«Πύρρειος» αποδεικνύεται καθώς περνάει ο καιρός η νίκη των Αμερικάνων στη Φαλούτζα. Τόσο οι επιχειρήσεις του αμερικάνικου στρατού για την «εκκαθάριση» της πόλης από τα «υπολείμματα» των ανταρτών όσο και οι επιθέσεις των ανταρτών συνεχίζονται, ακόμη και στις θεωρούμενες από τους Αμερικάνους «ασφαλείς» περιοχές της πόλης. Οι ειδήσεις από το μέτωπο της Φαλούτζα σκοντάφτουν στο τείχος της αμερικάνικης λογοκρισίας, ωστόσο και μόνο το ότι απαγορεύεται ακόμη η επιστροφή των κατοίκων και το ότι η «Ερυθρά Ημισέληνος» του Ιράκ, που είχε καταφέρει να μπει στην πόλη ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Αμερικάνους για να βοηθήσει τον εναπομείναντα πληθυσμό, διατάχθηκε να φύγει για «λόγους ασφάλειας» δίνουν μια εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις των κατακτητών.
Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και η επιστροφή των προσφύγων στη Φαλούτζα. Οι αμερικάνικες αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις εκλογές της 30ης Γενάρη είναι ελάχιστα. Στο διάστημα που απομένει πρέπει να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των στοιχειωδών υποδομών της πόλης, να αρχίσει η επιστροφή του πληθυσμού για να καταγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, να παρεμποδιστεί η επιστροφή των ανταρτών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναρχίσει ο ανταρτοπόλεμος και δεν θα επαναληφθεί το προηγούμενο του περασμένου Απρίλη, δηλαδή δεν θα ξαναπεράσει η πόλη στον έλεγχο των ανταρτών.
Και επειδή οι Αμερικάνοι ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν έναν ακόμη πιο εχθρικό πληθυσμό και ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τις ιρακινές δυνάμεις καταστολής, επεξεργάζονται, μεταξύ άλλων, ένα σχέδιο μετατροπής της Φαλούτζα σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης».
Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα «Boston Globe»(5/12/04), προβλέπει τα εξής. Τα αμερικάνικα στρατεύματα θα οδηγούν τους πρόσφυγες που επιστρέφουν στη Φαλούτζα στα αποκαλούμενα κέντρα ελέγχου πολιτών στα περίχωρα της πόλης για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων των ταυτοτήτων τους μέσω τεστ DNA και εξέτασης του αμφιβληστροειδούς. Στη συνέχεια θα παραλαμβάνουν ένα διακριτικό στο οποίο θα καταγράφεται η διεύθυνση του σπιτιού τους και θα είναι υποχρεωμένοι να το έχουν πάντα πάνω τους. Θα απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων και η μετακίνηση του πληθυσμού θα γίνεται με πούλμαν του αμερικάνικου στρατού, για να σταματήσουν οι επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Εξετάζεται επίσης σοβαρά η ιδέα να απαιτήσουν από όλους τους άντρες να δουλέψουν, έναντι αμοιβής και ανάλογα με τις δεξιότητές τους, σε στρατιωτικού τύπου τάγματα σε έργα ανοικοδόμησης, ύδρευσης ή στον καθαρισμό της πόλης από τα ερείπια.
Η αμερικάνικη στρατιωτική διοίκηση και η ιρακινή κυβέρνηση έχουν διακηρύξει, σύμφωνα με την «Boston Globe», την πρόθεσή τους να κάνουν τη Φαλούτζα «μια πόλη μοντέλο», όπου θα μπορούν να διατηρήσουν την ασφάλεια. Μοντέλο προφανώς για άλλες ανυπότακτες περιοχές του Ιράκ. Και για να πετύχουν αυτό το στόχο δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν «καταναγκαστικά μέτρα», τα οποία επιτρέπει ο στρατιωτικός νόμος που επέβαλε τον περασμένο μήνα η ιρακινή κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος της «Boston Globe» αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να γίνει ο διαχωρισμός των ανταρτών από τους υπόλοιπους πολίτες κατά την επιστροφή των προσφύγων, επικαλούμενος το περιστατικό της αποχώρησης της αποστολής της «Ερυθράς Ημισελήνου» από τη Φαλούτζα. Η συμφωνία του επικεφαλής της αποστολής με τον αμερικάνικο στρατό προέβλεπε ότι μαζί με την αποστολή θα έφευγαν από τη Φαλούτζα μια ομάδα μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης και μια ομάδα γυναικών και παιδιών που διασώθηκαν από τα ερείπια. Οταν τα στρατιωτικά αυτοκίνητα με τους πεζοναύτες έφτασαν στο κτίριο που βρισκόταν η αποστολή της «Ερυθράς Ημισελήνου» δεκάδες νεαροί άντρες που είχαν καταφύγει εκεί βγήκαν έξω και σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους. Η σύγχυση και η ένταση αυξήθηκε όταν μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά άρχισαν να ανεβαίνουν στα Χάμβι και άντρες, υποτίθεται μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, αρκετοί από τους οποίους δεν είχαν ταυτότητες. Τελικά η αποστολή αναχώρησε αφού 10 πεζοναύτες έφαγαν δύο ώρες χωρίς να μπορέσουν να βγάλουν άκρη.
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα της κατάστασης στη Φαλούτζα, όπως μεταφέρεται από ανταποκριτές των «Free Arab Voice» και «Mafkarat al – Islam». Σύμφωνα με τους ανταποκριτές αυτούς, μόνο την περασμένη Τρίτη 7 Δεκέμβρη οι αντάρτες πραγματοποίησαν περισσότερες από 15 επιθέσεις σε τέσσερις γειτονιές της Φαλούτζα εναντίον αμερικάνων πεζοναυτών που ξεκίνησαν να κάνουν έρευνες και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Την ίδια μέρα κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Σινούκ με αμερικάνους στρατιώτες και εκτέλεσαν 31 μέλη της Ιρακινής Εθνοφρουράς που είχαν συλλάβει ως συνεργάτες των Αμερικάνων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θεωρούν το σχέδιο μετατροπής της Φαλούτζα σε «μοντέλο ασφάλειας» ανεφάρμοστο, γιατί οι Αμερικάνοι ελέγχουν μόνο το ένα τρίτο της πόλης, ενώ τα δύο τρίτα παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.