Μπορεί οι ήχοι των βομβαρδιστικών να μην ακούγονται πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης, ο διπλωματικός πόλεμος του Ιράν με τη Δύση, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει. Ενας πόλεμος που δεν μπορεί κανείς να προδιαγράψει πού θα καταλήξει, καθώς μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση των Δυτικών μπορεί να αποβεί και μοιραία, όμως οι αντιθέσεις των δυτικών ιμπεριαλιστών με το Ιράν (και τους προστάτες του, Ρωσία και Κίνα) ολοένα και οξύνονται.
Ισως ορισμένοι να νομίζουν ότι ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε από την «απρόκλητη» εισβολή ιρανών φοιτητών στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Ομως, η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος ξεκίνησε με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αναστείλει όλες τις συναλλαγές με τις ιρανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας, λίγες μέρες πριν την εισβολή. Η απόφαση αυτή, που βασιζόταν στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η οποία δημοσιεύτηκε στις 8 Νοέμβρη και άφηνε να εννοηθεί ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνική βόμβα, ήταν επόμενο να προκαλέσει τη λαϊκή οργή που εκφράστηκε με τη βίαιη εισβολή ομάδας διαδηλωτών στη βρετανική πρεσβεία. Οργή, την εκδήλωση της οποίας δεν θέλησε να σταματήσει το ιρανικό καθεστώς και η οποία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αλ Τζαζίρα, οργανώθηκε από τους Μπασίτζ, τη στρατιωτική αστυνομία του Ιράν. Γιατί να το κάνει άλλωστε; Να προστατεύσει την πρεσβεία αυτών που του κάνουν οικονομικό πόλεμο;
Αντίθετα, η εισβολή των διαδηλωτών έστειλε το μήνυμα που η ιρανική κυβέρνηση ήθελε να στείλει προς τη Δύση, υπενθυμίζοντας ανάλογη επίθεση στην αμερικάνικη πρεσβεία το 1979 (επίθεση πολύ πιο βίαιη, με 52 ομήρους επί 444 μέρες, αφού η επίθεση εκείνη εκτυλίχτηκε την περίοδο μιας επανάστασης). Τα γεγονότα που επακολούθησαν ήταν αναμενόμενα. Η Βρετανία δεν δέχτηκε τη «λύπη» που εξέφρασε η ιρανική κυβέρνηση για την «απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων διαδηλωτών» και προχώρησε σε άρση των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν (απομάκρυνση όλων των ιρανών διπλωματών και κλείσιμο της πρεσβείας στο Λονδίνο), ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από την Τεχεράνη για να τους δώσουν οδηγίες. Ολη αυτή η εξέλιξη δεν μπορούσε να μην ικανοποιήσει τους Σιωνιστές που διά στόματος του προέδρου τους δήλωσαν ότι η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν «είναι τώρα πιο κοντά, από την εφαρμογή μιας διπλωματικής λύσης». Ευσεβείς πόθοι; Ο καιρός θα δείξει…