Οταν θέλεις να καλύψεις ένα διοικητικό σκάνδαλο κάνεις μια ΕΔΕ κι όταν θέλεις να καλύψεις ένα οικονομικό σκάνδαλο ζητάς μια εισαγγελική έρευνα. Το ίδιο έγινε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών, μετά τα δημοσιεύματα και την ερώτηση Κουβέλη για παιχνίδι με τις μετοχές της ΕΤΕ και της Alpha Bank, στο διάστημα που οι διοικήσεις των δυο τραπεζών διαπραγματεύονταν πάνω στην πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση, μέσω απορρόφησης της Alpha Bank.
Ο φάκελος της εισαγγελικής έρευνας θα πάει στο αρχείο, αφού για να βρεθούν στοιχεία θα πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή και των εποπτικών αρχών της Wall Street. Γιατί το παιχνίδι έγινε μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Και βέβαια, οι αμερικάνικες εποπτικές αρχές, δεν δείχνουν καμιά όρεξη να ασχοληθούν με αιτήματα εισαγγελέων μιας μπανανίας. Θέλουν να κρατούν το παιχνίδι αποκλειστικά στα δικά τους χέρια.
Ας δούμε πώς έχει η ιστορία. Οι διοικήσεις των δυο τραπεζών άρχισαν διαπραγματεύσεις στις 18 Γενάρη, τις οποίες κράτησαν απόρρητες. Οι διαπραγματεύσεις αυτές κράτησαν περίπου ένα μήνα. Οταν τουλάχιστον καμιά πενηνταριά τραπεζικά στελέχη (τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη που ετοίμαζαν στοιχεία και εισηγήσεις), συν τα στελέχη των συμβούλων που χρησιμοποιούσαν οι δυο τράπεζες (Morgan Stanley και Bank of America/M. Lynch για την Εθνική και JP Morgan-Citi- group για την Alpha) γνωρίζουν ότι γίνεται μια τέτοια διαπραγμάτευση, είναι δυνατόν να μη προσπαθήσουν να στήσουν χρηματιστηριακά παιχνίδια; Τι θα τους κρατήσει; Οι… αρχές τους;
Ιδού, λοιπόν, τα στοιχεία. Στη διάρκεια αυτού του μήνα των «απόρρητων» διαπραγματεύσεων, η μετοχή της Alpha Bank αυξήθηκε κατά 33% και της Εθνικής κατά 18%! Φυσικά, όλοι θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι αυτό έγινε σαν αποτέλεσμα του συνήθους χρηματιστηριακού παιχνιδιού και δεν ήταν οργανωμένη σπέκουλα από ανθρώπους που ήξεραν.
Οταν κατέστη σίγουρο ότι υπάρχει διαρροή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Αθήνα αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών, λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης της 18ης Φλεβάρη στην Αθήνα και ζήτησε εξηγήσεις από τις διοικήσεις των δυο τραπεζών. Η Εθνική απάντησε, πριν το κλείσιμο του χρηματιστήριου, δημοσιοποιώντας την πρότασή της. Η Alpha Bank απάντησε μετά το κλείσιμο της Αθήνας και ενώ είχε αρχίσει η διαπραγμάτευση των ADR (πιστοποιητικά κατάθεσης μετοχών) των δύο τραπεζών στη Wall Street. Εκεί, άλλαξαν χέρια 90,7 εκατ. ADR της Εθνικής και περισσότερα από 85.000 ADR της Alpha. Οι συναλλαγές της Alpha ήταν μεν ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τα συνήθη επίπεδά τους, όμως ο όγκος τους ήταν χαμηλός. Αντίθετα, οι συναλλαγές των ADR της Εθνικής έσπασαν κάθε ρεκόρ. Ο όγκος τους αντιστοιχούσε σε περίπου 22 εκατ. μετοχές της τράπεζας! Τελικά, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τα ADR της Alpha σημείωσαν άνοδο 21,38% και της Εθνικής 6,76%.
Αυτοί που φούσκωσαν τις μετοχές, στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα να τις ξεφορτωθούν, αφού γνώριζαν ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο τράπεζες ναυάγησαν. Εστω και για λίγες ώρες να ξέρεις αυτή την πληροφορία, μπορείς να ξεφορτωθείς σε ψηλή τιμή τα «χαρτιά» σου και να παρακολουθείς μετά γελώντας το ξεφούσκωμα των τιμών, που ακολουθεί μετά την επίσημη αναγγελία του ναυάγιου των διαπραγματεύσεων.
Τι να βρει ο εισαγγελέας; Θα πρέπει να απευθυνθεί στις αμερικάνικες εποπτικές αρχές, για να του πουν αν πελάτες των τεσσάρων οίκων-συμβούλων των δυο ελληνικών τραπεζών έκαναν μεγάλες συναλλαγές στη Wall Street. Ομως, ακόμα και αν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές έδειχναν συνεργάσιμες, είναι βέβαιο πως αυτοί που στήνουν αυτά τα χοντρά παιχνίδια ξέρουν να καλύπτουν τα ίχνη τους. Εχουν πολλές άλλες «πόρτες» για να κάνουν τέτοιες συναλλαγές, ώστε να μην εκτεθούν οι εταιρίες που τους δίνουν τις πληροφορίες. Αυτό είναι πανεύκολο.
Για τελευταίο αφήσαμε το ερώτημα που θέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο επαναλαμβάνουμε: Ο Γ. Παπακωνσταντίνου γιατί έσπευσε να βγάλει διθυραμβική ανακοίνωση για το δήθεν κυοφορούμενο deal των δυο τραπεζών, το οποίο τελικά ναυάγησε; Τόσο αφελής είναι; ‘Η μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Γιατί έμεινε στο απυρόβλητο και από το πολιτικό σύστημα και από τα ΜΜΕ;