Η Γερμανία πάει μάλλον καλά αυτή τη στιγμή, όμως η γερμανική οικονομία εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των ανθρώπων στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και όσο η οικονομική ανάκαμψη σε εκείνες είναι αργή, το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό.
Ντομινίκ Στρος – Καν (Stern)
Η ιδέα της οικονομικής εξίσωσης 16 χωρών είναι παράλογη. Αργά ή γρήγορα η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα πώς θα αντιμετωπίζει τις χώρες-μέλη που είναι αιώνιοι παραβάτες στα δημοσιονομικά για να μη χάσει τη νομισματική της σταθερότητα. Θα τους επιτρέπει την απόσχιση ή την προσωρινή αποχώρηση ή μήπως θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ οι ισχυροί για να μην παρασυρθούν και αυτοί στη δίνη της κατάρρευσης των αδύναμων οικονομιών;
Die Presse (Αυστρία)
Θα υπάρξουν εθνικές πτωχεύσεις στην Ευρωζώνη, με την πτώχευση της Ελλάδας να είναι τώρα αναπόφευκτη. Αυτό που εν τέλει στηρίζει τα χρέη κάθε χώρας είναι η ικανότητά της να συλλέγει αρκετούς φόρους ώστε να εξυπηρετεί και τελικά να αποπληρώνει τα χρέη αυτά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα το καταφέρει αυτό.
Χάμις Μακρέι (Independent)
Ο virtual Προϋπολογισμός του 2011 είναι εκ των προτέρων ένα σχέδιο προς αναθεώρηση. Η εκτέλεσή του με τους όρους του Μνημονίου προοιωνίζει ένα ζοφερό μέλλον για το ελληνικό εμπόριο, αφού το 2011 θα είναι αναμφισβήτητα η δυσκολότερη χρονιά του κύκλου της βαθειάς ύφεσης.
Β. Κορκίδης (ΕΣΕΕ)
Η δεύτερη αλλαγή (στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων) θα είναι η περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους με το νέο ενιαί-ο μισθολόγιο, καθώς αναμένεται να περικοπεί μεγάλο μέρος επιδομάτων και ιδίως αυτών, όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που δημιουργούν μεγάλες μισθολογικές ανισότητες, ακόμη και στο ίδιο γραφείο ενός υπουργείου.
www.sofokleous10.gr
Αν ο Γιώργος «επέπληξε» τη Λούκα, επειδή εκείνη πήγε να κάνει «αντίσταση» στην τρόικα, όπως εμφανίζεται, τότε η εικόνα αυτή ευνοεί την υπουργό και πλήττει τον πρωθυπουργό. ‘Η μήπως είναι καλή και για τους δύο;
Ελευθεροτυπία (σχόλιο)