Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ελεύθερος ο καπιταλιστής της φονικής «Βιολάντα»
  • Πατσαβουριές
  • «Ασπίδα του Αχιλλέα»: Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ένα τεράστιο κόστος για να μπει η χώρα σε συμμαχία με το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, που προετοιμάζεται πολεμικά αναλόγως
  • Πάνω από 180 εβραϊκές προσωπικότητες στο πλευρό του Μαρκ Ράφαλο, μετά την κατηγορία της Paramount ότι χρησιμοποιεί «αντισημιτικά στερεότυπα»
  • Νίκος Μαζιώτης: Αποφυλακίζομαι με λήξη ποινής
  • Σαν σήμερα 2 Σεπτέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ»Παρασκευή, 17/6/05
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

61η συνεδρίαση

Παρασκευή, 17/6/05

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Ιούν 2005, 00:00
Η δίκη συνεχίστηκε με τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο του Α. Κανά, ο οποίος εισαγωγικά δήλωσε πως αισθάνεται τύψεις επειδή η παρουσία του στη δίκη δεν ήταν αυτή που έπρεπε και που θα ήθελε, με αποτέλεσμα να μη βοηθήσει όσο έπρεπε το δικαστήριο. Η άποψή του –όπως την κατέθεσε επίσης εισαγωγικά- είναι πως η διαδικασία υπήρξε άψογη, γεγονός για το οποίο ήταν βέβαιος εκ των προτέρων, λόγω της συγκεκριμένης σύνθεσης, για την οποία δεν εφείσθη επαίνων. Η ατυχία –είπε- είναι πως υπάρχει ένα οιονεί δεδικασμένο, όμως δεν υπάρχουν τα πρακτικά της προηγούμενης δίκης, που αν υπήρχαν είναι βέβαιος ότι οι δικαστές θα είχαν εξοργιστεί.
 
Δήλωσε ότι θεωρεί τιμή του που ένας άνθρωπος σαν τον Κανά τον επέλεξε ως συνήγορό του και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη δίκη σαν μια τυπική ποινική δίκη. Γιατί αυτή είναι υπόθεση του ΕΛΑ, είναι υπόθεση συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή κάποιων ανθρώπων με διαφορετικό τρόπο. Μπορείς να κάνεις κριτική στις πράξεις του ΕΛΑ, οφείλεις όμως να κάνεις και τη διάκριση, ειδικά όταν έχεις μπροστά σου κάποιον που αναμφισβήτητα συμμετείχε στην οργάνωση και αυτός είναι ο Χρ. Τσιγαρίδας. Ο κ. Τσιγαρίδας –σημείωσε με έμφαση ο Α. Κούγιας- αποτελεί δείγμα της συμπεριφοράς, της συγκρότησης, της κουλτούρας των ανθρώπων που συμμετείχαν στον ΕΛΑ. Ο κ. Τσιγαρίδας είναι μέλος του ΕΛΑ. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Μπορείτε να συγκρίνετε την παρουσία του, την προσωπικότητά του, την πραγματική του εικόνα, με την εικόνα που είχε παρουσιαστεί για τα μέλη της 17Ν.
 
Στη συνέχεια, ο Α. Κούγιας αναφέρθηκε στην προσωπική διαδρομή του Κανά, από ένα μικρό νησί στην Αθήνα και έκανε μια εκτενή αναφορά στην κουλτούρα και των προσωπικότητα των ανθρώπων της Αριστεράς και ειδικά των αριστεριστών. Ακόμα και όταν έχουν γίνει μέλη του κοινοβουλίου, ακόμα και όταν έχουν στελέχη της διοίκησης ή εκδότες δεξιών εφημερίδων, οι άνθρωποι αυτοί ξεχωρίζουν. Εχει τη σημασία του αυτό αν γίνει σύγκριση με την Κυριακίδου και την εικόνα που δίνει από τις πρώτες ακόμα καταθέσεις της.
 
Αναφερόμενος στην πρώτη κατάθεση της Κυριακίδου, το Μάη του 2002, σημείωσε: Είναι δυνατόν, λίγο μετά, το καλοκαίρι, ο τρομοκράτης Κανάς να υποδέχεται ως κοινοτάρχης Κιμώλου τον πρωθυπουργό της χώρας, χωρίς μέτρα φύλαξης; Ο κ. Διώτης τι έκανε; Η Αστυνομία τι έκανε; Μόλις δυο αστυνομικοί τον συνόδευαν εκεί που βρισκόταν ο κατασκευαστής των βομβών, το μέλος του κεντρικού συμβουλίου του ΕΛΑ; Κι αν έμπαινε μια βόμβα; Τι θα έκανε ο κ. Διώτης, θα έσκιζε την κατάθεση της Κυριακίδου; Γι’ αυτό και πρέπει κανείς να σταθεί κριτικά στην αρχή αυτής της υπόθεσης.
 
Η υπόθεση είναι γνωστή πριν από μήνες, οι τρομοκράτες είναι γνωστοί και ο τρομοκράτης συντρώγει με τον πρωθυπουργό και συζητά μαζί του τα προβλήματα του τόπου του οποίου αποτελεί τον πρώτο πολίτη. Η προανάκριση είναι μια διαδικασία ντροπής. Είναι ντροπή αυτά που έκαναν ο Διώτης και η ΕΛΑΣ και αυτή η ντροπή πρέπει να καταδειχτεί στην ελληνική κοινωνία. Δεν με νοιάζει αν είναι τρομοκράτες. Δεν με νοιάζει αν έβαζαν βόμβες. Αν αυτά είχαν συμβεί στον αδερφό μου, δεν θα μπορούσα να ησυχάσω.
 
Πληροφορήθηκα ότι η βάση της εισαγγελικής πρότασης ήταν η Κυριακίδου. Γνωρίζω χρόνια τους δυο εισαγγελείς της έδρας. Δεν έχω βρει ένα ψεγάδι στη διαδρομή τους. Γνωρίζω πως αξιολογούν τα αποδεικτικά μέσα, τους έχω ακούσει σε ποινικές δίκες, που αφορούν δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών, πλαστογράφους. Γι’ αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έκαναν τέτοια πρόταση.
 
Στη συνέχεια, ο Α. Κούγιας αρχίζει να διαβάζει λέξη προς λέξη τις προανακριτικές καταθέσεις της Κυριακίδου στον Διώτη και στην Αντιτρομοκρατική, σχολιάζοντας και υποσημειώνοντας εκείνα που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για κατασκευή και αποδίδοντας την ευθύνη στον Διώτη και την Αντιτρομοκρατική. Παίρνει τα γεγονότα χρονολογικά, κατάθεση προς κατάθεση, ισχυρισμό προς ισχυρισμό, αντίφαση προς αντίφαση, παραλογισμό προς παραλογισμό, και ζητά από τους δικαστές να κρίνουν ελεύθερα το περιεχόμενο αυτών των καταθέσεων.
 
Πραγματικά, έτσι όπως διαβάζει τις καταθέσεις ο Κούγιας και με τα σχόλια που τις συνοδεύει, σχόλια που αναφέρονται ακόμα και στις κραυγαλέες γλωσσικές διαφορές από κατάθεση σε κατάθεση, φαίνεται καθαρά ότι είναι καταθέσεις προκατασκευασμένες. Ειδικά αυτή που δόθηκε στην Αντιτρομοκρατική και που φέρεται να ξεκινά στις 11 το βράδυ και που λογικά –όπως εύστοχα επισημαίνει ο συνήγορος- θα πρέπει να διήρκεσε τουλάχιστον ένα δεκάωρο! 
Ο Α. Κούγιας στέκεται ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο που παρεμβάλλεται μεταξύ της κατάθεσης της Κυριακίδου και της σύλληψης Κανά. Αυτή την περίοδο ο Κανάς εκλέγεται κοινοτάρχης Κιμώλου με τη στήριξη της ΝΔ και την προσωπική στήριξη πολλών βουλευτών, με προεξάρχοντα τον Καμμένο, γνωστό για τις εμμονές του ενάντια στον Α. Παπανδρέου και για τα βιβλία του για την τρομοκρατία. Αν μπορούσε να σας διηγηθεί ο Κανάς –λέει ο συνήγορος- τις παρέες του με τον κ. Καμμένο, τα ψάρια και τους αστακούς που κατανάλωσαν, τις παρέες του με άλλους βουλευτές και παράγοντες της κοινωνικής ζωής, στα κότερά τους ή έξω από αυτά, θα καταλαβαίνατε ότι δεν ήταν δυνατόν ο κ. Διώτης να αφήνει ελεύθερο τον τρομοκράτη να αλωνίζει. Στέκεται ακόμα στην προσωπικότητα της Κυριακίδου σε σχέση με τους ανθρώπους της άκρας Αριστεράς.
 
Αφού έκανε φύλλο και φτερό τις καταθέσεις Κυριακίδου, ο Α. Κούγιας πέρασε στις θέσεις Κανά και ειδικά σ’ αυτά που υποστηρίζει για τον Τσιγαρίδα. Υποστήριξε ότι αυτές είναι θέσεις του Κανά και όχι για δικές του. Θέσεις που τον κατατρέχουν μετά τον εγκλεισμό του στη φυλακή. Δήλωσε ότι πληροφορήθηκε ότι ο Κανάς απολογήθηκε με γραπτό κείμενο και πως ο ίδιος δεν θα επέτρεπε ποτέ κάτι τέτοιο. 
 
Σημείωσε ότι με το μένος που επιδεικνύει ο Κανάς κατά Τσιγαρίδα υπονομεύει την υπερασπιστική του γραμμή και αφήνει την εντύπωση ότι ενδεχομένως υπήρξε μέλος του ΕΛΑ και κάλεσε το δικαστήριο να μην πάρει υπόψη του αυτές τις τοποθετήσεις. Αποκάλυψε ότι την προηγούμενη μέρα ο Κανάς του ζήτησε να μην αναφερθεί με θετικά λόγια στον Τσιγαρίδα και πως είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί την επιθυμία του πελάτη του και να μεταφέρει τις απόψεις του, κρατώντας τις προσωπικές του αποστάσεις απ’ αυτές και λέγοντας στο τέλος την προσωπική του άποψη.
 
Ο Α. Κούγιας επανήλθε στους μάρτυρες κατηγορίας, συγκρίνοντας τις καταθέσεις Κυριακίδου-Τόγκα, αλλά και αναλύοντας λογικά την κατάθεση Τόγκα. Και σε μια στιγμή πετάει τη μεγάλη αποκάλυψη. Γιατί η Αστυνομία δεν πήγε και στην Τενέδου 18, την οποία η Κυριακίδου επίσης υπέδειξε ως χώρο που στο υπόγειο υπήρχε γιάφκα του ΕΛΑ. Στην πολυκατοικία αυτή, αποκαλύπτει ο συνήγορος, έχει τρεις ορόφους και ολόκληρο το υπόγειο ο Γιώργος Οικονομίδης, ο γνωστός κονφερανσιέ και ηθοποιός που συνεργάστηκε με τη χούντα. Ολόκληρο το υπόγειο ήταν η κατοικία της κόρης του Μαριαλένας Οικονομίδη. Γι’ αυτό και δεν πήγαν εκεί και δεν έκαναν καμιά αναφορά σε υποτιθέμενη γιάφκα σ’ αυτή την πολυκατοικία. Τι να πουν, ότι ο ΕΛΑ έπιασε γιάφκα στην πολυκατοικία του Οικονομίδη, με όλη την Αστυνομία γύρω του;
 
Κατά τον Α. Κούγια αφετηριακό στοιχείο για το στήσιμο της υπόθεσης είναι το πρόσωπο του Τσιγαρίδα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναφέρεται το όνομά του. Ο Καμμένος δηλώνει πως αν δεν συλληφθεί ο Τσιγαρίδας θα κάνει καταγγελία για συγκάλυψη. Ψάχνουν στο περιβάλλον του Τσιγαρίδα, ανακαλύπτουν ένα συνεργάτη του ηλεκτρολόγο, τον Κανά, και από τον Κανά φτάνουν στην Κυριακίδου, την έτοιμη να συνεργαστεί λόγω του μίσους που τρέφει. Η σχέση της Κυριακίδου με τους Αμοιρίδη και Πουλλακίδα είναι το άλλο κομβικό σημείο. Και ο ρόλος του Βεντούρη το τρίτο.
 
Ο Α. Κούγιας προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση του Κανά έναντι Τσιγαρίδα, αναφερόμενος στο ότι δεν υπήρχε τίποτα σε βάρος του Τσιγαρίδα, πέραν μιας αναφοράς του Βεντούρη, και όμως αυτός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής του. Ο ίδιος –όπως είπε- δεν μπορεί να δεχτεί αυτή την άποψη, δικαιολογεί όμως τον Κανά, διότι δημιουργούνται μια σειρά ερωτηματικά. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο Κανάς του ζήτησε να μην κάνει αγιογραφία του Τσιγαρίδα, όπως είχε κάνει στην προηγούμενη δίκη.
 
Οταν ανέπτυσσε αυτούς τους συλλογισμούς, κάτι είπε ο Κανάς και ο συνήγορος γύρισε και του είπε σε έντονο ύφος ότι θα παραιτηθεί από την υπεράσπισή του γιατί δεν δέχεται να τον χρησιμοποιεί κανένας. Ο Κανάς σώπασε και δεν ξαναμίλησε. Στην προσπάθειά του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να βρει κάποιες δικαιολογίες για τη στάση του Κανά, ο Α, Κούγιας επιστράτευσε και το ψεύτικο στοιχείο, ότι η κατάθεση Τσιγαρίδα μετά τη σύλληψή του δεν ήταν απολογία (κι ας είχε μόλις διαβάσει τον τίτλο: Εκθεση απολογίας κατηγορουμένου). 
Ο Τσιγαρίδας του υπενθύμισε αμέσως ότι πρόκειται για απολογία μετά τη σύλληψή του και τη μεταφορά του σιδηροδέσμιου στην Ασφάλεια και ο Κούγιας αναγκάστηκε αμέσως να ζητήσει συγνώμη και να επικαλεστεί λάθος!
Ηταν φανερή η προσπάθειά του να συνταιριάσει την υπερασπιστική γραμμή που έχει χαράξει από την ημέρα της σύλληψης Κανά με τη στάση του Κανά σ’ αυτή τη δεύτερη δίκη. Γι’ αυτό και έκανε τόσες επεξηγήσεις και επαναλάμβανε συνεχώς ότι αυτή δεν είναι η δική του άποψη και ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Γιατί η υπερασπιστική γραμμή που είχε ακολουθήσει στην προηγούμενη δίκη αξιοποιούσε υπερασπιστικά για τον Κανά την ανάληψη ευθύνης από τον Τσιγαρίδα. Μάλιστα, στην προηγούμενη δίκη, ο Κούγιας είχε κάνει έναν ύμνο στον Τσιγαρίδα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, «για να μην εμφανίζεται ως ΕΛΑ το καρκατσουλιό της Κυριακίδου και του Κανά».
 
Το τελευταίο κεφάλαιο της αγόρευσης Κούγια αφορούσε το κεφάλαιο των σχέσεων Κυριακίδου-Αμοιρίδη-Πουλλακίδα, ανασύροντας από τις καταθέσεις τους, ειδικά των δυο τελευταίων, όλα τα χοντρά ψέματα που κατέθεσαν στο δικαστήριο.
Εκλεισε με έναν τυπικό ποινικολογικό τρόπο: Ακόμα και αν δεχτείτε την Κυριακίδου και θεωρήσετε ότι ο Κανάς ήταν μέλος του ΕΛΑ, δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα που να να συνδέει τον Κανά με τις επιμέρους πράξεις. Ούτε ως αυτουργό, ούτε ως συνεργό, ούτε ως ηθικό αυτουργό. Τι μένει; Μένει η πράξη της συμμετοχής. Εκεί πια είναι το πώς θα αξιολογήσετε την κατάθεση της Κυριακίδου. Τι είναι ο Κανάς τελικά; Μπορώ να αποκλείσω ότι είναι μέλος του ΕΛΑ; Οχι. Ο μόνος για τον οποίο μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι είναι μέλος του ΕΛΑ είναι ο κ. Τσιγαρίδας. Για κανένα άλλο. Αποτελεί στοιχείο το ότι έπαιρνε την Αντιπληροφόρηση; Ακόμα και αν αληθεύει αυτό που λέει ο Βεντούρης, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε τέτοιο συμπέρασμα, διότι θα πρέπει να δεχτούμε το ίδιο για πάνω από 1000 Ελληνες που σήμερα βρίσκονται σε προβεβλημένες θέσεις. Είμαι βέβαιος –κατέληξε- ότι όποια επιλογή κι αν κάνετε δεν μπορεί να είστε βέβαιοι. Αυτό για μένα είναι το θεμέλιο για την απαλλαγή του κ. Κανά.
 
Εκλεισε χωρίς να προτείνει τίποτα, γιατί –όπως είπε- πιστεύει πως αυτό το δικαστήριο θα εκδώσει μια δίκαιη απόφαση.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

61η συνεδρίαση

Τετάρτη, 15/6/05
Επόμενο άρθρο

61η συνεδρίαση

Τρίζει η καρέκλα μας

Σχετικά Αρθρα

65η συνεδρίαση

Παρασκευή, 1/7/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 1 Ιούλ 2005, 00:00

64η συνεδρίαση

Παρασκευή, 24/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 24 Ιούν 2005, 00:00

63η συνεδρίαση

Τετάρτη, 22/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 22 Ιούν 2005, 00:00

62η συνεδρίαση

Τρίτη, 21/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 21 Ιούν 2005, 00:00

60ή συνεδρίαση

Τετάρτη, 15/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 15 Ιούν 2005, 00:00

59η συνεδρίαση

Τρίτη, 14/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 14 Ιούν 2005, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Ελεύθερος ο καπιταλιστής της φονικής «Βιολάντα»

2 Σεπ 2026, 21:38
Κόντρες

Πατσαβουριές

2 Σεπ 2026, 21:03
Πολιτική

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ένα τεράστιο κόστος για να μπει η χώρα σε συμμαχία με το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, που προετοιμάζεται πολεμικά αναλόγως

2 Σεπ 2026, 12:57
Πολιτισμός

Πάνω από 180 εβραϊκές προσωπικότητες στο πλευρό του Μαρκ Ράφαλο, μετά την κατηγορία της Paramount ότι χρησιμοποιεί «αντισημιτικά στερεότυπα»

Χοακίν Φίνιξ, Τζόελ Κοέν, Τζόναθαν Γκλέιζερ, Χάνα Αινμπίντερ Γουάλας Σον, Τοντ Χέινς μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν - Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται

2 Σεπ 2026, 09:32
Καταστολή

Νίκος Μαζιώτης: Αποφυλακίζομαι με λήξη ποινής

2 Σεπ 2026, 07:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Σεπτέμβρη

2 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Μαχητές της Αντίστασης απέκρουσαν σιωναζιστικές ειδικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη Γάζα

1 Σεπ 2026, 21:36
Κόντρες

Μια κοινωνία φασιστικοποιημένη μέχρι το μεδούλι

1 Σεπ 2026, 20:09
Παιδεία

Βάφτισαν campus πανεπιστημιοποιημένου κολλεγίου κτίριο ΙΕΚ, που το ίδιο το ΥΠΑΙΘΑ είχε ανακαλέσει λόγω ακαταλληλότητας!

Το φιάσκο των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

1 Σεπ 2026, 18:46
Οικονομία

Ευτυχώς, δεν ζούμε στην εποχή του Νασρεντίν Χότζα

1 Σεπ 2026, 13:55
Καταστολή

Να σταματήσει τώρα ο εγκλεισμός των μεταναστών και προσφύγων

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών

1 Σεπ 2026, 10:51
Διεθνή

Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…

1 Σεπ 2026, 10:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

1 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο

31 Αυγ 2026, 18:28
Πολιτική

Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν

Ο ελληνικός λαός πληρώνει το κόστος για την πολεμική οχύρωση του αιμοσταγούς βασίλειου των Σαούδ

31 Αυγ 2026, 18:21
Κόντρες

Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι

31 Αυγ 2026, 12:16
Διεθνή

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

31 Αυγ 2026, 09:40
Διεθνή

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

31 Αυγ 2026, 09:03
Διεθνή

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

31 Αυγ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

31 Αυγ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Σεπτέμβρη

Βιετνάμ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1945).

Θιβέτ: Ημέρα δημοκρατίας.

1943: Οι Γερμανοί εκτελούν 246 γυναικόπαιδα στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

1944: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου με τη συμμετοχή ΕΑΜ και ΚΚΕ.

1945: Λήξη β’ παγκόσμιου πολέμου.

1970: Αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια (ΠΑΜ – «Οργάνωση Αρης») με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην αμερικανική πρεσβεία. Νεκροί οι εκτελεστές της Κώστας Τσικουρής και Μαρία-Ελενα Αντσελόνι. Επικήρυξη (100.000 δρχ.) του φοιτητή Κ. Κωτσάκη ως συναυτουργού.

1996: Υπογράφεται εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους αντάρτες στις Φιλιππίνες, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος που διήρκεσε 24 χρόνια.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 61η συνεδρίαση

    17Ν
    • 61η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 61η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 61η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 61η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 61η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 61η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 61η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 61η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 61η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 61η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 61η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 61η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 61η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 61η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 61η συνεδρίαση

      61η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 61η συνεδρίαση

      61η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 61η συνεδρίαση

      61η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 61η συνεδρίαση

      61η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 61η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 61η συνεδρίαση

    61η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 61η συνεδρίαση

    61η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 61η συνεδρίαση

    61η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 61η συνεδρίαση

    61η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 61η συνεδρίαση

    61η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 61η συνεδρίαση

    61η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo