Μεγάλη σφαγή έγινε φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η κυβέρνηση βάλθηκε με όλα τα μέσα να χτυπήσει ανελέητα την ιστορικά διαμορφωμένη τάση της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας και της νεολαίας της για πανεπιστημιακή μόρφωση. Και μ’ ένα σμπάρο να περικόψει και τις δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 10.250 λιγότερες θέσεις εισακτέων από πέρσι, λουκέτο σε 24 περιφερειακά ΤΕΙ και ένα πανεπιστημιακό τμήμα, προσπάθεια εξαπάτησης των μαθητών με την καθιέρωση την τελευταία στιγμή απολυτηρίων δυο ταχυτήτων δήθεν ισότιμων (την πεπονόφλουδα πάτησαν 4.500 περίπου παιδιά) και θέματα στις πανελλαδικές αυξημένης δυσκολίας σε όλα σχεδόν τα μαθήματα από την «ανεξάρτητη» Επιτροπή εξετάσεων, που απελευθερωμένη πια από το άγος της επιλογής θεμάτων που να δίνουν τη δυνατότητα στους «αδύνατους» μαθητές να αποκτούν έστω το απολυτήριο Λυκείου, «βάρεσε στο σταυρό».
Πολλές φορές έχουμε δηλώσει ότι οι εξετάσεις είναι σώμα ξένο και επένθετο στην αγωγή, εξάρτημα μιας καταπιεστικής, μεσαιωνικού τύπου παιδαγωγικής, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να καλλιεργούν το άγχος και να μετρούν τη δύναμη αντίστασης στην αγωνία. Δεν μπορούν να αποδώσουν με αντικειμενικότητα και αξιοπιστία τις πραγματικές ικανότητες των παιδιών τελικά να σπουδάσουν (απόδειξη ότι τα παιδιά των εύρωστων οικονομικά στρωμάτων τελικά σπουδάζουν στο εξωτερικό, ακόμη κι αν έχουν αποτύχει ή δεν έχουν συμμετάσχει στις εδώ πανελλήνιες).
Το μόνο που φωτογραφίζουν είναι το ίδιο το σάπιο αστικό εκπαιδευτικό σύστημα, του οποίου αποτελούν ισχυρό μηχανισμό καταστολής και επιβεβαίωσης της κοινωνικής αδικίας. Είναι χαρακτηριστικό -και έχει αποδειχθεί από πάμπολλες έρευνες (ακόμα και από αυτές της ΓΣΕΕ)- ότι σ’ αυτές αποτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά τα προερχόμενα από περιοχές των αστικών κέντρων όπου κατοικούν φτωχά λαϊκά στρώματα και από την απομακρυσμένη και εγκαταλελειμμένη επαρχία. Τα παραπάνω αποσιωπούνται σκόπιμα από τους αστούς κονδυλοφόρους και απολογητές του συστήματος, που και φέτος θα κάνουν σημαία την «απόδοση» των μαθητών στις πανελλαδικές για να στηρίξουν -τη φορά αυτή- την επερχόμενη «μεταρρύθμιση» της Διαμαντοπούλου για το «νέο σχολείο» και το «νέο Λύκειο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, το πατατράκ των μαθητών ήταν καθολικό σε όλα σχεδόν τα μαθήματα. Κάτω από τη βάση έγραψε το 48,89% των μαθητών στα Αρχαία κατεύθυνσης, το 43,38% στην Ιστορία κατεύθυνσης, το 39,21% στα Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης, το 41,20% στη Φυσική θετικής κατεύθυνσης, το 50,57% στα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης 1, το 72,53% στα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης 2, το 74,17% στη Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης 2, αλλά και το 43,71% στα Μαθηματικά γενικής παιδείας, το 61,22% στην Ιστορία γενικής παιδείας και πάει λέγοντας. Από την άλλη το ποσοστό των «αριστούχων» (βαθμολογίες 18-20) μειώθηκε στο 11,09% έναντι 15,51% που ήταν το 2010. Ειδικά σε μερικά μαθήματα, (όπως στα Μαθηματικά γενικής παιδείας, τα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης, τη Βιολογία θετικής κατεύθυνσης, στα Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης, στα Μαθηματικά και τη Φυσική τεχνολογικής κατ. 1 και στα Μαθηματικά και τη Φυσική τεχνολογικής κατ. 2), το ποσοστό των αριστούχων έπεσε στο μισό ή και κάτω από αυτό που ήταν το 2009 ή το 2010.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι πάμε σε καθολική πτώση των βάσεων, οι οποίες θα συγκρατηθούν σχετικά στις υψηλόβαθμες σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου έτσι κι αλλιώς ο ανταγωνισμός είναι αγριανθρωπικός. Βέβαια, πολλά παιδιά θα δουν και φέτος τα όνειρά τους να σβήνουν, αφού τα εργαζόμενα νοικοκυριά έχουν στραγγίξει και δεν μπορούν να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους στην επαρχία, ενώ πάμπολλα θα είναι και τα παιδιά, ειδικά στα περιφερειακά ΤΕΙ, που απλώς θα κάνουν εγγραφή (για να πάρουν αναβολή απ’ το στρατό τ’ αγόρια), και στη συνέχεια θα τα εγκαταλείψουν, μιας και αυτές οι σπουδές είναι απαξιωμένες από την αγορά εργασίας. Το ρόλο της στη διαμόρφωση των βάσεων θα παίξει και η φετινή κατάργηση των μετεγγραφών.
Και φέτος οι αναβαθμολογήσεις σε μαθήματα που απαιτούν κριτική ικανότητα (Νεοελληνική Γλώσσα, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία) ήταν σε υψηλά ποσοστά, αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρυσι.
Αν η κυβέρνηση αυτή, μολονότι είναι υπό προθεσμία, κατορθώσει να κάνει πράξη από το Σεπτέμβρη τις εξαγγελίες της για το «νέο Λύκειο» και το νέο τρόπο πρόσβασης στα Πανεπιστήμια (διαρκής και ολόπλευρη αξιολόγηση των μαθητών, ένα στην ουσία διαρκές φακέλωμά τους, προσμέτρηση της βαθμολογίας μαθημάτων του Λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια, εμπλοκή των Πανεπιστημίων στις εξετάσεις με καθιέρωση συντελεστών και ειδικών πλαφόν ανά μάθημα, εισαγωγή αρχικά σε Σχολή και μετά από ένα έτος σε Τμήμα, προφανώς μετά από εξετάσεις, κ.λπ.), τότε είναι σίγουρο ότι νέοι «αναβαθμισμένοι» ταξικοί φραγμοί θα υψωθούν μπροστά στη νεολαία της εργαζόμενης κοινωνίας.
Γιούλα Γκεσούλη