Η βδομάδα που πέρασε επεφύλαξε στους ποδοσφαιροπαράγοντες μια διπλή ήττα. Αναγκάστηκαν να έρθουν σε συμβιβασμό με την κυβέρνηση στο θέμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και να υπογράψουν τη σύμβαση χορηγίας με τον ΟΠΑΠ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου συμφέρουσα από οικονομικής άποψης. Αναλυτικότερα τα δεδομένα έχουν ως εξής.
Η ψήφιση του αθλητικού νόμου Γερουλάνου είχε σαν αποτέλεσμα να έρθουν σε οριακό σημείο οι σχέσεις της κυβέρνησης με τη διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Ο Πιλάβιος και η παρέα του απειλού-σαν με το μπαμπούλα της ΦΙΦΑ, μιλώντας για παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, όμως πολύ γρήγορα έβαλαν την ουρά στα σκέλια και αναγκάστηκαν να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Την περασμένη Τρίτη, οι δυο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν η ΕΕΑ διατηρεί τον ελεγκτικό της ρόλο σε θέματα ανομίας και διαφθοράς και θα εισηγείται τις ποινές στην ΕΠΟ, η οποία θα τις επιβάλλει. Η ΕΠΟ συμφώνησε να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για τις ομάδες που δεν θα πληρούν τα κριτήρια της ΕΕΑ, καθώς και ότι οι αποφάσεις της επιτροπής θα είναι δεσμευτικές.
Επί της ουσίας, η συμφωνία αποτελεί ολοκληρωτική επικράτηση της κυβέρνησης, με τον ρόλο της ΕΠΟ να είναι πλέον διακοσμητικός, αφού η μοναδική δικαιοδοσία της είναι να επικυρώνει τις αποφάσεις της ΕΕΑ. Μπορεί ο Πιλάβιος και η παρέα του να προσπαθούν να πείσουν ότι κατάφεραν να οριοθετήσουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όμως δεν πείθουν κανέναν. Αρκεί να διαβάσουμε τις δηλώσεις του Πιλάβιου και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Π. Μπιτσαξή και θα καταλάβουμε την κατά κράτος ήττα της ΕΠΟ. Η συμφωνία προβλέπει ότι άμεσα η ΕΠΟ θα στείλει το σύστημα ποινών, που θα είναι πιο αυστηρές από τις σημερινές και στο πνεύμα του νέου αθλητικού νόμου, προκειμένου ο Γερουλάνος να τις ενσωματώσει στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και να κάνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο νόμο, ώστε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα επιβολής των ποινών στην ΕΠΟ.
Είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο, ότι η οικονομική κρίση έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους «ανιδιοτελείς εργάτες» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αφού στην πιάτσα δεν υπάρχουν φράγκα και η μοναδική ίσως οικονομική διέξοδος είναι η κρατική επιχορήγηση και η χορηγία του ΟΠΑΠ. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αδιέξοδο της ΕΠΟ και των διοικήσεων των ομάδων και επέβαλε τη θέλησή της. Εχοντας κερδίσει τη μάχη, δέχτηκε να διευκολύνει τη διοίκηση της ΕΠΟ και να παρουσιαστεί η συμφωνία ως ισομερής για τις δυο πλευρές. Από τη στιγμή που ο Πιλάβιος δείχνει διατεθειμένος να αποδεχτεί «ρεαλιστικές» λύσεις, η κυβέρνηση έχει λόγους να τον στηρίξει στην προεδρία της ΕΠΟ, ώστε να μην έχουμε αλλαγή ηγεσίας στις εκλογές για το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας.
Στο θέμα της διαμάχης της Λίγκας με τον ΟΠΑΠ για το οικονομικό σκέλος της χορηγίας, ο ΟΠΑΠ κατάφερε να επιβάλλει τους όρους του κόντρα στα συμφέροντα και τις επιθυμίες των ΠΑΕ. Τα φράγκα που θα πάρουν οι ομάδες ως χορηγία είναι πολύ λιγότερα από αυτά που υπολόγιζαν και αν αφαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα της Λίγκας το καθαρό ποσό που θα μπει στο ταμείο κάθε ομάδας δεν θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν Ολυμπιακός και Αστέρας Τρίπολης, αλλά και τη γκρίνια από τις περισσότερες ΠΑΕ για τη χαμηλή προσφορά, η τελική απόφαση ήταν να δεχτούν τα 5.500.000 ευρώ για τη φετινή χρονιά και τα 8.500.000 ευρώ για την επόμενη, αφού από την πλευρά του ΟΠΑΠ έγινε ξεκάθαρο ότι η προσφορά αυτή δε θα άλλαζε. Στη Λίγκα υπάρχει δυσαρέσκεια τόσο προς τον ΟΠΑΠ, τον οποία κατηγο- ρούν ότι είχαν συμφωνήσει το Φλεβάρη στα 17.000.000 ευρώ καθαρά και ο ΟΠΑΠ πρόσφερε περίπου το ίδιο ποσό αλλά μεικτά, ενώ από τις μικρότερες ΠΑΕ υπάρχει και δυσαρέσκεια για τους χειρι- σμούς του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη που επέβαλε την αναστολή μιας αγωνιστικής στο πρωτάθλημα, για να πιεστεί ο ΟΠΑΠ και να αυξήσει την προσφορά του, όμως το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό και σε βάρος της Λίγκας και των ομάδων.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη συμφωνία Λίγκας-ΟΠΑΠ είναι ότι το ελληνικό πρωτάθλημα, εξαιτίας της άσχημης αγωνιστικής κατάστασης των ομάδων, δεν «πουλάει» ως προϊόν και κατά συνέπεια ο ΟΠΑΠ δεν πιέζεται ιδιαίτερα από την έλλειψη αγωνιστικής δράσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να μεγιστοποιήσει την εξάρτηση του ελληνικού ποδοσφαίρου από το κράτος, οδήγησε τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να θέσει προς τη Λίγκα το δίλημμα «ή αυτά τα ολίγα ή τίποτε». Μάλιστα, ο ΟΠΑΠ κυκλοφόρησε και ένα non paper για να απαντήσει στη θέση της Λίγκας περί εκβιασμού, στο οποίο τονίζει ότι η χορηγία δεν έχει ανταποδοτικό χαράκτηρα, αφού τα γήπεδα είναι άδεια από φιλάθλους και το ποσοστό των ελληνικών ομάδων στο συνολικό όγκο του Στοιχήματος δεν ξεπερνάει το 5%, αφού οι φίλαθλοι δεν έχουν σε υπόληψη τις ελληνικές ομάδες και θεωρούν ότι σε μεγάλο ποσοστό οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος είναι στημένοι.
Η συμφωνία είναι σίγουρο ότι θα έχει άσχημες συνέπειες για τις περισσότερες ομάδες, αφού τα έσοδά τους προέρχονται κυρίως από τον ΟΠΑΠ, τα τηλεοπτικά και την κρατική επιχορήγηση. Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό, υπό την προϋπόθεση ότι ο Μαρινάκης θα συνεχίσει να βάζει το χέρι στην τσέπη και να καλύπτει τα οικονομικά ανοίγματα, στις υπόλοιπες ομάδες δεν υπάρχει μαντήλι να κλάψουν και σχοινί για να κρεμαστούν. Και επειδή η κατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πολύ δύσκολα θ’ αλλάξει προς το καλύτερο, το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαί-τερα θερμό, αφού αν εφαρμοστούν αυστηρά τα κριτήρια αδειοδότησης, πολύ δύσκολα θα καταφέρουν οι ομάδες να πάρουν πιστοποιητικό συμμετοχής.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος «κλάταρε» ο Παναθηναϊκός και πλέον οι πιθανότητες να πάρει τον τίτλο είναι ελάχιστες. Ο Φερέιρα προσπάθησε με ποδοσφαιρικές αλχημίες να κρατήσει σε αγωνιστική ετοιμότητα το ελλιπές ρόστερ, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα δε θα τα καταφέρει. Απαντες στο πράσινο στρατόπεδο ποντάρουν στο ένστικτο αυτοσυντήρησης της ομάδας στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και στη νίκη που θα αναπτερώσει τις ελπίδες για τον τίτλο, αν και από ποδοσφαιρικής άποψης οι πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι πολλές.
Στην απεργία στις 12ης Φλεβάρη δόθηκε μια δυναμική απάντηση από το λαό και τη νεολαία στην προσπάθεια των μπάτσων να καταστείλουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η λαϊκή αντιβία θορύβησε τον αστικό εσμό και άπαντες έσπευσαν να την καταδικάσουν. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αποφάσισε να το παίξει μάγκας και δήλωσε: «Να γνωρίζουν αυτά τα καθάρματα ότι όταν έρθει η ώρα, τις κουκούλες τους θα τις κατεβάσω». Την καλύτερη απάντηση στον Σαμαρά (την δανειστήκαμε για τίτλο στη στήλη) την έδωσαν, με το γνωστό ευρηματικό τρόπο που χαρακτηρίζει τους νεολαίους των γηπέδων, οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου στον αγώνα της ομάδας τους με τον Ατρόμητο.