♦ Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της Ράγιο Βαγεκάνο, χρησιμοποιούν τις εξέδρες του γηπέδου, όχι μόνο για να δουν έναν αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας και να την υποστηρίξουν αλλά και για να προβάλλουν τις πολιτικές τους επιλογές και να δώσουν ένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα. Στη διάρκεια του αγώνα με την Θέλτα, την περασμένη Κυριακή 11/11, σήκωσαν τα πανό που φαίνονται στη φωτογραφία, που γράφουν: «Ο καπιταλισμός είναι σε κρίση και εμείς σε πόλεμο. Στις 14 Νοεμβρίου όλοι στην απεργία». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Bukaneros παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και συμμετέχουν ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι. Πριν λίγες βδομάδες, κατά τη διάρκεια του ηρωικού αγώνα των ανθρακωρύχων, έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους κάνοντας κατάληψη σε μια γέφυρα κατά μήκος της διαδρομής που θα περνούσε η πορεία των ανθρακωρύχων, ενώ διοργάνωσαν και μια μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης για να τους ενισχύσουν.
♦ Είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο για το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαμαρτυριών της Αστυνομίας (IPCC), με το οποίο δικαιώθηκαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ. Το πόρισμα είχε σχέση με την τραγωδία του Χίλσμπορο τον Απρίλη του 1989, κατά τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ, στον οποίο είχαμε το θάνατο 96 ανθρώπων. Τα συγκλονιστικά στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Ανεξάρτητη Επιτροπή Χίλσμπορο σηματοδο- τούν την έναρξη των ερευνών της αστυνομίας για τους πραγματικούς υπεύθυνους της τραγωδίας. Η αναπληρωτής επικεφαλής της (IPCC), Ντέμπορα Γκλας, που ανακοίνωσε την έναρξη των ερευνών των συμβάντων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μοιραία μέρα, τόνισε ότι η IPCC «από την επόμενη μέρα της δημοσίευσης του πορίσματος ξεκίνησε να το εξετάζει ενδελεχώς και να μελετά τις 450.000 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου να αναγνωρίσουμε ποιες συμπεριφορές, επώνυμες ή ανώνυμες, αστυνομικών οργάνων, χρήζουν ερευνών» υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστυνομική έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έρευνα θα προσπαθήσει ν’ αναζητήσει απαντήσεις σχετικά με τις αλλαγές καταθέσεων, να βρει τους επικεφαλής και τα άτομα που τις διέταξαν, να ξεκαθαρίσει ποιοι γνώριζαν, ποιοι εμπλέκονταν στη διαδικασία και εάν πιέστηκαν αξιωματικοί. Η έρευνα θα επεκταθεί και εκτός αστυνομίας και θα εξεταστούν οι παραπλανητικές πληροφορίες που φέρεται να μεταφέρθηκαν σε ΜΜΕ, βουλευτές και ερευνητές, οι οποίες επέρριπταν ευθύνες στους φιλάθλους της Λίβερπουλ. Από τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η IPCC, θα αναθεωρηθούν οι κινήσεις και οι ενέργειες των αστυνομικών μετά την τραγωδία, συμπεριλαμβανομένων των ανακρίσεων και της εξέτασης των θυμάτων για κατανάλωση αλκοόλ. Τέλος, θα τεθεί στο μικροσκόπιο ο ρόλος της αστυνομίας των Γουέστ Μίντλαντς και ιδιαιτέρως όσων ηγήθηκαν των ερευνών της τραγωδίας.
Τελειώνοντας, η Γκλας προσπάθησε να πείσει ότι θα πραγματοποιηθεί μία ανεξάρτητη έρευνα από την IPCC για όλα αυτά τα ζητήματα και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ένα επιτελείο εξειδικευμένο για την υπόθεση του Χίλσμπορο. Οπως όλα δείχνουν, ο αντίκτυπος που είχε στο αγγλικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά και στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπόθεση του Χίσλμπορο είναι αρκετά μεγάλος για να τον διαχειριστούν χωρίς να κάνουν μια επικοινωνιακή κίνηση. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση και η ηγεσία της αστυνομίας έφτιαξαν μια επιτροπή, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, να απομακρυνθούν από τη μέρα δημοσίευσης του πορίσματος και να προσπαθήσουν ν’ αφήσουν να ξεχαστεί ένα θέμα που τους δημιουργεί προβλήματα.
♦ Για την επίθεση που έκανε την προηγούμενη βδομάδα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης εναντίον του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου και του ισχυρού άντρα της Παναχαϊκής Αλέξη Κούγια είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο, τονίζοντας ότι ο ερυθρόλευκος πρόεδρος λειτουργεί σαν χού-λιγκαν με κουστούμι και γραβάτα. Από την πλευρά του Αλαφούζου επιλέχθηκε να μη σηκωθεί το θέμα και υπήρξαν μόνο αναφορές από τις αθλητικές ειδήσεις του ΣΚΑΪ. Αντίθετα, ο Αλέξης (τελικά, πίσω από τις λέξεις υπάρχει πάντα ένας Αλέξης) Κούγιας ανταπέδωσε την πρόκληση και πήρε σβάρνα τα τηλεοπτικά Μέσα, προκειμένου ν’ αποδείξει ότι σαν «σκουπίδι» που ταλαιπωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να χαρακτηρίζεται ο Μαρινάκης και όχι αυτός. Αρχικά επέλεξε τοπικό ραδιοσταθμό στην Αχαΐα για να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού παχύσαρκο παιδάκι που τρώει τα λεφτά του πατέρα του και θέλει γύρω του 15 φουσκωτούς για να επιβεβαιώνεται. Το μεγάλο ρεσιτάλ το έδωσε την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή «Δίκη» του ΣΚΑΪ. Ανάμεσα στα πολλά που είπε κρατάμε τη θέση του, ότι «από την εποχή που ο Μαρινάκης αγόρασε τον Ολυμπιακό από τον Κόκκαλη, υπάρχει μια χούντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί ν’ αντέξει άλλο την εγκληματική οργάνωση και τη χούντα που έχει επιβάλει ο ερυθρόλευκος πρόεδρος. Στη συνέχεια, ο Κούγιας, σαν άλλος Βασιλάκης Καΐλας, αναφέρθηκε στον Αχιλλέα Μπέο και στη γνωστή υπόθεση με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και αναφέρθηκε στον αγώνα Αρης-Παναθηναϊκός (υπόθεση Δαλούκα), λέγοντας ότι εξαιτίας της προσπάθειας που κάνει για να ξεβρομίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ομάδα του, η Παναχαϊκή, αδικείται κατάφωρα από τους εξωγηπεδικούς παράγοντες και κινδύνεψε να υποβιβαστεί κατηγορία, εξαιτίας της στημένης δικαστικής υπόθεσης για την δωροδοκία της Χερσονήσου. Στο κλείσιμο της εκπομπής ο Κούγιας δεσμεύτηκε ότι θα πει περισσότερα στην επόμενη εκπομπή.
Οπως έχουμε ξαναγράψει, οι κόντρες ανάμεσα σε διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα δεν προσφέρουν τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού το απαξιώνουν ακόμη περισσότερο στη συνείδηση των φίλαθλων. Τελικά, οι μοναδικοί κερδισμένοι είναι οι αθλητικόγραφοι, που αναπαράγουν δηλώσεις και κόντρες και σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε ότι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προπονητή. Με μια «συγκινητική» ανακοίνωση η πράσινη ΠΑΕ έπλεξε το εγκώμιο του πρώην προπονητή και ενημέρωσε ότι καθήκοντα προπονητή αναλαμβάνει ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, με βοηθό τον Γιάννη Βονόρτα». Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική, γιατί δεν έχουμε παραίτηση, αλλά κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας, αφού ο πορτογάλος προπονητής πήρε και αποζημίωση.