Το έχουν βρει το κόλπο οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα στελέχη της ΝΔ για να συντηρούν την εκλογολογία: διαψεύδουν τις φήμες! Ακόμα και αν δεν τους ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι, αυτοί θα βρουν τον τρόπο να πετάξουν την κουβέντα τους. Αλλά δεν χρειάζεται, πάντα θα γίνει και μια ερώτηση που θα αφορά τις πρόωρες εκλογές. Ολες οι διαψεύσεις, πάντως, καταλήγουν στην υπενθύμιση της φράσης του Καραμανλή «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους». Φράση σιβυλλική, που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η «ώρα των εκλογών» θα είναι η ώρα που θα επιλέξει ο Καραμανλής.
Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι στο Μαξίμου ψάχνουν εντατικά την πιο πρόσφορη ημερομηνία για να κάνουν πρόωρες εκλογές. Ισως και να την έχουν βρει κιόλας και να την κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό σ’ ένα πολύ μικρό κύκλο έμπιστων στελεχών του Καραμανλή. Στις αρχές της εβδομάδας ο Ρουσόπουλος παραδέχτηκε ότι η εκλογολογία είναι «ορατή διά γυμνού οφθαλμού» και αντί να δηλώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, επέλεξε μια εξίσου σιβυλλική δήλωση, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Οι εκλογές δεν είναι ορατές, τουλάχιστον ακόμα».
Δηλωτικό των έντονων προετοιμασιών για εκλογές είναι και το ότι ο Αλογοσκούφης πήγε στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ecofin και επεδίωξε να έχει προσωπική συνάντηση με τον Αλμούνια, στον οποίο, όπως έγινε ολοφάνερο, υπέβαλε αίτημα να ανακοινώσει την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης. Γιατί τόση πρεμούρα, όταν ο Ιούνης είναι ο μήνας που αναμένεται κανονικά να ανακοινωθεί η έξοδος από την επιτήρηση; Θέλουν προφανώς μια προαναγγελία από την Κομισιόν, για να τη χρησιμοποιήσουν ως προεκλογικό εργαλείο. Αυτό σημαίνει ότι (τουλάχιστον) εξετάζουν το ενδεχόμενο εκλογών πριν τον Ιούνη.
Ο Αλμούνια, βέβαια, δεν του έκανε τη χάρη και ο Αλογοσκούφης, όσες φορές ρωτήθηκε σχετικά, περιορίστηκε να δώσει μια «ξινή» απάντηση: «Εγώ θα σας παραπέμψω στις δηλώσεις που έχει κάνει ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος». Μόνος του δε, χωρίς να ερωτηθεί, δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου (συμβολικός και ο τόπος): «Συζητήσαμε (σ.σ. με τον Αλμούνια) τις διαδικαστικές λεπτομέρειες και, όπως ξέρετε, του ανέφερα και τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού πριν από τις επόμενες εκλογές». Τι δουλειά είχε να συζητήσει με τον Αλμούνια για το πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα; Προφανώς, ο Αλμούνια ζήτησε δέσμευση για το Ασφαλιστικό (βλέπε σχετικά στη σελίδα 16) και ο Αλογοσκούφης του εξήγησε ότι αυτό δε γίνεται πριν τις εκλογές. Το πιο πιθανό είναι να του είπε και πως η έξοδος από την επιτήρηση θα φέρει πιο κοντά τις εκλογές και θα δώσει το έναυσμα για το νέο γύρο «μεταρρυθμίσεων».
Ο Καραμανλής βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος και με πιέσεις από την πλευρά της κεφαλαιοκρατίας (φαίνεται καθαρά στην αρθρογραφία των μεγάλων συγκροτημάτων) να ξεκαθαρίσει το τοπίο μια ώρα γρηγορότερα, γιατί η εκλογολογία έχει ήδη βάλει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και ως γνωστόν οι καπιταλιστές παθαίνουν αλλεργία κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, γιατί κυβερνήσεις και κόμματα «συγκρατούνται» επειδή φοβούνται το πολιτικό κόστος.