από την Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων «δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση τεστ δεξιοτήτων» και «απαιτούν σοβαρή μελέτη και προετοιμασία, κατ’ αναλογία με τις πανελλήνιες εξετάσεις, το μοντέλο των οποίων ουσιαστικά μεταφέρεται με πρόχειρο τρόπο, 3 και 6 χρόνια νωρίτερα (για το Γυμνάσιο και το Δημοτικό αντιστοίχως), σε μαθητές μικρότερης ηλικίας».