Θυμόσαστε, ασφαλώς, την προπαγάνδα σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η μοναδική απείθαρχη ανάμεσα στις «μνημονιακές» χώρες (τις έλεγαν και PIGs, αλλά το σταμάτησαν, λόγω της συνειρμικής αναφοράς στα γουρούνια), ενώ αντίθετα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πάνε μια χαρά, επειδή εφαρμόζουν επακριβώς τις υποδείξεις της δικής τους τρόικας. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι όπως τα περιέγραφαν οι προπαγανδιστές της βαρβαρότητας.
Την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίτορ Γκάσπαρ, έχοντας στο πλάι του τον υφυπουργό του Κάρλος Μοέδας, εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου για ν’ ανακοινώσει ουσιαστικά ότι το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, που η κυβέρνηση Κοέλιο εφαρμόζει σε συνεργασία με την τρόικα, απέτυχε. Δεν είπε, βέβαια, ότι απέτυχε, δείτε όμως τα δεδομένα που παρουσίασε και κάντε τις συγκρίσεις με την περίπτωση της Ελλάδας.
Η πορτογαλική οικονομία βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην καπιταλιστική ύφεση και έτσι η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αποφάσισε να αναθεωρήσει τους στόχους. Το έλλειμμα του 2012 από 4,5% «επιτρέπεται» ν’ ανέλθει σε 5%. Το 2013, το έλλειμμα, αντί για 3% που ήταν ο αρχικός στόχος, «επιτρέπεται» ν’ ανέλθει στο 4,5% (μιλάμε για υπέρβαση της τάξης του 50%). Παρά ταύτα, ο Γκάσπαρ δήλωσε ότι ευελπιστεί πως η χώρα του θα επιστρέψει στις «αγορές» το 2013, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός του Μνημόνιου.
Φανταζόμαστε πως δεν υπάρχει κανείς που να νόμισε ότι η τρόικα χαλαρώνει τη θηλιά γύρω από το λαιμό του πορτογαλικού λαού. Κάθε άλλο. Με περίλυπο ύφος ο Γκάσπαρ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «μπορεί να χρειαστεί» να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Η καινούργια «λυπητερή» αναμένεται να ανακοινωθεί σ’ ένα μήνα (στις 15 Οκτώβρη), κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013. Τα διεθνή πρακτορεία, όμως, επικαλούμενα πηγές της τρόικας, περιγράφουν ήδη τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο: μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, μείωση των συντάξεων, μείωση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές και θα επιβληθεί «φόρος αλληλεγγύης».
Κλασικά πράγματα, δηλαδή, γνωστά από το «ελληνικό υπόδειγμα», που δεν χρειάζονται κανένα σχολιασμό.