Τα αποτελέσματα της συνάντησης των Πρωτοβουλιών διδασκόντων με το ΠΔ 407 – ΣΕΕΠ.ΤΕΙ – μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης με τον Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Παπάζογλου την περασμένη Παρασκευή 6 Μαΐου επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι μαύρο κι άραχλο προοιωνίζεται το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως σημειώνουν οι διδάσκοντες «έγινε σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο κάποιων αναξιοπαθούντων, αλλά συνολικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ότι αφορά στις συνολικότερες εξελίξεις, ότι οι περικοπές είναι μοχλός για την αντιδραστική αναδιάρθρωση και ότι γι’ αυτό το λόγο δεν αφορούν μόνο τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά το σύνολο και προφανώς και το σύνολο των διδασκόντων, τους φοιτητές αλλά και την κοινωνία, στο βαθμό που διακυβεύεται η δημόσια δωρεάν δημοκρατική ανώτατη εκπαίδευση ως δικαίωμα, ως κοινωνικό αγαθό».
Στα πιεστικά ερωτήματα των μελών των Πρωτοβουλιών, ο Παπάζογλου παρίστανε τον Κινέζο, λέγοντας επανειλημμένα «δεν έχω ιδέα, δεν έχω λύση εγώ», ενώ ξεκαθάρισε ότι:
– Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση κατά 30% του έκτακτου προσωπικού σε σχέση με πέρσι. Αυτό, με βάση και την κατανομή ανά τμήμα, που επίσης έχει ανακοινωθεί, σημαίνει με βεβαιότητα εκατοντάδες ώρες μαθημάτων λιγότερες σε ορισμένα ΤΕΙ και αντίστοιχη μείωση του προσωπικού. Δεν υπάρχει επίσης καμιά περίπτωση έκτακτης χρηματοδότησης για κάλυψη των ελλειμμάτων και των οφειλών από πέρσι.
– Σε ό,τι αφορά τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 δε γνωρίζει πότε θα ανακοινωθούν οι πιστώσεις της επόμενης χρονιάς ούτε και πόσες θα είναι. Και βέβαια, όπως και ο Πανάρετος στη Βουλή, παραδέχτηκε ότι πλέον για το υπουργείο δεν ισχύουν οι τετραετείς προγραμματισμοί (που με τόσες τυμπανοκρουσίες ανήγγειλε η Διαμαντοπούλου στην αρχή της θητείας της).
γ) Σε ό,τι αφορά τους διορισμούς, το υπουργείο έχει ζητήσει το διορισμό και των 800 μελών ΔΕΠ που αναμένουν τοποθέτηση, και ότι ευελπιστούν ότι θα διορίσουν τους μισούς ή το 1/3 (άρα από 240-400), χωρίς όμως να δεσμεύεται γι’ αυτό, ούτε για το πότε θα αποσαφηνιστεί η πολιτική διορισμών. Δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο σκέφτεται σοβαρά να μην τηρηθεί η σειρά αναμονής στη λίστα διορισμών ως κριτήριο και ότι δε μπορεί να δημοσιοποιηθεί η λίστα.
δ) Σε ό,τι αφορά το νέο νόμο δήλωσε ότι είναι έτοιμος και ότι είναι πια στην επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το πότε θα τον καταθέσει και ότι η δική του εκτίμηση για το χρόνο κατάθεσης είναι τέλος Μάη (στη φούρια δηλαδή της εξεταστικής περιόδου, ώστε να αποφευχθεί η φοιτητική εξέγερση. Ακόμη, όμως, κι αν πραγματοποιηθεί η ευχή του υπουργείου Παιδείας και ο νέος νόμος πλαίσιο που ενταφιάζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο γίνει νόμος, τίποτε δεν αποκλείει οι φοιτητές το Σεπτέμβρη, με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, να τα κάνουν λαμπόγυαλο. Αλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο, που το φοιτητικό κίνημα ανέτρεψε τον ψηφισμένο νόμο 815).