Λίγοι ίσως θα θυμούνται ότι ήταν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, που επισκέφτηκε τη «σοσιαλιστική Τζαμαχιρίγια», το Σεπτέμβρη του 2008, επισφραγίζοντας το «ειδύλλιο» μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης, ενώ ήταν ο ίδιος ο «αντιιμπεριαλιστής» συνταγματάρχης Καντάφι που δήλωνε «θαυμαστής» της Κοντολίζας, γιατί είχε, λέει, αφρικανική καταγωγή. Τώρα, η Χίλαρι Κλίντον εκτοξεύει μύδρους κατά του λίβυου ηγέτη, ανοίγοντας το παράθυρο για επικείμενη στρατιωτική δράση για την ανατροπή του, αν και για την ώρα αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει κάπως μακρινό, αφού οι Αμερικάνοι δεν τολμούν να χτυπήσουν μια χώρα στην οποία ούτε οι αντικαθεστωτικοί δεν θέλουν την ανάμιξή τους.
Η περιβόητη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» δεν μπορεί να «περπατήσει», αφού αντιδρούν Ρωσία, Κίνα και Γαλλία, για τους δικούς τους λόγους βέβαια, αφού αν επιβληθεί μια τέτοια ζώνη θα σημάνει ταυτόχρονα βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας του Καντάφι, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Πράγμα που μπορεί να σημάνει ταυτόχρονα την ενίσχυση της θέσης των Αμερικάνων σε μια χώρα με στενές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ (το 45-50% των εισαγωγών της Λιβύης γίνεται από τις χώρες της ΕΕ, στις οποίες κατευθύνεται και το 75-80% των εξαγωγών).
Από τη μεριά τους οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν αντίθετοι σε μια ξένη επέμβαση, χωρίς την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπός τους, ένας δικηγόρος που δηλώνει υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο Αμπντέλ-Χαφίντ Γκόγκα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα στη Βεγγάζη, απέκλεισε το ενδεχόμενο συναίνεσης σε ξένη επέμβαση. Στη συνέχεια και ύστερα από τις αντεπιθέσεις των πραιτοριανών του Καντάφι, ο Γκόγκα ζήτησε αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του ΟΗΕ κατά των μισθοφόρων που χρησιμοποιεί ο Καντάφι, όχι όμως και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα, λέγοντας ότι άλλο πράγμα οι «στρατηγικές» επιθέσεις κι άλλο η εισβολή ξένων στρατευμάτων.
Επομένως οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι για την ώρα αρκούνται στο να παίζουν τους «προστάτες» του λιβυκού λαού και των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, ψάχνοντας όμως την κατάλληλη ευκαιρία για μια πιο ενεργή επέμβαση. Ηδη, δύο αμερικάνικα πολεμικά πλοία (με πάνω από 2.000 πεζοναύτες) πέρασαν το Σουέζ και κατευθύνονται στην περιοχή.
ΥΓ: Σαν ανέκδοτο ακούγεται ότι τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα την επιβάλλει ο Αραβικός Σύνδεσμος μαζί με την Αφρικανική Ενωση. Αυτό το δήλωσε ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου, που δήλωσε ότι αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Ομως, αυτό θα σήμαινε αεροπορικές επιθέσεις και ένοπλη σύγκρουση με το καθεστώς Καντάφι, που κανείς από το εξωτερικό δε μπορεί να ρισκάρει να το κάνει, γι’ αυτό και ο Αραβικός Σύνδεσμος φρόντισε να αναβάλει για το Μάη την προγραμματισμένη συνάντηση που θα γινόταν στο Ιράκ στα τέλη του μήνα…