Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 31 Ιούλη
  • Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση
  • Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
  • Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ
  • Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Μια νύχτα με τους «λυσσασμένους στασιαστές»
Διεθνή

Μια νύχτα με τους «λυσσασμένους στασιαστές»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Νοέ 2005, 00:00
Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναδημοσίευση αποσπασμάτων από την Le Monde (7/11/05), όπως τα βρήκαμε μεταφρασμένα στο Indymedia. Το παραθέτουμε γιατί δείχνει μια εικόνα απ’ την αντίπερα όχθη, αυτή της καθωσπρέπει γαλλικής κοινωνίας.
 
Κυριακή 6 Νοεμβρίου: 8 μ.μ. Ο Αμπντέλ, ο Μπιλάλ, ο Γιουσέφ, ο Ουσμάν, ο Ναντίρ και ο Λοράν (τα ονόματα έχουν αλλαχθεί) συναντιούνται μπροστά από το δεκαόροφο ογκόλιθο της εργατικής πολυκατοικίας υπ’αριθμόν 112 στο Ομπερβιλιέρ (σ.τ.μ. εργατικό προάστιο βόρεια του Παρισιού). Καθώς έρχεται να τους συναντήσει, ο Ρασίντ, ντυμένος μ’ ένα χοντρό μπουφάν, ανάβει ένα τσιγάρο και βάζει φωτιά εκεί που βρίσκονται οι κάδοι των απορριμμάτων. «Είναι θλιβερό, αλλά δεν έχουμε επιλογή», λέει ο Ναντίρ.
 
Εδώ και δέκα μέρες, το έργο ξαναπαίζεται καθημερινά. Η μικρή παρέα απ’ αυτή την εργατική πολυκατοικία της οδού Ελέν-Κοσενέκ, στην οποία ζουν πάνω από χίλιοι ενοικιαστές, θέλει «να τα σπάσει όλα». Αυτοκίνητα, αποθήκες, γυμναστήρια είναι στόχοι αυτής της οργής που δεν ανταποκρίνεται σε κανένα σύνθημα και σε καμία οργάνωση. «Αν μια μέρα οργανωθούμε, θα έχουμε χειροβομβίδες, εκρηκτικά, καλάσνικοφ… Θα δώσουμε ραντεβού στη Βαστίλη και θα γίνει πόλεμος», απειλούν. Ούτε ντόπιοι μαφιόζοι ούτε ισλαμιστές φαίνεται να τους καθοδηγούν και ακόμα λιγότερο να τους χειραγωγούν.
 
Για την ώρα, η παρέα του 112 δρα μόνη στην περιοχή της: η «οργάνωση» μοιάζει μάλλον με ξαφνικό πάρτι παρά με πολεμική επιχείρηση. «Καθένας φέρνει και από κάτι», εξηγεί ο Αμπντέλ. «Εχουμε πιο πολύ διάθεση για εξέγερση μέσα μας παρά μίσος», λέει ο Γιουσέφ, ο πιο μεγάλος της συμμορίας. Στα 25 του, δηλώνει ωστόσο ότι έχει «ηρεμήσει» από τότε που αρραβωνιάστηκε. Κι όμως, νιώθει πάντα «λύσσα». Λύσσα που στοχεύει πάνω απ’ όλα στον Νικολά Σαρκοζί και το «πολεμικό» του λεξιλόγιο: «Αφού είμαστε αποβράσματα, θα δείξουμε σ’αυτό το ρατσιστή τι να καθαρίσει με το Kaercher (σ.τ.μ. Ο Σαρκοζί είχε δηλώσει σε μια επίσκεψή του σε εργατικές συνοικίες ότι χρειάζονται ένα καλό πλύσιμο με Κaercher, μηχανήματα για πλύσιμο αυτοκινήτων κλπ).
 
Οι λέξεις πληγώνουν πιο πολύ από τα χτυπήματα. «Ο ‘‘Σαρκό’’ πρέπει να παραιτηθεί. Οσο δεν ζητά συγγνώμη, θα συνεχίζουμε». Σ’αυτή τη «λύσσα» προστίθεται και το επεισόδιο με το δακρυγόνο στο τζαμί του Κλισί-σου-Μπουά, εδώ και μια βδομάδα: «Βλασφημία», σύμφωνα με τον Γιουσέφ. «Δεν γίνεται να ρίχνεις δακρυγόνα σε πιστούς την ώρα που προσεύχονται. Προσβάλλουν τη θρησκεία μας». Η ανάκριση θα διαπιστώσει αν το δακρυγόνο ρίχτηκε στο εσωτερικό του τζαμιού ή μπροστά από την είσοδό του.
 
Ολοι αυτοί οι νέοι έχουν συσσωρεύσει «υπερβολικά πολλή πίκρα» για ν’ ακούσουν στις εκκλήσεις για ηρεμία. «Είναι όπως όταν στριμώχνεις ένα σκυλί, γίνεται επιθετικό. Δεν είμαστε σκυλιά, αλλά αντιδρούμε σαν ζώα», υποστηρίζει ο Ουσμάν. Ο Λοράν, 17 ετών, ο βενιαμίν της παρέας, ισχυρίζεται ότι «έκαψε» ένα Πεζό 607, δυο βήματα από ‘δω, μόλις πριν από δυο ώρες. Τίποτα πιο εύκολο γι’ αυτούς. Αρκεί ένα γυάλινο μπουκάλι γεμάτο με βενζίνη, ένα κομμάτι πανί για φυτίλι, να σπάσεις ένα απ’ τα τζάμια και να πετάξεις μέσα το μπουκάλι: Σε δυο λεπτά το αυτοκίνητο αρπάζει φωτιά, καμιά φορά ανατινάζεται.

Γιατί καίνε αυτά τ’ αυτοκίνητα που συνήθως ανήκουν σε γνωστούς τους; «Δεν έχουμε επιλογή. Είμαστε έτοιμοι να τα θυσιάσουμε όλα, αφού δεν έχουμε τίποτα», δικαιολογείται ο Μπιλάλ. «Κάψαμε ακόμα και το αυτοκίνητο ενός κολλητού. Τα πήρε στο κρανίο, αλλά κατάλαβε».
 

Ο «κολλητός» για τον οποίο γίνεται λόγος είναι εκεί. Είναι 21 ετών, δουλεύει σαν βοηθός μάγειρα σ’ ένα εστιατόριο στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού και δεν το αρνείται. Βγάζει το κινητό του και δείχνει με καμάρι την οθόνη του κινητού του: η φωτογραφία ενός περιπολικού στις φλόγες που πάρθηκε εδώ και λίγους μήνες σε άλλα επεισόδια, μετά από το θάνατο ενός νέου στο Ομπερβιλιέρ. «Ξέρεις, όταν πετάμε μια μολότοφ, φωνάζουμε βοήθεια. Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε. Μπορούμε μόνο να μιλάμε βάζοντας φωτιά».
 
Κανένας τρόπος εμπρησμού δεν τους είναι άγνωστος. Οπως οι αυτοσχέδιες «βόμβες με οξύ που αγοράζουν στο σούπερ μάρκετ», παραγεμισμένες με αλουμινόχαρτο, που τις χρησιμοποιούν πιτσιρίκια 13 ως 15 χρόνων. «Οταν έχεις το μυαλό σου στην εξέγερση σε τέτοια ηλικία, το πρόβλημα είναι σοβαρό», τονίζει ο Αμπντέλ, που ομολογεί ότι «φοβάται να κάνει παιδιά που θα μεγαλώσουν με τέτοια λύσσα».
 
Στις οκτώ και είκοσι, ακούγεται μια σειρήνα πυροσβεστικού. «Ερχονται οι μπάτσοι. Πάμε μέσα», διατάζει ο Γιουσέφ. Η παρέα χώθηκε στην είσοδο. Εδώ το ασανσέρ δεν εξυπηρετεί παρά μόνο δύο απ’ τους δέκα ορόφους του κτιρίου: τον τέταρτο και τον ένατο. Στον τέταρτο όροφο, νιώθουν προφυλαγμένοι από έναν ενδεχόμενο έλεγχο της αστυνομίας. Ο Μπιλάλ, 23 ετών, κάτι ξέρει από τέτοια: «Σήμερα, με έλεγξαν δυο φορές. Οι μπάτσοι με έριξαν στο έδαφος χώνοντάς μου ένα flash-ball πιστόλι με σφαίρες από καουτσούκ στο στόμα και με έβρισαν». Εξάλλου, δεν κατανοούν γιατί η κυβέρνηση ξοδεύει «εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό της αστυνομίας, όταν αρνείται να δώσει δυο δεκάρες για να ανοίξει ένα χώρο για τους νέους».
 
Ο Γιουσέφ και η παρέα του δεν είναι αφελείς. Ξέρουν ότι η βία που εξαπολύουν τους ζημιώνει. «Δεν τα σπάμε, ξεσηκωνόμαστε», υπερασπίζονται τους εαυτούς τους. «Συμμετέχουμε όλοι για να μαθευτεί η εξέγερσή μας», υποστηρίζουν. Και για να φωνάξουν ότι δεν αντέχουν άλλο. «Στην παρέα είμαστε όλοι άνεργοι και σύντομα θα μας κόψουν τα επιδόματα», λέει ο Ναντίρ, 24 ετών. Οπως κι οι άλλοι, σταμάτησε το σχολείο στα 16, αφού απέτυχε στις εξετάσεις για επαγγελματικό απολυτήριο με ειδικότητα ηλεκτροτεχνίτη. Από τότε δεν έκανε παρά μικροδουλειές σε αποθήκες, φόρτωνε παλέτες. «Τελικά, τί άλλο θες να κάνουμε;», ξεσπάει. «Στα 100 βιογραφικά που έστειλα είχα τρεις συνεντεύξεις. Ακόμα κι όταν έχω μέσο με διώχνουν», λέει πικραμένος. Γι’ αυτούς το σχολείο δεν χρησίμευσε ποτέ σε τίποτα. «Γι’ αυτό τα καίμε», φώναξε ο Μπιλάλ.
 
Κι αν οι προκλητικές δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί ήταν μόνο η αφορμή που περίμεναν; Δεν ήταν αυτές που επέτρεψαν να απελευθερωθεί αυτή η «λύσσα» που μέχρι τότε συγκρατιόταν; «Πνιγόμαστε και αντί να μας πετάξουν σωσίβιο, μας δίνουν μια να βουλιάξουμε. Βοηθήστε μας», ανταπαντούν. Αυτοί οι νέοι αποκαλούν τους εαυτούς τους «χωρίς πυξίδα», «παρεξηγημένους», «θύματα ρατσιστικών διακρίσεων», «καταδικασμένους να ζουν σε ανθυγιεινές σιτέ» (σ.τ.μ. συγκροτήματα με τεράστιες εργατικές πολυκατοικίες) και «απορριπτέους». Δεν κρύβουν ούτε την ικανοποίησή τους ούτε την «περηφάνεια» τους που οι ταραχές επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στις σιτέ. Πρόκειται για καθαρή αλληλεγγύη».
 
9 μ.μ. Η παρέα ξαναβγαίνει μπροστά στο κτίριο. Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά στους κάδους. Ο Γιουσέφ και οι φίλοι του αναρωτιούνται: «Τί καθόμαστε, θα πάμε να κάψουμε τίποτε άλλο;»

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣυνδικάτα και «Αριστερά» απέναντι στην εξέγερση
Επόμενο άρθρο Διάσημοι και άσημοι

Σχετικά Αρθρα

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

Διεθνή 29 Ιούλ 2026, 20:05

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

Διεθνή 29 Ιούλ 2026, 09:17

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

Διεθνή 28 Ιούλ 2026, 21:43

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

Διεθνή 28 Ιούλ 2026, 12:29

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

Διεθνή 27 Ιούλ 2026, 12:58

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Διεθνή 27 Ιούλ 2026, 11:22
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

1920: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς.

1946: Βίαιη εισβολή στη ΓΣΕΕ, παραπομπή της διοίκησής της σε δίκη.

1971: Βόμβες στο Ηράκλειο της Κρήτης καταστρέφουν αυτοκίνητο της εκεί αμερικανικής βάσης και προκαλούν ζημιές στα γραφεία του τοπικού κλιμακίου της ΚΥΠ.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει τη μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα.

1977: Ενας νεκρός και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια αντιπυρηνικών διαδηλώσεων στο Τρέις Μαλβίλ (Γαλλία).

1978: Συλλαμβάνονται ως βομβιστές ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος και άλλοι οκτώ νεοφασίστες.

1980: Εκτέλεση του τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν από τον Αρμενικό Απελευθερωτικό Στρατό.

1982: Βόμβα στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo