«Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, υπέβαλε στους αντιπροσώπους του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μια νέα πρόταση για τα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους και για τις ρυθμίσεις ασφαλείας που θα αποκτούσε το Ισραήλ σε μία ειρηνευτική συμφωνία. Το Κουαρτέτο, που συγκροτείται από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕΕ, την ΕΕ και τη Ρωσία, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να υποβάλει αντιπρόταση, ωστόσο το Ισραήλ αρνήθηκε να το κάνει, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε αντιπρόταση θα έπρεπε να παρουσιαστεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους».
Η παραπάνω είδηση, που δημοσιεύτηκε στην εβραϊκή εφημερίδα Χααρέτζ την προηγούμενη Πέμπτη (1/12/11), θα ήταν παντελώς αδιάφορη, αν δεν συνοδευόταν από το περιεχόμενο της πρότασης της Π.Α. που διέρρευσε στην ίδια εφημερίδα. Διαβάζουμε λοιπόν: «Το παλαιστινιακό κείμενο προτείνει τα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους βασισμένα στα όρια του 1967, αλλά δείχνει προθυμία για ανταλλαγή 1.9% του εδάφους της Δυτικής Οχθης με εδάφη του Ισραήλ. Το δεύτερο κείμενο ασχολείται με θέματα ασφαλείας και περιλαμβάνει την παλαιστινιακή συγκατάθεση σε μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη στα ισραηλινά σύνορα και την κοιλάδα του Ιορδάνη. Επίσης, δεσμεύεται οι Παλαιστίνιοι να απέχουν από τη σύναψη στρατιωτικών συμμαχιών με εχθρικές προς το Ισραήλ χώρες, όπως και στην αποστρατιωτικοποίηση της Δυτικής Οχθης. Ωστόσο, η πρόταση, θα επέτρεπε στους Παλαιστίνιους να διαθέτουν περιορισμένο οπλισμό».
Αλλη μια παλαιστινιακή πρόταση που δεν θα βρει αντίκρυσμα, ίσως να σκεφτείτε, όμως η είδηση δεν είναι αυτή, αλλά η αποδοχή από την Παλαιστινιακή Αρχή ενός «κράτους» χωρίς στρατό! Ευρωπαίος διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι ο Αμπάς υπέβαλε την πρότασή αυτή για να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη από τη «διεθνή κοινότητα» ως ο πιο διαλλακτικός. Δεσμεύτηκε επίσης να αναστείλει οποιεσδήποτε μονομερείς κινήσεις στον ΟΗΕ μέχρι τις 26 Γενάρη. Αυτά ανέφερε το δημοσίευμα της Χααρέτζ, που ουδέποτε διαψεύστηκε από την Π.Α. Στο ειδησεογραφικό της πρακτορείο (WAFA) δημοσιεύτηκε μάλιστα μια λιτή δήλωση που επεσήμανε ότι οι προτάσεις της Π.Α. προς το Κουαρτέτο για την επανέναρξη των συνομιλιών «βασίζονται πρωτίστως στην εφαρμογή των διεθνών ψηφισμάτων». Ο δε Σαέμπ Ερεκάτ υποστήριξε ότι η Π.Α. είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αν το τελευταίο σταματήσει τις εποικιστικές δραστηριότητες και αποδεχτεί τη λύση των δύο κρατών.
Ο Ερεκάτ που είχε παραιτηθεί από την παλαιστινιακή επιτροπή διαπραγματεύσεων τον περασμένο Φλεβάρη, μετά τις αποκαλύψεις για την ενδοτική στάση του απέναντι στο Ισραήλ, εμφανίζεται ξανά έτοιμος να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις από τη θέση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ. Οσο πιο πολύ σκληροί εμφανίζονται οι Σιωνιστές τόσο περισσότερες υποχωρήσεις κάνει η Π.Α. που φαίνεται να αποδέχεται την ταπείνωση του «αποστρατιωτικοποιημένου κράτους», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Χαμάς.
Ποιο το όφελος για τον παλαιστινιακό λαό, τη στιγμή μάλιστα που οι Σιωνιστές συνεχίζουν τις επιθέσεις στη Γάζα αλλά και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε χωριά και πόλεις της Δυτικής Οχθης; Πότε το Κουαρτέτο έκανε κάτι για να στηρίξει τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, ώστε η Π.Α. να καίγεται να γίνει αρεστή σ’ αυτό; Ερωτήματα ρητορικά, φυσικά, αφού η Π.Α. μόνο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να θεωρηθεί. Σφουγγοκωλάριοι των Αμερικάνων είναι οι άνθρωποι, με μοναδικό πάθος τους την εξουσία…
ΥΓ: Πάντως, ο Μαρκ Τόνερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος με τη διαρροή της πρότασης της Π.Α. στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 2/12. Φοβάται, βλέπετε, τον απόλυτο εξευτελισμό της Π.Α….