Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
  • Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;
  • 32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία
  • Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά
  • Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους
  • Σαν σήμερα 16 Γενάρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ»Τρίτη, 29/3/05
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

24η συνεδρίαση

Τρίτη, 29/3/05

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Μαρ 2005, 00:00
Η καλή (ή κακή) μέρα φαίνεται από το πρωί. Καλή ή κακή, ανάλογα με το «στρατόπεδο» που βρίσκεσαι, με τη σκοπιά που βλέπεις τα πράγματα. Από την είσοδο ακόμα στους χώρους του τρομοδικείου καταλαβαίνεις ότι κάτι έχει αλλάξει. Μπάτσοι και ασφαλίτες διακατέχονται από εκνευρισμό. Τα μέτρα ασφάλειας αυξημένα. Καυγαδίζουμε άγρια με δυο ασφαλίτες στην είσοδο προς τη δικαστική αίθουσα. Αν δεν παρενέβαινε ο επικεφαλής ασφάλειας να τους μαζέψει, θα ερχόμασταν στα χέρια. Εφεραν επίτηδες νέους, που δεν μας γνωρίζουν, για να τσαμπουκαλεύονται. 
Σε λίγο νέο επεισόδιο: δεν επιτρέπουν σε συνάδελφο της «Ελευθεροτυπίας» να έχει μαζί του το laptop που το κουβαλάει πάντοτε στο δικαστήριο, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει πρόβλημα.
 
Στον προθάλαμο πέφτουμε πάνω στον Κορωναίο. Φουτεράκι λευκό, τζιν παντελόνι, το μαλλί πιασμένο κοτσίδα, μιλάει με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Δάβαλο και Αρναουτίδη. Τον παρατηρούμε. Δείχνει άνετος, αλλά τα μάτια του παίζουν συνεχώς. Βγαίνει έξω και τηλεφωνεί από το κινητό: «Σε κάνα μισάωρο θα έχω τελειώσει»! Ετσι νομίζει ή προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι δεν τρέχει τίποτα;
 
Η διαδικασία ξεκινά με απούσα και πάλι την πολιτική αγωγή (Αλ. Κατσαντώνης), μολονότι έχει ενημερωθεί ότι θα καταθέσει ο Κορωναίος. 
Πρώτος μάρτυρας ο Π. Οικονόμου που είχε τραυματιστεί κατά την έκρηξη στον Περισσό. Δεν γνωρίζει τίποτα, δεν γνωρίζει τον Σερίφη, δεν ασχολήθηκε με την ενδεχόμενη εμπλοκή του, δεν ρώτησε συναδέλφους του να μάθει, δεν προσπάθησε να συλλέξει στοιχεία ή να προσεγγίσει τον Κορωναίο για να μάθει.
Ιδια εικόνα και από τον επόμενο μάρτυρα Ν. Πολύμερο. Δεν είδε τίποτα το ύποπτο, δεν γνωρίζει τίποτα, δεν έχει ιδέα για τον Σερίφη, πέρα απ’ αυτά που διάβασε στις εφημερίδες. Εκανε παράσταση πολιτικής αγωγής χωρίς να έχει κάποιο στοιχείο σε βάρος του Γ. Σερίφη, αλλά… αν κριθεί ένοχος, επιθυμεί την αποζημίωσή του για ηθική βλάβη. Για την απουσία του συνηγόρου του, που επισημαίνεται από την έδρα, δεν έχει καμιά εξήγηση. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας είχε περπατήσει από το σταθμό του Περισσού μέχρι το σημείο που έκανε στάση το υπηρεσιακό λεωφορείο και απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ήταν κατηγορηματικός, ότι στη συγκεκριμένη διαδρομή δεν είδε κάτι το ύποπτο ούτε συνάντησε κάποιον πολίτη να περιμένει εκεί. Εχει σημασία αυτή η λεπτομέρεια, ενόψει των όψιμων ισχυρισμών Κορωναίου.
 
Και έφτασε η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Κορωναίος Ανδρέας, του Νικολάου και της Σταυρούλας, γεννηθείς στην Κωνσταντινούπολη, κάτοικος Περισσού, ετών 54. 
Ο πρόεδρος παρατηρεί ότι δύο φορές έχει δηλώσει άλλη ημερομηνία γέννησης. Νέα εμπλοκή με το όνομα της μητέρας του. Παναγιώτα γράφουν τα χαρτιά, Σταυρούλα δήλωσε αυτός. Ο πρόεδρος ζητά να φέρουν από την είσοδο την ταυτότητά του και τον ξαναρωτά την ηλικία του. «Δεν θέλω να λέω την πραγματικότητα –απαντά- γιατί φοβάμαι πολύ. Με έχουν απειλήσει, μου έχουν κάψει το αυτοκίνητο, μπορεί να έχω δυο αστυνομικούς να με φυλάνε, αλλά μπορεί να με βρουν σε κανέναν υπόνομο. Γι’ αυτό δεν θέλω να λέω ούτε τη διεύθυνσή μου ούτε την ηλικία μου»!!!
 
Ο πρόεδρος του ζητά να πει τι είδε, αλλά επειδή ο λόγος του είναι παραληρηματικός αρχίζει να τον εξετάζει με ερωτήσεις. Λέει ότι τις προηγούμενες μέρες, Σάββατο και Κυριακή (το συμβάν έγινε Δευτέρα), στην οδό Χαράς, κινούμενος με το μηχανάκι του, είδε μια BMW, ίσως μαύρου χρώματος, με βελγικές πινακίδες και γι’ αυτό την πρόσεξε. Ηταν μέσα τρία άτομα και δεν αναγνώρισε κανέναν απ’ αυτούς. Ο πρόεδρος του θυμίζει ότι στην πρώτη προανακριτική του κατάθεση λέει ότι πήγε προς το αυτοκίνητο και είδε δυο άτομα, αλλά έξω από το αυτοκίνητο! 
Η υπεράσπιση (Κούρτοβικ, Βαγιανού) παρεμβαίνει και ζητά από τον πρόεδρο να αφήσει τον μάρτυρα να ολοκληρώσει την αφήγησή του και να μην του επισημαίνει την κάθε του αντίφαση, όμως ο πρόεδρος δηλώνει ότι θα συνεχίσει έτσι. 
Τότε ο Κορωναίος θυμάται ότι πριν τέσσερα χρόνια έχει περάσει και ένα εγκεφαλικό και δεν θυμάται καλά!!! Ο πρόεδρος του ζητά να του περιγράψει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και αυτός ισχυρίζεται ότι δεν τον έχει επηρεάσει, γιατί μπορεί να ήταν και ελαφρύ!!!
 
Εχουμε και λέμε, λοιπόν. Το Σάββατο είδε την BMW με τρία άτομα μέσα. Την Κυριακή είδε το ίδιο αυτοκίνητο με ένα άτομο, αλλά δεν θυμάται αν ήταν μέσα ή έξω. Ο πρόεδρος του υπενθυμίζει ότι στην κατάθεσή του λέει «τα άτομα» και συμφωνούν ότι αυτά που έλεγε τότε είναι πιο αξιόπιστα, γιατί τώρα μπορεί και να μη θυμάται καλά.
Επόμενη ερώτηση πού ήταν το αυτοκίνητο. Στο βενζινάδικο, απαντά ο Κορωναίος. Εδώ λέτε –σημειώνει ο πρόεδρος αναφερόμενος στην κατάθεσή του- άλλο σημείο, πολύ μακριά από το βενζινάδικο. Του επισημαίνει επίσης, ότι στην κατάθεσή του λέει ότι και την Κυριακή αναγνώρισε το αυτοκίνητο και τα άτομα, ότι ήταν τα ίδια δηλαδή! «Νομίζω ότι μιλήσαμε λίγο», επανέρχεται ο Κορωναίος. «Τους ρώτησα αν είναι από το Βέλγιο, επειδή είχα εργαστεί εκεί 4,5 χρόνια». Ο πρόεδρος του υπενθυμίζει ότι στην κατάθεσή του είπε ότι, επειδή δεν του έδωσαν καμιά σημασία, έφυγε και πάλι.
 
Και φτάνουμε στη Δευτέρα. Τότε, λοιπόν, είδε έναν άνθρωπο με μια τσάντα. Οι άλλοι ήταν μέσα στο αυτοκίνητο. Πού ήταν το αυτοκίνητο; Στο ίδιο σημείο. Μέχρι τώρα μας έχετε πει δυο διαφορετικά σημεία, παρατηρεί ο πρόεδρος. Καλά, μπορεί να ήταν λίγο παρακάτω, απαντά ο Κορωναίος! 
Το σημερινό σενάριο είναι το εξής: Πήγαινε κάθε μέρα και έπινε καφεδάκι με τον βενζινά και καθώς έφευγε είδε ένα άτομο έξω από το αυτοκίνητο και τα άλλα δύο άτομα ήταν μάλλον μέσα στο αυτοκίνητο. Φορούσε γυαλιά μαύρα και είχε ένα κρεμαστό τσαντάκι. Είχε μαύρα μαλλιά όρθια, μεγάλα, λίγο σγουρά, αλλά και ίσια (!), κοντός, λίγο πιο κοντός από μένα, είκοσι πόντους πιο κοντός (20 πόντους δεν είναι λίγο, παρατηρεί ο πρόεδρος), μπορεί να ήταν πέντε, δέκα πόντους, μπορεί να φόραγε και τακούνια (!!!), τ’ αυτιά του ήταν λίγο περίεργα, πιο μεγάλα (χαχανίζει).
Μουστάκι είχε; ρωτάει ο πρόεδρος. Ναι είχε, απαντά ασμένως. Κρατούσε και μια εφημερίδα, μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Κρατούσε κάτι σαν κινητό; ρωτάει ο πρόεδρος. Οχι –απαντά- δεν θυμάμαι τέτοιο πράγμα, απλά έβγαλε κάτι από το τσαντάκι και αμέσως έγινε η έκρηξη. Είστε σίγουρος; ρωτά ο πρόεδρος. Ε, βέβαια, τι να σας πω τώρα, δεν μπορώ να πω και όλη την αλήθεια γιατί φοβάμαι, πώς θα κυκλοφορήσω, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας!!!
Ο εισαγγελέας προσφέρεται να κοιτάξει το νόμο για να του προσφερθεί προστασία!!!
Η υπεράσπιση εξεγείρεται με την κακοστημένη παράσταση. Ο πρόεδρος κάνει διάλειμμα.
 
Στο διάλειμμα καταφτάνει και ο Κατσαντώνης, ενώ με την επανέναρξη της διαδικασίας ο εισαγγελέας ανακοινώνει ότι επικοινώνησε με την Αντιτρομοκρατική και του είπαν ότι ήταν επιλογή του Κορωναίου να μη ζητήσει προστασία και ότι μπορεί, αν θέλει, να πάει στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, να βρει τον προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής και να ζητήσει προστασία, εκθέτοντας και τους λόγους.
 
Και φτάνουμε στην κρίσιμη ερώτηση. Στην πρώτη σας κατάθεση δεν συνδέετε την ύπαρξη του κινητού με την έκρηξη. Γιατί; Απάντηση: Δεν με ρωτήσανε. Ερώτηση: Εσείς είδατε ένα συγκλονιστικό γεγονός και δεν αναφέρατε ένα τόσο σημαντικό πράγμα; Απάντηση: Δεν θυμάμαι, δεν το είπα.
 
Αλλο κρίσιμο θέμα: Επιμένετε ότι ήσασταν παρών στην έκρηξη; Απάντηση: Επιμένω. Ερώτηση: Τότε γιατί είπατε ότι το μάθατε από την τηλεόραση; Απάντηση: Αυτή είναι η πρώτη κατάθεση, η παλιά. Μετά που είδα αυτό το άτομο στην τηλεόραση και το αναγνώρισα, μου έδειξαν πολλές φωτογραφίες και το αναγνώρισα. Ερώτηση: Την αρχική σας κατάθεση τη θυμόσαστε; Λέτε αυτά και αυτά και καταλήγετε ότι για το συμβάν έμαθα από τις ειδήσεις από την τηλεόραση. Λέτε ότι είχατε περάσει και είχατε δει κάποια πράγματα που εκ των υστέρων τα αξιολογήσατε, αλλά για την έκρηξη μάθατε από την τηλεόραση. 
Απάντηση: Μόλις έγινε η έκρηξη, έβγαλα εγώ κάποιον κύριο και μετά έφυγα και μετά έμαθα όλα τα γεγονότα.
Ερώτηση: Αφού ήσασταν μπροστά, γιατί δεν το είπατε, ασήμαντο ήταν; 
Απάντηση: Εχετε δίκιο. 
Ερώτηση: Οχι μόνο δεν το αναφέρετε, αλλά αναφέρετε άλλη πηγή πληροφόρησης, την τηλεόραση. Πείτε αν τη μια φορά λέτε αλήθεια και την άλλη ψέματα.
Απάντηση: Ψέματα δεν λέω. Δεν ξέρω τι να σας πω. Εγώ είδα αυτό το άτομο, θέλετε το πιστεύετε, θέλετε όχι.
Πρόεδρος: Οφείλω να σας πω ότι δεν μας δίνετε μια ικανοποιητική εξήγηση.
 
Το κλου ακολουθεί αμέσως μετά. Ο πρόεδρος του ζητά να αναγνωρίσει το πρόσωπο που λέει ότι είδε. Εγώ αναγνώρισα τον Σερίφη, απαντά. Ποιος είναι ο Σερίφης, γυρίστε να δείτε, επιμένει ο πρόεδρος. Ηταν κρυμμένος κάπου εκεί απαντά, δείχνοντας στα πίσω έδρανα των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ ο Γ. Σερίφης τον κοιτάζει από τις θέσεις των κατηγορούμενων!!! 
Λογικό ήταν να εκραγεί ο Γ. Σερίφης και να απευθυνθεί οργισμένος στο δικαστήριο: Με τέτοιους πάτε να βγάλετε καταδίκες.
Ο Κορωναίος «τα παίρνει» κι αρχίζει να βρίζει πότε τον Σερίφη και πότε τον Τσιγαρίδα που κάτι του πέταξε (δεν ακούστηκε από τα μικρόφωνα).
 
Επόμενο θέμα. Ναι, αναγνώρισα τον Σερίφη στην Ασφάλεια, επιμένει ο Κορωναίος. 
Πρόεδρος: Αν έρθουν οι αστυνομικοί, θα σας επιβεβαιώσουν; 
Κορωναίος: Εδώ είναι, έξω είναι, φωνάξτε τους. Μου έδειξαν πολλές φωτογραφίες και τους είπα αυτός είναι. 
Πρόεδρος: Στον κ. Ζερβομπεάκο, δεν λέτε ότι ήσασταν παρών στο συμβάν, αν και ταυτοποιείτε τον Γιάννη Σερίφη. 
Κορωναίος: Εχω πάει και άλλη φορά, το είπα την επόμενη. 
Πρόεδρος: Γιατί δεν το είπατε; Κορωναίος: Γιατί δεν ήθελα να το πω, έχω προβλήματα, φοβάμαι.
Και αρχίζει η ιστορία ότι την παραμονή των εκλογών πήγαν να του κάψουν το αυτοκίνητο, αλλά πρόλαβε και δεν του το έκαψαν. Οτι τον απειλούν από τότε που κατέθεσε στο προηγούμενο δικαστήριο. (Ας σημειωθεί ότι τα ίδια ακριβώς είχε πει και στο προηγούμενο δικαστήριο, άρα λέει ψέματα ότι όλα άρχισαν μετά την προηγούμενη κατάθεσή του).
Συνεχίζει το παραμύθι. Μου έσπασαν το παρπρίζ, όχι το πορτ μπαγκάζ, και μου έβαλαν μια γεμιστήρα με σφαίρες (στο προηγούμενο δικαστήριο είχε πει ότι του άφησαν ένα σακουλάκι με 100 σφαίρες στο λάστιχο), μου έσπασαν το παρπρίζ και εδώ, που είχα αφήσει το αυτοκίνητο στη γωνία. Και η κατάληξη: «Δεν αντέχω άλλο, θέλω να φύγω και να έρθω μια άλλη μέρα»!!! 
Εισαγγελέας: Γιατί δεν κάνατε μήνυση; Γιατί δεν ζητήσατε προστασία, αφού σίγουρα σας το είπαν στην Ασφάλεια;
Κορωναίος: Μου είπαν να κάνω μια αίτηση, αλλά μου λένε ότι δεν έχουν άτομα.
Εισαγγελέας: Κάνε εσύ την αίτηση.
Κορωναίος: Θα την κάνω σήμερα!!!
 
Ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει ανακολουθίες («για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερες λέξεις», συμπληρώνει) τις διαδοχικές του καταθέσεις και αρχίζει τον ίδιο κύκλο ερωτήσεων με τον πρόεδρο, επιμένοντας γιατί δεν λέει τίποτα στην πρώτη κατάθεσή του.
Κορωναίος: Δεν το είπα, εντάξει! 
Ο εισαγγελέας ρωτάει για την απόκλιση στην ηλικία, που είναι πλέον των 20 ετών.
Κορωναίος: Και εγώ είμαι 60, φαίνομαι για 60; 
Εισαγγελέας: Στην Ασφάλεια σας έδειξαν και τον κατηγορούμενο;
Κορωναίος: Δεν θυμάμαι. 
Εισαγγελέας: Δεν είπατε, να αυτός είναι ο Σερίφης που έβαλε τη βόμπα. Τότε δεν ήσασταν υπό το καθεστώς απειλών. Το λέει ο κ. Δάβαλος που θα έρθει σε λίγο. Γιατί δεν είπατε, να αυτός είναι ο δράστης; 
Κορωναίος: Τι να σας πω τώρα, δεν ξέρω. Δεν μπορώ να πω τίποτα. Δεν το είπα, τι να σας πω. Δεν αισθάνομαι καλά, δεν μπορώ άλλο, τα λέμε μια άλλη φορά, πρέπει να πάω στο γιατρό. Πριν 20 μέρες πήγα με πνευμονία στο νοσοκομείο!!!
Πρόεδρος: Πρώτα θα ολοκληρώσετε την κατάθεσή σας. 
Κορωναίος: Εχω ένα πόνο εδώ στο στήθος, στην καρδιά.
Πρόεδρος: Παρακαλώ, να οδηγηθεί στο ασθενοφόρο και να γίνει πλήρης έλεγχος. Εν ανάγκη να τον πάνε στο νοσοκομείο. 
Κορωναίος: Δεν μπορώ άλλο, εγώ θέλω να πάω σπίτι μου, καλέστε με την άλλη βδομάδα, να είμαι ήρεμος. 
Πρόεδρος: Παρακαλώ να οδηγηθεί τώρα για εξέταση. Διακόπτουμε για μισή ώρα!!!
 
Με την επανέναρξη της διαδικασίας, ο γιατρός της κινητής μονάδας του ΕΚΑΒ (ειδικός παθολόγος) κατέθεσε ότι δεν διαπίστωσε στον Κορωναίο τίποτα που να τον κάνει να ανησυχεί, αλλά ο ίδιος υποκειμενικά δηλώνει ότι δεν αισθάνεται καλά. Ο ίδιος ο Κορωναίος δήλωσε ότι θέλει να πάει στο σπίτι του να ηρεμήσει και να έρθει μια άλλη μέρα, όταν όμως ο εισαγγελέας τον ρώτησε αν θα μπορέσει αύριο, απάντησε ότι δεν ξέρει. 
Ο Σ. Φυτράκης ζήτησε να καταθέσει ο γιατρός ενόρκως και αυτός επανέλαβε ότι η εκτίμησή του είναι ότι ο μάρτυρας μπορεί να συνεχίσει, αλλά επειδή ο ίδιος δηλώνει αδυναμία, ίσως να ήταν καλύτερα να καταθέσει αύριο. Στα ερωτήματα του Σ. Φυτράκη απάντησε ότι παθολογικώς δεν έχει τίποτα, ψυχολογικώς δεν μπορεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη να κάνει πλήρη προσέγγιση. Πρόβλημα ψυχολογικό που να μπορεί να τυποποιηθεί ιατρικώς δεν έχει διαγνωστεί. Μόνο μιλώντας σε ανθρώπινη βάση λέει ότι θα ήταν καλύτερα να συνεχίσει αύριο, για να μην υπάρξει στρεσάρισμα, επειδή έχει χρόνιο στεφανιαίο πρόβλημα. Πάντως, αυτό το χρόνιο πρόβλημα δεν επηρεάζει την πνευματική του διαύγεια.
 
Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε να διακόψει για την επόμενη μέρα και να συνεχίσει με τον Κορωναίο.
 
Υ.Γ. Για το ποιον του Κορωναίου δεσ’ τε επίσης:
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

24η συνεδρίαση

Τρίτη, 29/3/05
Επόμενο άρθρο

24η συνεδρίαση

Τετάρτη, 30/3/05

Σχετικά Αρθρα

65η συνεδρίαση

Παρασκευή, 1/7/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 1 Ιούλ 2005, 00:00

64η συνεδρίαση

Παρασκευή, 24/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 24 Ιούν 2005, 00:00

63η συνεδρίαση

Τετάρτη, 22/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 22 Ιούν 2005, 00:00

62η συνεδρίαση

Τρίτη, 21/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 21 Ιούν 2005, 00:00

61η συνεδρίαση

Παρασκευή, 17/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 17 Ιούν 2005, 00:00

60ή συνεδρίαση

Τετάρτη, 15/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 15 Ιούν 2005, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

16 Ιαν 2026, 19:58
Πολιτική

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

16 Ιαν 2026, 14:01
Αγροτικά

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

16 Ιαν 2026, 11:41
Αγροτικά

Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά

16 Ιαν 2026, 10:04
Διεθνή

Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους

24 χρόνια από την απαγωγή και φυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

16 Ιαν 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

16 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Από καλύτερες θέσεις ο αγώνας της Παλαιστινιακής Αντίστασης

15 Ιαν 2026, 21:35
Κόντρες

Νέο unfair από τον Τασούλα

15 Ιαν 2026, 14:53
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
Κόντρες

Αθλιες γλάστρες στο σόου του Κούλη

14 Ιαν 2026, 14:49
Πολιτική

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

14 Ιαν 2026, 11:02
Καταστολή

Προσφυγικό: πενταετές σχέδιο απελάσεων, στρατοπέδων και ψηφιακής επιτήρησης από την Κομισιόν

14 Ιαν 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Γενάρη

14 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

13 Ιαν 2026, 21:58
Παιδεία

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

13 Ιαν 2026, 21:28
Πολιτική

Ελεγκτική εταιρία καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ της ΑΑΔΕ ότι αρνήθηκε να της χορηγήσει στοιχεία για να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο

13 Ιαν 2026, 21:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

ΗΠΑ: Ημέρα θρησκευτικής ελευθερίας.

Ταϊλάνδη: Ημέρα δασκάλων.

1952 : Η αγγλική αστυνομία διαλύει με τη βία συγκεντρώσεις μαθητών στην Κύπρο που ζητούν ένωση με την Ελλάδα.

1970: Ο Μουαμάρ ελ Καντάφι ορκίζεται πρωθυπουργός της Λιβύης.

1973: Οι ΗΠΑ και το Νότιο Βιετνάμ κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός.

1980: Εκτελούνται οι Παντελής Πέτρου και Σωτήρης Σταμούλης (17Ν).

1984: Η ΚΥΠ πολιτικοποιείται και υπάγεται πλέον στον πρωθυπουργό.

2001: 28 παιδιά ηλικίας 9-16 ετών οδηγούνται σε τουρκικές φυλακές επειδή φώναζαν φιλοκουρδικά συνθήματα σε διαδήλωση.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 24η συνεδρίαση

    17Ν
    • 24η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 24η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 24η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 24η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 24η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 24η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 24η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 24η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 24η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 24η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 24η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 24η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 24η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 24η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 24η συνεδρίαση

      24η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 24η συνεδρίαση

      24η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 24η συνεδρίαση

      24η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 24η συνεδρίαση

      24η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 24η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 24η συνεδρίαση

    24η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 24η συνεδρίαση

    24η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 24η συνεδρίαση

    24η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 24η συνεδρίαση

    24η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 24η συνεδρίαση

    24η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 24η συνεδρίαση

    24η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo