Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού
  • Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»
  • Νέα άθλημα: εναέριο σλάλομ
  • Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας
  • Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα
  • Σαν σήμερα 13 Μάρτη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Μια σύντομη ιστορία υπονόμευσης
Παιδεία

Πανεπιστημιακό άσυλο

Μια σύντομη ιστορία υπονόμευσης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Σεπ 2011, 00:00

 

Κανένας μέτριος παρατηρητής των εξελίξεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  δε θα υποστήριζε ότι η κατάργηση του ασύλου με τη βούλα του νόμου-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου ήρθε αιφνιδιαστικά, σαν κεραυνός εν αιθρία. Προηγήθηκε ένα μακρόχρονο μπαράζ γκεμπελικών επιθέσεων ενάντια στο άσυλο, εντός και εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας, προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες και ο νομοθέτης να αφαιρέσει ανερυθρίαστα μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και μάλιστα με την κοινή συναίνεση και των δυο κομμάτων εξουσίας κάτω από τις ιαχές επιδοκιμασίας της ακροδεξιάς παράγκας του ΛΑΟΣ.
 
Στη μεταπολίτευση ήταν η έντονη ακόμη ανάμνηση από την αντίσταση των φοιτητών το Νοέμβρη του ‘73 ενάντια στους πραιτοριανούς της Χούντας, το πνεύμα της αντίστασης που ξεχείλιζε από τις αίθουσες των πανεπιστημίων και ξεχυνόταν ορμητικά σαν χείμαρρος στην κοινωνία, παρασύροντας στους δρόμους, στα εργοστάσια, στις γειτονιές τους εργαζόμενους ενάντια στους αντεργατικούς και αντικοινωνικούς νόμους της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης του «εθνάρχη» Καραμανλή, που μετέτρεψε το πανεπιστημιακό άσυλο σε αδιαμφισβήτητο άτυπο θεσμό, τον οποίο έπρεπε να σέβονται οι δυνάμεις καταστολής και σε περίπτωση άρσης του να απολογούνται ενώπιον της κοινωνίας.
 
Η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση της «αλλαγής», στα πλαίσια της κοινωνικής δημαγωγίας της, προκειμένου να προσεταιριστεί το κίνημα αυτό και σταδιακά να το ενταφιάσει, κατοχύρωσε για πρώτη φορά νομοθετικά το άσυλο με το άρθρο 2 παρ. 5 του Ν.1268/82: «Το Πανεπιστημιακό Ασυλο καλύπτει όλους τους χώρους των ΑΕΙ και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή την άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ». Δεν διανοήθηκε, βέβαια, να το κατοχυρώσει συνταγματικά –αν και είχε τη δυνατότητα το 1985– όπως είχε προτείνει ο Γ.Α. Μαγκάκης στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975 και η τότε πλειοψηφία της «επαράτου δεξιάς» είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας την πρότασή του. 
 
29 χρόνια μετά, το πνεύμα του νέου νόμου-πλαίσιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που διέπει την κατάργηση του ασύλου, παραπέμπει στον αλήστου μνήμης εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευστάθιο Μπλέτσα, που το 1977 γνωμοδότησε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν υφίσταται και ότι η αστυνομία έχει δικαίωμα και καθήκον να μπαίνει όποτε θέλει στα ΑΕΙ, να παρίσταται στις φοιτητικές συνελεύσεις, «εάν αυταί παρεξέκλιναν του σκοπού των και μετατράπηκαν σε πολιτικές συναθροίσεις», όπως και «να ανακαλύπτει και να προσαγάγει σε δίκη τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς» των «εγκλημάτων» της αφισοκόλλησης, της ανάρτησης πανό και της αναγραφής συνθημάτων στους τοίχους. Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι σφοδρές αντιδράσεις ανάγκασαν τον τότε υπουργό Παιδείας Γεώργιο Ράλλη να διευκρινίσει ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει ουσιαστικά και στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο».
 
Η τάξη πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα στους μη νομιμόφρονες καταληψίες φοιτητές των πανεπιστημίων, που αρχής γενομένης από το φοιτητικό κίνημα του 2006 ενάντια στον νόμο-πλαίσιο της Γιαννάκου, διατάραξαν την εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια, επισύροντας ακαριαία τη μήνη του καθηγητικού κατεστημένου που λυμαίνεται τους πόρους των ειδικών λογαριασμών της έρευνας. Η κορύφωση του αγώνα των φοιτητών, με τον ενταφιασμό της αναθεώρησης του άρθρου 16 και όλου του Συντάγματος, το 2007, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι κοινώς λεγόμενοι «νταβατζήδες» ή κατά το κοσμιότερον «εθνικοί προμηθευτές», που ελέγχουν τα μίντια, έχαναν μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις στα μαγαζιά της κατάρτισης των ΚΕΣ και σε κοινά «προγράμματα σπουδών» με πανεπιστήμια. Επιστράτευσαν, λοιπόν, το στρατό των καλαμαράδων τους και των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών παραγωγών τους σε ένα γκεμπελικό μπαράζ επιθέσεων ενάντια στο άσυλο. Εκτοτε, τόνοι λάσπης χύνονται καθημερινά για τη δήθεν εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια, που συνεπικουρείται δήθεν από το άσυλο. Αδιανόητα ψέματα παρουσιάζονται από τους παπαγάλους της «ενημέρωσης» με τον πιο φυσικό τρόπο, ως οι πιο προφανείς και αδιάψευστες αλήθειες, χωρίς κανέναν αντίλογο. Οπως ήταν φυσικό, στο πλευρό τους οι νταβατζήδες βρήκαν πρόθυμους συμμάχους το καθηγητικό κατεστημένο. Η πέμπτη φάλαγγα εντός πανεπιστημίου έδωσε ρεσιτάλ θεατρινισμού στις οπερέτες των καναλιών, με τον πρύτανη Μάνθο και τον πρύτανη Κίττα να διακομίζονται με δήθεν «σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους» στα νοσοκομεία, κατόπιν απλών διαπληκτισμών με εξαγριωμένους φοιτητές, και τον πρύτανη Γρυσπολάκη του Πολυτεχνείου της Κρήτης ως άλλο «Ηρακλή Πουαρό» να βαπτίζει την πιάτσα στη Μπουμπουλίνας «εμπόριο ναρκωτικών στο ΕΜΠ» και να δέχεται τα εύσημα των γκεμπελίσκων δημοσιογράφων για τη μεγάλη αποκάλυψη! Και όλοι οι πρυτάνεις εν χορώ, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, να θέτουν με την κάθε ευκαιρία τις ευθύνες της πολιτείας για την υπεράσπιση της νομιμότητας και της τάξης εντός του πανεπιστημίου, βάλλοντας –άλλοτε ευθέως και άλλοτε εμμέσως πλην σαφώς– ενάντια στο άσυλο.
 
Με την τάξη και τη νομιμότητα συντάχθηκε και η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών που επί δεκαετίες γαλουχήθηκε και συμβιβάστηκε με τη λογική του «μικρότερου κακού» και της «ήσσονος αντίστασης», όταν εντός και εκτός πανεπιστημίου διαμορφωνόταν σταδιακά ο πολιορκητικός κριός για την άλωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Γι’ αυτούς το φοιτητικό κίνημα ήταν ένας «άσπονδος φίλος». Οσο παρέμενε στα πλαίσια της ανώδυνης διαμαρτυρίας, ήταν ένας ευπρόσδεκτος σύμμαχος, όταν «παρέκκλινε» σε κίνημα ανατροπής που στιγμάτιζε και τους ίδιους με την εγκληματική συνενοχή και ανοχή στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της πολιτείας, ήταν στην καλύτερη ένας «άσωτος υιός», στη χειρότερη ένα «κακομαθημένο μαθητούδι» που έπρεπε να μπει στον ορθό δρόμο ακόμη και με το βούρδουλα. Ετσι μια ωραία πρωία το συνδικαλιστικό τους όργανο, η ΠΟΣΔΕΠ, παραδόθηκε ψυχή τε και σώματι στο καθηγητικό κατεστημένο και ακολούθησε το δρόμο των πρυτάνεων, υπενθυμίζοντας συνεχώς την ύπαρξη του νόμου της Γιαννάκου (Νόμος 1549/2007) και την ανάγκη τήρησής του:  «Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του ΑΕΙ στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα ΤΕΙ». Ενός νόμου που έβαζε τα θεμέλια για την οριστική κατάργηση του ασύλου, δίνοντας τη δυνατότητα στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να αποχαρακτηρίσουν πανεπιστημιακούς χώρους υφιστάμενους στη δικαιοδοσία του ασύλου. 
 
Μα να που τώρα η τάξη και η νομιμότητα που τόσο εξύμνησαν… πρόδωσαν τους σώφρονες και συνετούς πανεπιστημιακούς δασκάλους. Το συμβούλιο διοίκησης, με εξωπανεπιστημιακούς που αποφασίζουν για όλα εντός πανεπιστημίων (ο μάνατζερ της Γιαννάκου ωχριά μπροστά στη «σοσιαλιστική» σύλληψη του μαγειρείου του Συμβουλίου Διοίκησης της Διαμαντοπούλου), τα προγράμματα σπουδών πολλών ταχυτήτων, με υποδοχή και αποφοίτων ΚΕΣ και ΙΕΚ, που προμηνύουν τη διάλυση σχολών και τμημάτων με το μπαμπούλα της κρατικής υποχρηματοδότησης, οι ανάλογες μισθολογικές περικοπές, τα εμπόδια στις εξελίξεις, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και ο μπαμπούλας της τρόικας τους οδήγησαν στην αρχή να «κλείσουν το μάτι» στους φοιτητές και στο τέλος να αναβάλουν με έκτακτες συγκλήτους τις εξεταστικές για να κλείσουν οι φοιτητές τα πανεπιστήμια. Και ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν και οι ξέφρενες φωνές τους εναντίον της «ασυδοσίας» των κινητοποιήσεων των φοιτητών.
 
Σαφώς και τα αμαρτήματά τους δεν παραγράφονται. Στους καιρούς που ζούμε δεν παρεπιδημεί στη χώρα αυτή η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους εντελώς καιροσκοπικά θυμήθηκαν τη δύναμη πυρός των φοιτητών για τα πιο ιδιοτελή τους συμφέροντα, όταν μέχρι πρότινος ξεπουλούσαν σε τιμή ευκαιρίας και το τελευταίο πλακάκι του δημόσιου πανεπιστημιακού οικοδομήματος. Αν και είναι νωρίς για να προεξοφληθεί η εξέλιξη του φοιτητικού κινήματος, στο χέρι των φοιτητών είναι να καταργήσουν το νόμο, διατηρώντας κάθε στιγμή στη μνήμη τους ότι η πέμπτη φάλαγγα είναι πάντα παρούσα και καιροφυλακτεί να χτυπήσει πισώπλατα.
 
Στ.Σ.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Πανεπιστημιακό άσυλο

Εχει αξία η υπεράσπιση του άρθρου 16;
Επόμενο άρθρο

Πανεπιστημιακό άσυλο

Η βίαιη πτώση των βάσεων

Σχετικά Αρθρα

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Παιδεία 11 Μαρ 2026, 11:07

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

Παιδεία 11 Μαρ 2026, 00:10

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

Παιδεία 10 Μαρ 2026, 12:04

Η πρόληψη της βίας στο σχολείο δεν χωράει κομματικούς πειραματισμούς, απειλές και εκφοβισμούς

Παιδεία 8 Μαρ 2026, 12:51

Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων

Παιδεία 6 Μαρ 2026, 12:28

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

Παιδεία 2 Μαρ 2026, 18:01
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού

Οι αμερικανοσιωναζιστές βομβάρδιζαν τη γύρω περιοχή, αλλά κανένας δεν πτοήθηκε

13 Μαρ 2026, 19:54
Διεθνή

Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»

13 Μαρ 2026, 18:55
Κόντρες

Νέα άθλημα: εναέριο σλάλομ

13 Μαρ 2026, 14:36
Διεθνή

Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Οταν η «Ευρώπη φρούριο» συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω

13 Μαρ 2026, 09:58
Πολιτισμός

Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

13 Μαρ 2026, 00:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη

13 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Αλλοι πλακώνονται στα καταφύγια και άλλοι στριμώχνονται στους δρόμους

12 Μαρ 2026, 14:19
Κόντρες

Η δυστυχία τους είναι ότι το Σύνταγμά τους δεν προβλέπει φίμωτρο

12 Μαρ 2026, 12:34
Διεθνή

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

12 Μαρ 2026, 10:19
Πολιτική

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

12 Μαρ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη

Ημέρα νεφρού.

Ημέρα δράσης των σιδηροδρομικών.

1881: Εκτελείται ο τσάρος Αλέξανδρος Β’ από βόμβα της οργάνωσης “Ναρόντνανγια Βόλια“.

1888: Η Βραζιλία καταργεί με νόμο τη δουλεία.

1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει δικτατορία.

1958: Απολύονται 133 κομμουνιστές από τον Αγιο Ευστράτιο.

1971: Βόμβες έξω από τα γραφεία της εφημερίδας “Εστία” και στα γραφεία της “Esso“.

1980: Αρχή ένοπλου αγώνα του ΡΚΚ.

1991: Η 17Ν εκτελεί τον αμερικανό λοχία Ronald Stewart.

1996: Αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    17Ν
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Εφετείο 17Ν
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    ΕΛΑ
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Πανεπιστημιακό άσυλο

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Πανεπιστημιακό άσυλο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Πανεπιστημιακό άσυλο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Πανεπιστημιακό άσυλο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Πανεπιστημιακό άσυλο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    Πανεπιστημιακό άσυλο

    Ποιοι είμαστε
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    Πανεπιστημιακό άσυλο

    Επικοινωνία
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    Πανεπιστημιακό άσυλο

    Όροι χρήσης
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    Πανεπιστημιακό άσυλο

    Ποιοι είμαστε
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    Πανεπιστημιακό άσυλο

    Επικοινωνία
  • Πανεπιστημιακό άσυλο

    Πανεπιστημιακό άσυλο

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo