Το δικό τους μερίδιο στην αντίσταση στην εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο συνεισφέρουν σύλλογοι ΔΕΠ Πανεπιστημίων με αποφάσεις τους που επιβεβαιώνουν τις αρχικές τους θέσεις. Οι σύλλογοι στέλνουν μήνυμα ανυπακοής στο υπουργείο Παιδείας και ταυτόχρονα μήνυμα προς τις πανεπιστημιακές διοικήσεις να μην τολμήσουν να κάνουν βήμα πίσω από τη θέση της απόρρριψης του νόμου και της πάλης για την πλήρη κατάργησή του, που σ’ αυτή τη φάση (έτσι όπως έχει η πραγματικότητα με την υποχώρηση του φοιτητικού κινήματος) έχει επικεντρωθεί στη μάχη για την ακύρωση των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων διοίκησης.
Η 5η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ τονίζει: «Η μερική αλλαγή προσώπων στην συγκρότηση της κυβέρνησης δεν άλλαξε στο ελάχιστο την πολιτική η οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται: έκτακτα χαράτσια, περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, αύξηση έμμεσης και άμεσης φορολογίας, κατάργηση κοινωνικών παροχών… Η Υπουργός ΠΔΒΜΘ αφού παραβίασε κατάφωρα κάθε έννοια πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου και συγκρότησε η ίδια τις οργανωτικές επιτροπές των εκλογών Συμβουλίων, προσπαθεί να βρει ενδοπανεπιστημιακή υποστήριξη. Ελάχιστες οργανωτικές επιτροπές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, ελάχιστοι πρόθυμοι συνάδελφοι –πολλοί εξ αυτών με προκλητική επιστημονική ανεπάρκεια ή και εδώ και χρόνια σε συνταξιοδοτικό καθεστώς– προσπαθούν να αναλάβουν ρόλο διεκπεραιωτή της πολιτικής πλήρους διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και εφαρμογής του νέου νόμου. Παράλληλα παρουσιάζονται σε Ιδρύματα της χώρας φαινόμενα εκφοβισμού και διώξεων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιδρούν στην πολιτική αυτή…».
Επαναδιατυπώνει «με έμφαση τη θέση της ότι η ματαίωση των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων εξακολουθεί να αποτελεί τον πρώτο στόχο στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής του Ν.4009/2011, μέχρι την κατάργησή του». Προς τούτο, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων «να λάβουν αποφάσεις υπέρ της ματαίωσης των εκλογών και να προβούν σε κάθε αναγκαία προς τούτο ενέργεια», τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων «να πάρουν σαφή θέση κατά της διεξαγωγής των εκλογών» και τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων «να μην συμβάλουν διοικητικά και οργανωτικά στην θεσμική εκτροπή –όπως οι ίδιοι την απεκάλεσαν– που συνιστούν οι εκλογές των συμβουλίων».
Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστήμιου του Αιγαίου πραγματοποίησε γενική συνέλευση και κατέληξε σε απόφαση, χαρακτηριστικά σημεία της οποίας είναι τα παρακάτω: «Στη βάση της θέσης του Συλλόγου υπέρ της κατάργησης του νέου Νόμου και της πάλης σε αυτή τη βάση για να μην εφαρμοστεί, εκτιμούμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για τη ματαίωση των εκλογών για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο:
– Καλούμε τους συναδέλφους να μη συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος, να μη νομιμοποιήσουν με κανένα τρόπο τη διαδικασία αυτή, να παλέψουν μαζί με την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα για να αποτραπεί αυτή η θεσμική εκτροπή.
– Καλούμε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου να επιβεβαιώσει με σαφήνεια το προηγούμενο ψήφισμά της (αρ. συν. 11/1.11.2011) με το οποίο καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να αναδείξει τεκμηριωμένα την αντίθεσή της και να μην συναινέσει στον επείσακτο θεσμικό ρόλο της επιτροπής, να αρνηθεί να προσφέρει οποιαδήποτε συνδρομή στην ‘’οργανωτική επιτροπή’’ (χορήγηση εκλογικών καταλόγων, σφραγίδων κ.λπ.) και να αποφασίσει αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος σε κάθε μέρα που θα προκηρύσσονται οι ‘’εκλογές’’… Προχωρούμε σε συντονισμό με την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα του Αιγαίου, τους συλλόγους διοικητικών, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ και συμβασιούχων, καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους για να αποτρέψουμε τις εκλογές και συνολικά να αγωνιστούμε για τη μη εφαρμογή και την κατάργηση του νέου νόμου».
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η απόφαση τονίζει την «κατηγορηματική αντίθεση» του Συλλόγου στο νόμο-πλαίσιο. Ο Σύλλογος διατρανώνει «την αταλάντευτη θέση του να συνεχίσει να αγωνίζεται για την προάσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και για τη διαρκή βελτίωση της διδασκαλίας και της έρευνας που επιτελείται σε αυτό» και εναντιώνεται στη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων, τονίζοντας ότι «πρόκειται για διαδικασία έκνομη, που συνιστά θεσμική εκτροπή».
Η απόφαση της συνέλευσης έχει ράμματα και για τη γούνα της εξωνημένης ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε την εντονότατη δυσφορία μας για τη στάση του Προεδρείου της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., το οποίο όχι μόνο δεν αντιστέκεται στα σχέδια του Υπουργείου για την κατάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου, αλλά αντίθετα δίνει την εντύπωση ότι συμπορεύεται μαζί του σε ρόλο συμβούλου και βοηθού. Υπό τις παρού-σες συνθήκες θεωρούμε ότι το Προεδρείο της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. δεν εκπροσωπεί τον κλάδο των πανεπιστημιακών δασκάλων».