Φούμαρα αποδείχτηκε ο επενδυτής, που υποτίθεται ότι θα έπαιρνε και θα επαναλειτουργούσε την καπνοβιομηχανία «Κεράνης», δίνοντας μάλιστα και τρία μηνιάτικα έναντι των χρωστούμενων στους εργάτες. Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», ο φερόμενος ως νέος επενδυτής Ε. Συρίγος (πρώην ιδιοκτήτης της «Βοκτάς»), διέψευσε ότι ο δικηγόρος Κορφιάτης, που παρευρέθηκε στη σύσκεψη υπό την προεδρία του υφυπουργού Γ. Γιακουμάτου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος του σωματείου της «Κεράνης», ήταν εκπρόσωπός του, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν είχε ούτε προφορική ούτε, περισσότερο, γραπτή εξουσιοδότηση»!!! («Ναυτεμπορική», 8.4.06). Ακόμη, ο Συρίγος δεν επιβεβαίωσε αν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο ΔΣ της εταιρίας, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «τον ενδιαφέρει η εταιρία».
Το θέμα δεν είναι απλό. Θυμίζουμε τι γράφαμε στο προπροηγούμενο φύλλο μας: «Είναι δυνατόν ένας καπιταλιστής να βλέπει μια επιχείρηση που δε λειτουργεί, να του “γυαλίζει”, να ανοίγει το χρηματοκιβώτιό του, να βγάζει ένα χοντρό πακέτο ευρώπουλα και να τα δίνει για να επαναλειτουργήσει; Αυτό είναι πέρα από κάθε λογική, θα μας απαντήσετε. Και όμως, τους εργάτες της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ προσπαθούν να τους πείσουν, ότι βρέθηκε ένας επενδυτής (ο Συρίγος), που θα επαναλειτουργήσει την επιχείρηση! Υπογράφηκε, μάλιστα, και σχετικό πρακτικό στο γραφείο του Γιακουμάτου, ανάμεσα στο σωματείο εργαζομένων και το νομικό σύμβουλο του «νέου επενδυτή», παρουσία του τρισευτυχισμένου Πολυζωγόπουλου. Σε 10 μέρες ο «νέος επενδυτής» θα παρουσιάσει το επιχειρηματικό σχέδιο.
Μα καλά, είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσει κάποιος μια επιχείρηση που δεν του ανήκει; Η ΚΕΡΑΝΗΣ ανήκει σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες που έχουν το πακέτο των μετοχών της, είναι καταχρεωμένη και για να αποφύγει τον πλειστηριασμό από τους πιστωτές η διοίκησή της προσέφυγε στο Εφετείο, ζητώντας την υπαγωγή της στο άρθρο 46 του ν. 1892/90 (διαδικασία εκκαθάρισης, μέσω της οποίας μπλοκάρονται οι κινήσεις των πιστωτών).
Το ερώτημα αυτό θέσαμε στην ομήγυρη των συνδικαλιστών αμέσως μετά τη συνάντηση στο γραφείο του Γιακουμάτου. “Βρες εσύ άλλη λύση”, απάντησε εμφανώς ενοχλημένος ο Πολυζωγόπουλος. Η παλιά γνώριμη τακτική. Εχουμε παρατήσει τόσο καιρό τους εργάτες, τους φέρνουμε σε απόγνωση και μετά, με το μαχαίρι στο λαιμό, τους σερβίρουμε μια γιαλαντζί λύση, για να τους οδηγήσουμε στην παγίδα.
Ποια είναι η παγίδα; Η υπαγωγή στο άρθρο 46Α του ίδιου νόμου, την οποία θα διερευνήσει ο Γιακουμάτος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Τι σημαίνει αυτό; Οτι όλοι οι εργάτες απολύονται χωρίς αποζημίωση και θα περιμένουν από την εκκαθάριση να πάρουν τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα. Τότε, δε θα έχουν κανένα λόγο να παραμένουν στο εργοστάσιο. Κι αν ποτέ ξαναλειτουργήσει η επιχείρηση, ποιος ξέρει πόσοι απ’ αυτούς θα πιάσουν δουλειά».
Ποιος επαληθεύτηκε, κ. Πολυζωγόπουλε; Ποιος παίζει παιχνίδια με αεριτζήδες και πολιτικάντηδες στις πλάτες των εργατών;








