Και οι πλέον ανυποψίαστοι περί τα πολιτικάντικα παιχνίδια έχουν πειστεί πλέον ότι η απόφαση του Καραμανλή να βάλει το συνέδριο της ΝΔ στις αρχές του καλοκαιριού όχι μόνο δεν σημαίνει απομάκρυνση του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών την άνοιξη αλλά αντίθετα το κάνει περισσότερο πιθανό. Ο Καραμανλής προσπάθησε απλά να σταματήσει την εκλογολογία και να κρατήσει για τον εαυτό του και το στενό επιτελείο του Μαξίμου το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, το μεγάλο όπλο κάθε κυβέρνησης που καταφεύγει σε πρόωρες εκλογές για να τις κερδίσει. Αν αποφασίσει να κάνει πρόωρες εκλογές (όποτε κι αν τις αποφασίσει, όποιο πρόσχημα κι αν επικαλεστεί), δεν θα τον εμποδίσει το συνέδριο. Το πολύ να το αναβάλει για λίγο ή και όχι, αφού μπορεί να το μετατρέψει σε έναν ρωμαϊκό θρίαμβο για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, ώστε να αποθεωθούν για τη μεγάλη νίκη.
Παρακολουθώντας την καθημερινή πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης (αρκεί να αποδελτιώσει κανείς τα δελτία Τύπου που εκδίδονται από υπουργούς και υφυπουργούς) βλέπεις ότι όλα τα υπουργεία μαρσάρουν και λειτουργούν πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ολοι προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι η λιτότητα τέλειωσε και ότι πλέον οι εργαζόμενοι μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες. Ακόμα και ο Αλογοσκούφης, που από τη θέση του είναι αναγκασμένος να παίζει το ρόλο του «κακού» και να λειτουργεί ως «σάκος του μποξ» για ολόκληρη την κυβέρνηση έχει χαλαρώσει. Αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις, υπογράφει ρυθμίσεις για τις στοχευμένες επιδοτήσεις ανέργων που προωθεί ο Γιακουμάτος, έκοψε τις «γκρίνιες» προς τους συναδέλφους του και εξαγγέλλει… μέτρα καταπολέμησης της φτώχιας!
Χαρακτηριστική είναι η μη εφαρμογή της περιβόητης «εργασιοθεραπείας των υπουργών», που εξαγγέλθηκε ατύπως στις αρχές του χρόνου, μετά το δεκεμβριανό κρεσέντο εκλογολογίας. Κανένα σημαντικό νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να κατατεθεί. Η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να ανοίξει μέτωπα και ο Καραμανλής συναντήθηκε την Πέμπτη με την Μπενάκη, για να ρυθμίσουν τις ημερομηνίες της Βουλής. Η κυβέρνηση βιάζεται να τελειώσει με την αναθεώρηση του Συντάγματος μέχρι τις 27 Μάρτη και αυτό έγινε φανερό και από τις εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης. Αν αυτή η σοβαρή εκκρεμότητα κλείσει μέχρι τα τέλη Μάρτη και με δεδομένο ότι το Πάσχα είναι φέτος νωρίς (8 Απρίλη), οποιαδήποτε από τις Κυριακές του διμήνου Μάη-Ιούνη είναι πρόσφορη για πρόωρες εκλογές. Ακόμα και αν δεν το έχει αποφασίσει ακόμη, ο Καραμανλής θέλει να έχει εντελώς λυμένα τα χέρια του και η αίσθησή μας είναι πως σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα το επιχειρήσει, αν όλα στο μεταξύ του πάνε όπως επιθυμεί.
Το μόνο ανοιχτό μέτωπο είναι αυτό της Παιδείας, το οποίο ο Καραμανλής μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει ως (προσχηματικό) λόγο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Θα πρέπει, όμως, στο μεταξύ να διατηρήσει τη συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16, για να μην αναγκαστεί να αναζητά 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή. Να γιατί είναι κρίσιμο να νικήσει το φοιτητικό κίνημα στον αγώνα που έχει ξεκινήσει, αλλάζοντας το τοπίο.