Ο αμερικάνος πρεσβευτής στη Λιβύη, που είχε μεταβεί για σύντομη επίσκεψη στη Βεγγάζη, και τρεις ακόμη αμερικάνοι διπλωμάτες που ήταν μαζί του πλήρωσαν με τη ζωή τους για την προσβολή του Ισλάμ από την αμερικάνικη ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων», αποσπάσματα της οποίας κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», η ταινία παρουσιάζει το Μωάμεθ ως έναν ανόητο, ψευτοθρήσκο, που ερωτοτροπεί. Μάλιστα σε μια σκηνή που κυκλοφόρησε στο YouTube παρουσιάζεται σε προφανή σεξουαλική πράξη με μια γυναίκα, όταν από πολλούς μουσουλμάνους θεωρείται προσβολή ακόμη και η απεικόνιση του Μωάμεθ.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει νέο κύμα οργής στο μουσουλμανικό κόσμο και οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο Κάιρο, το απόγευμα της 11ης Σεπτέμβρη, όπου 3.000 διαδηλωτές, κυρίως σαλαφιστές και νεαροί οπαδοί, οι Λευκοί Ιππότες Ultras της μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας Zamalek, που συμμετείχαν μαχητικά και στη λαϊκή εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ, συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας απαιτώντας να απαγορευτεί η κυκλοφορία της ταινίας. Ομάδες νεαρών διαδηλωτών κατάφεραν να μπουν μέσα στον περίβολο της πρεσβείας, να κατεβάσουν και να καταστρέψουν την αμερικάνικη σημαία και να υψώσουν μια μαύρη σημαία με τη γνωστή ρήση από το κοράνι «Δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Αλλάχ». Το ίδιο έγραψαν πάνω στην κεντρική πύλη της πρεσβείας, ενώ ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κάλεσε σε διαδήλωση ενός εκατομμυρίου για την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.
Λίγες ώρες αργότερα στη Βεγγάζη της Λιβύης, μια ισχυρή ισλαμική μιλίτσια μαζί με διάφορους φύλαρχους και άλλους ένοπλους συγκεντρώθηκαν μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο. Η μιλίτσια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με ρουκέτες στο προξενείο και στη συνέχεια το πυρπόλησε, καθώς η δύναμη του κυβερνητικού στρατού που προστάτευε το προξενείο δεν άντεξε την επίθεση και υποχώρησε. Ο αμερικάνος πρεσβευτής που βρισκόταν μέσα στο προξενείο προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκίνητο, το οποίο όμως χτυπήθηκε από ρουκέτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και τρεις διπλωμάτες που ήταν μαζί του. Το επόμενο πρωί το προξενείο είχε λεηλατηθεί και είχαν απομείνει μόνο οι καμένοι τοίχοι και κάποια κατεστραμμένα σκόρπια έπιπλα.
Τα γεγονότα αυτά συνι- στούν ισχυρό πολιτικό πλήγμα για το Λευκό Οίκο. Στη μαύρη για τους Αμερικάνους επέτειο της 11ης Σεπτέμβρη (οποία σύμπτωση!), επιβεβαιώνουν, μετά το Αφγανιστάν, το αδιέξοδο και την πλήρη αποτυχία της αμερικάνικης «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας». Επιβεβαιώνουν τη διάλυση και το χάος που συνεχίζουν να επικρατούν στη Λιβύη, την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να επιβάλλει την εξουσία της στις μυριάδες ένοπλες ομάδες που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα, στις ισχυρές μιλίτσιες που έχουν χωρίσει τη χώρα σε φέουδα και επιβάλλουν το δικό τους νόμο. Επιβεβαιώνουν, τέλος, τα ρεπορτάζ που υποστηρίζουν ότι ισχυροποιείται συνεχώς η παρουσία των ισλαμιστών στη Λιβύη και ειδικότερα στην περιφέρεια της Βεγγάζης, όπου δρουν πολλές ισλαμικές ένοπλες ομάδες που είναι αντίθετες στη δυτική παρουσία και χτυπούν όλο και συχνότερα δυτικούς στόχους.
Και δύο λόγια για την επίμαχη ταινία. Δημιουργός της είναι ο 56χρονος αμερικανο –ισραηλινός Sam Bacile, που ζει στην Καλιφόρνια και τώρα κρύβεται. Μιλώντας τηλεφωνικά στο «Αssociated Press» επέμεινε στη θέση του ότι το Ισλάμ είναι «καρκίνος» και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ταινία του θα βοηθήσει τη γενέθλια γη του (το Ισραήλ) αποκαλύπτοντας τις «ατέλειες του Ισλάμ», ότι η ταινία του κόστισε 5 εκατομμύρια δολάρια και ότι χρηματοδοτήθηκε από περισσότερους από 100 εβραίους δωρητές. Την προώθηση της ταινίας έχει αναλάβει ο Morris Sadek, ένας Αιγύπτιος χριστιανός κόπτης, φανατικός αντιισλαμιστής, που ζει στην Καλιφόρνια, και ο πάστορας Terry Jones, γνωστός από το κάψιμο του κορανίου.
Ολη αυτή η ιστορία συνιστά πρωτοφανή πρόκληση, αν σκεφτεί κανείς ότι μια δανέζικη εφημερίδα που δημοσίευσε γελοιογραφίες που σατίριζαν το Ισλάμ και το Μωάμεθ το 2005, με πιο γνωστή αυτή που τον παρουσίαζε με μια βόμβα στο τουρμπάνι του, προκάλεσε θύελλα εξεγέρσεων σ’ όλες τις ισλαμικές χώρες, με τουλάχιστον 50 νεκρούς. Γι αυτό φοβούνται ότι τα γεγονότα στη Βεγγάζη και το Κάιρο είναι μόνο η αρχή και ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και σπεύδουν οι κυβερνήσεις, από το Λευκό Οίκο μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ασία, με ανακοινώσεις και καταγγελίες για την ταινία, να προλάβουν ό,τι μπορούν.
Ενισχύονται συνεχώς οι ισλαμιστές στη Λιβύη
Ισχυροποιείται συνεχώς η παρουσία των Ισλαμιστών στην Λιβύη. Παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν στην αμερικανόδουλη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, η θέση τους ισχυροποιεί-ται σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Πυκνώνουν συνεχώς οι επιθέσεις σε στόχους δυτικών συμφερόντων, ενώ οι σαλαφιστές το πιο συντηρητικό κομμάτι απ’ αυ- τούς, πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις σε στόχους θρησκευτικού χαρακτήρα, όπως τζαμιά και χώρους λατρείας του Σουφισμού που θεωρείται αίρεση του Ισλαμισμού.
Οι κυβερνητικές αρχές παραδέχονται ότι αδυνατούν να τους αντιμετωπίσουν, ενώ ο εθνικός στρατός και η αστυνομία είναι αδύναμοι και απρόθυμοι να συγκρουστούν με τις πολύ καλύτερα εξοπλισμένες μιλίτσιες που έχουν μοιράσει μεταξύ τους τη χώρα σε περιοχές δικαιοδοσίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Φαουζί Αμπντέλ Αλ δήλωσε ότι « είναι μεγάλοι σε δύναμη και αριθμό, δεν μπορούμε να μπούμε σε μια μάχη με προδιαγεγραμμένη την ήττα στην οποία θα σκοτω- θούν άνθρωποι, για ένα κατεστραμμένο τάφο».
Το ΝΑΤΟ έπεσε έξω στους υπολογισμούς του. Μπορεί να τους παραγκώνισε από την εξουσία αλλά η κυβέρνηση εντολοδόχος του , όπως και πριν απ’ αυτή το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, αδυνατεί να ελέγξει τους δρόμους των λιβυκών πόλεων, όπου την εξουσία την έχουν οι μιλίτσιες.
Η χώρα έχει πλημμυρίσει με όπλα όλων των τύπων, ενώ πολλές ομάδες ισλαμιστών που δρουν στη βόρεια και κεντρική Αφρική προμηθεύονται οπλισμό από το λαθρεμπόριο όπλων που ανθεί στη Λιβύη. Οπλα που προέρχονται από τις λεηλατημένες αποθήκες του στρατού του Καντάφι έχουν βρεθεί μέχρι και σε χέρια μαχητών της νιγηριανής Μπόκο Χαράμ, ενώ ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα στην περιοχή του Μαγκρέμπ εμφανίστηκαν στην περιοχή προκειμένου να αγοράσουν όπλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου McClatchy.
Το χάος και η διάλυση που επικράτησε από την πρώτη στιγμή μετά την πτώση του Καντάφι συνεχίζεται παρά το σχηματισμό μόνιμης κυβέρνησης. Οι μιλίτσιες δυναμώνουν, ενώ ο λιβυκός λαός παραμένει απλός παρατηρητής στη σύγκρουση για την εξουσία που συντελείται στη χώρα. Βασικές υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού που καταστράφηκαν από τον πόλεμο δεν έχουν ακόμη ανοικοδομηθεί και το μόνο που ενδιαφέρει τη νέα κυβέρνηση είναι η σύναψη συμβολαίων για το ξεπούλημα της χώρας στα δυτικά μονοπώλια.