Εναρξη της «υπόθεσης Σερίφη». Δηλαδή, εκ νέου εκδίκαση της έκρηξης κατά αστυνομικού λεωφορείου στον Περισσό, το Σεπτέμβρη του 1994, η οποία είχε εκδικαστεί στην προηγούμενη δίκη, χωρίς να προκύψει τίποτα εναντίον κανενός από τους κατηγορούμενους (ως γνωστόν, οι Τσιγαρίδας, Αγαπίου, Κανάς, Αθανασάκη καταδικάστηκαν συλλήβδην για όλες τις ενέργειες, χωρίς κανένα στοιχείο, με βάση τη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης). Αυτή τη φορά, κατηγορούμενος είναι μόνο ο Γιάννης Σερίφης, ως φυσικός αυτουργός (με βάση τη γνωστή κατάθεση Κορωναίου). Το πόσο σοβαρή είναι η κατηγορία κατά Σερίφη φάνηκε από το ότι απουσίαζε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αλ. Κατσαντώνης!
Πρώτη μάρτυρας εξετάστηκε η Βασιλική Βέλλιου, σύζυγος του αστυνόμου Απόστολου Βέλλιου που είχε σκοτωθεί από την έκρηξη. Η Βέλλιου δεν περιορίστηκε μόνο στην καταγραφή των προσωπικών της βιωμάτων, αλλά φρόντισε να ρίξει και το δηλητήριο κατά του Γ. Σερίφη, θεωρώντας δεδομένη την ενοχή του. Από την έδρα ουδείς έδειξε να συγκινείται απ’ αυτό.
Φυσικά, στις ερωτήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης (Σ. Φυτράκης, Δ. Βαγιανού και Γ. Κούρτοβικ) δεν μπορούσε να πει τίποτ’ άλλο εκτός του ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα, ούτε έχει κάποια ειδική ενημέρωση για τυχόν εμπλοκή του Γ. Σερίφη.
Ο ίδιος ο Γ. Σερίφης ζήτησε από τη μάρτυρα να γυρίσει να τον κοιτάξει και να πει αν τον γνωρίζει. Απάντησε αρνητικά. Τον Κορωναίο –συνέχισε ο Γ. Σερίφης- που λέει ότι με είδε, πήγατε να τον βρείτε, να τον ρωτήσετε, να μάθετε για το ποιος σκότωσε το σύζυγό σας; Η απάντηση ήταν και πάλι αρνητικά. Στην προσπάθεια του Σερίφη να ζητήσει εξηγήσεις από τη μάρτυρα για το πώς συνέβη και δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, ούτε όταν πληροφορήθηκε ότι κάποιος αναγνώρισε τον δράστη, παρενέβη ο πρόεδρος κόβοντας ουσιαστικά την ερώτηση. Αυτό εξόργισε τον Γ. Σερίφη ο οποίος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί τέτοια παιχνιδάκια, που γίνονται επειδή ο πρόεδρος θέλει να προστατέψει τους συναδέλφους του, γιατί ξέρει καλά ότι τον έφεραν (τον Γ. Σερίφη) στο δικαστήριο δικαστές και όχι η Αστυνομία.
Αυτή η παρέμβαση Σερίφη ήταν καίρια. Στην αμέσως επόμενη μάρτυρα, την πρώην πολιτική υπάλληλο της ΕΛΑΣ Αικατερίνη Τζουμάκα, που είχε τραυματιστεί από την έκρηξη, αυτές τις ερωτήσεις έκανε ο εισαγγελέας. Γιατί δηλαδή η μάρτυρας δεν ενδιαφέρθηκε να πάει να βρει τον Κορωναίο, να ψάξει να βρει ποιοι φταίνε για τον τραυματισμό της κ.λπ. Γιατί τα περιμένετε όλα από την Πολιτεία; ήταν το ρητορικό και άκρως υποκριτικό ερώτημα του εισαγγελέα, που προκάλεσε την παρέμβαση του Σ. Φυτράκη. Η Τζουμάκα διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για κανέναν από τους κατηγορούμενους. Το γεγονός ότι ούτε αυτή ούτε ο συνήγορός της αισθάνθηκε την ανάγκη να πάει να βρει τον Κορωναίο και να ψάξει καλύτερα την υπόθεση αποτελεί μια έμμεση πλην σαφή απόδειξη για το ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες, των οποίων υπάλληλοι ήταν όλοι οι παθόντες, δεν έδωσαν καμιά σημασία στον Κορωναίο. Τον θεώρησαν εντελώς αναξιόπιστο.
Ιδιες στην ουσία ήταν και οι παρουσίες των επόμενων μαρτύρων. Για παράδειγμα, ο μάρτυρας Κριμπάς, αστυνομικός που τραυματίστηκε από την έκρηξη, δεν είχε να καταθέσει τίποτα, δεν είχε ψάξει τίποτα και δεν μπορούσε να δώσει καμιά απάντηση στο επίμονο ερώτημα των υπερασπιστών, γιατί δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του Γ. Σερίφη, όταν δεν έχει απολύτως τίποτα σε βάρος τους.
Ο Γ. Σερίφης, αφού τον ενημέρωσε για τον τρόπο που ο ίδιος βρέθηκε κατηγορούμενος, με βάση την κατάθεση Κορωναίου και την απόφαση κάποιων δικαστών, τον ρώτησε αν ο ίδιος θα αισθανθεί ηθικά δικαιωμένος από ενδεχόμενη καταδίκη του. Ο πρόεδρος δεν άφησε τον μάρτυρα να απαντήσει και ο Γ. Σερίφης του έδωσε πληρωμένη απάντηση: «Εγώ σαν πολίτης δεν θα δεχόμουν ποτέ να σέρνεται ένας άνθρωπος στα δικαστήρια με αυτόν τον τρόπο και να ζητώ την καταδίκη του. Θα το έψαχνα το πράγμα, δεν θα πήγαινα να ζητήσω χρηματική αποζημίωση».
Ανάλογο ερώτημα υπέβαλε και η Ειρ. Αθανασάκη, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια έχει καταδικαστεί γι’ αυτή την υπόθεση. Ρώτησε, λοιπόν, τον μάρτυρα αν μετά από αυτή την απόφαση αισθάνεται ηθικά δικαιωμένος. Ο πρόεδρος προσπάθησε και πάλι να αποτρέψει την απάντηση του μάρτυρα, η Αθανασάκη επέμεινε και ο μάρτυρας αρνήθηκε να απαντήσει! Τόσο πολύ πιστεύει στην απόφαση του προηγούμενου δικαστήριου.
Τα ίδια επαναλήφθηκαν και κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των μαρτύρων Γεωργίας Αγγελάκη και Ευαγγελίας Τσανάκα Δεν είχαν να καταθέσουν τίποτα σε βάρος του Γ. Σερίφη ή οποιουδήποτε άλλου, δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τίποτα για την κατάθεση του Κορωναίου, ό,τι έμαθαν το έμαθαν από τις εφημερίδες ή γενικώς «άκουσαν». Και βέβαια, όσοι/ες δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής δεν μπορούσαν να δώσουν καμιά εξήγηση για το λόγο που στρέφονται κατά του Γ. Σερίφη.
Για παράδειγμα, η Τσανάκα δήλωσε ότι από συναδέλφους της έμαθε ότι συνελήφθη ο Γ. Σερίφης που ήταν στον ΕΛΑ! Φυσικά, ο Γ. Σερίφης ουδέποτε συνελήφθη από την Αστυνομία ως μέλος του ΕΛΑ, αλλά αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα. Σημασία έχει η… περιρρέουσα ατμόσφαιρα. «Ολοι το ξέρουν ότι ο κ. Σερίφης ήταν στην οργάνωση ΕΛΑ, εγώ δεν το ξέρω, αλλά ήταν ευρέως γνωστό στους συναδέλφους μου και στις εφημερίδες και στην τηλεόραση», δήλωσε η Τσανάκα, που είναι και αξιωματικός της Αστυνομίας! Τόσο απλά…
Οταν η υπεράσπιση (Σ. Φυτράκης) της ανέφερε τα πραγματικά περιστατικά, ότι δηλαδή ο Σερίφης ουδέποτε παρουσιάστηκε από την τηλεόραση ως μέλος του ΕΛΑ και βέβαια ουδέποτε συνελήφθη, η κυρία αυτή κατάπιες τη γλώσσα της και απαντούσε μονότονα «δεν ξέρω». Δεν μπορούσε να απαντήσει ούτε στο ερώτημα αν ο Σερίφης ήταν κατηγορούμενος στην προηγούμενη δίκη του ΕΛΑ και στην οποία επίσης είχε καταθέσει ως μάρτυρας! Ούτε στο ερώτημα γιατί δεν είπε στην προηγούμενη δίκη ότι είχε ακούσει το όνομα του Σερίφη από συναδέλφους της!! Οσο για τα ονόματα των συναδέλφων της που της είχαν πει ότι ο Σερίφης ήταν μέλος του ΕΛΑ… δεν τα θυμόταν!!! Εφτασε στο σημείο να πει πως όταν πήγε στον ανακριτή είχε ήδη πληροφορηθεί από τους συναδέλφους της ότι ο Σερίφης ήταν μέλος του ΕΛΑ, αλλά δεν το ανέφερε στον ανακριτή!
Η εν λόγω κυρία, για να βγάλει το μένος της, πήγε να ξυθεί στη γκλίτσα του τσοπάνη και κοινώς έγινε ρόμπα. Στο τέλος αισθανόταν τόσο γελοία, που προσπάθησε να «την κάνει» λέγοντας: «Δεν αντέχω να μείνω άλλο, σας παρακαλώ θέλω να φύγω»!
Ο πρόεδρος προσπάθησε να αποτρέψει τον Σ. Φυτράκη από τη συνέχιση των ερωτήσεων, όμως ο συνήγορος ήταν ανένδοτος: «Σας παρακαλώ, νομίζετε ότι κάνω αυτές τις ερωτήσεις γιατί δεν ξέρω να κάνω τη δουλειά μου; Τις κάνω γιατί ένα τμήμα των μηχανισμών κάπως έτσι αξιολογεί τα στοιχεία και στέλνει ανθρώπους κατηγορούμενους».