Είχαμε προβλέψει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα αναγκαστεί να καταθέσει νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, προκειμένου να λειτουργήσουν οι δύο αντιασφαλιστικοί νόμοι 3863 και 3865 του 2010, με τους οποίους καταργείται η κοινωνική ασφάλιση. Αυτοί οι νόμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί είναι φορτωμένοι με αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις, τόσο στο εσωτερικό τους όσο και μεταξύ τους. Το καλοκαίρι, με άρθρα στην «Κόντρα» είχαμε καταγράψει όλες αυτές τις συγκρουόμενες διατάξεις. Είχαμε γράψει ότι το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο θα δημοσιοποιηθεί προς τα τέλη Σεπτέμβρη του 2010. Τελικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (βασικά ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης) αποφάσισε ν’ αλλάξει την τακτική και αντί να καταθέσει καινούργιο νομοσχέδιο βγάζει σειρά εγκυκλίων, με τις οποίες προσπαθεί να ξεπεράσει τις συγκρουόμενες διατάξεις των αντιασφαλιστικών νόμων.
Οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, μετά την ψήφιση νόμων, εκδίδουν εφαρμοστικές εγκυκλίους για όλες τις διατάξεις τους και όχι μόνο για μερικές απ’ αυτές. Τις εγκυκλίους αυτές υπογράφουν οι ίδιοι οι υπουργοί ή οι αναπληρωτές υπουργοί, στην περίπτωση που αυτοί έχουν τις απαιτούμενες αρμοδιότητες. Ο Γ. Κουτρουμάνης, προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα που προαναφέραμε, έβαλε μπροστά από τις αρχές Αυγού-στου τη φάμπρικα να βγάζει συνέχεια εγκυκλίους για μεμονωμένα άρθρα του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010.
Αυτή η πρακτική του Γ. Κουτρουμάνη, να βγάζει δηλαδή εγκυκλίους με τις οποίες εισάγονται διατάξεις που δεν προβλέπονται από τον νόμο 3863/2010, δεν τον βοήθησε να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις. Μετά από δύο μήνες περίπου, συγκεκριμένα στις 23 Σεπτέμβρη του 2010, αντέδρασαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύ-θυνσης Παροχών του IKA, που έστειλαν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έγγραφο με αρκετά ερωτήματα που προκύπτουν μόνο από την εφαρμογή του άρθρου 10 του νόμου 3863. Το έγγραφο αυτό (με αριθμό πρωτοκόλλου Σ40/92/23/9/ 2010) υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή Ασφαλιστικών Υπηρεσιών Δ. Αβελλά.
Η Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και προσωπικά ο Γ. Κουτρουμάνης χρειάστηκαν ένα διάστημα 39 ημερών προκειμένου να απαντήσουν σ’ ένα μόνο ερώτημα! Συγκεκριμένα εξέδωσαν την εγκύκλιο, (με αριθμό πρωτοκόλλου Φ80000/ 24506/18543/1-11-2010), που την υπογράφει ο Γ. Κουτρουμάνης και αφορά το ζήτημα της θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά, οι οποίες μέχρι τις 31/12 /2010 είχαν 5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί. Στο σημείο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να εκθέσουμε καταρχάς τι ίσχυε και τι εξακολουθεί να ισχύει και μετά την ψήφιση των δύο αντιασφαλιστικών νόμων, όσον αφορά το δικαίωμα της θεμελίωσης της σύνταξης γενικά.
Τι ίσχυε πριν την ψήφιση των τελευταίων αντιασφαλιστικών νόμων; Στο δημόσιο οι εργαζόμενοι (άνδρες ή γυναίκες) θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μόνο αν έχουν τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης και θ’ αρχίσουν να παίρνουν την σύνταξη όταν συμπληρώσουν και το όριο ηλικίας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/1992 και δεν έχουν ανήλικα παιδιά θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά από 25 χρόνια και θ’ αρχίσουν να παίρνουν τη σύνταξη όταν γίνουν 60 χρονών. Ενώ οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με 5.500 ημέρες εργασίας και θ’ αρχίσουν να παίρνουν πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας τα 55 χρόνια.
Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ δεν ισχύει το ίδιο. Οι εργαζόμενοι (άνδρες, γυναίκες και σ’ όλες τις περιπτώσεις) θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μόνο εάν ταυτόχρονα συμπληρώνουν τόσο τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης, όσο και το όριο ηλικίας! Για παράδειγμα, μια γυναίκα με ανήλικο παιδί που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης όταν έχει ταυτόχρονα 5.500 ένσημα και είναι 55 χρονών.
Το ίδιο εξακολουθεί να ισχύει και μετά την ψήφιση τόσο του αντεργατικού νόμου 3847/ 2010 (με τον οποίοπετσοκόβονται τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και Επιδόματος Αδείας) όσο και του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010. Με μόνη όμως τη διαφορά, ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι ασφαλισμένοι στα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία εξακολουθούν να θεμελιώνουν το δικαίωμα σύνταξης μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει τα απαιτού-μενα χρόνια ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2010.
Οπως αναφέραμε παραπάνω, ο Γ.Κουτρουμάνης έβγαλε την εγκύκλιο με Αριθμό Πρωτοκόλλου Φ80000/24506/1853/1.11.10, στην οποία αναφέρει, ότι όσες γυναίκες έχουν 5.500 ένσημα και ανήλικα παιδιά μέχρι τις 31/12/2010 θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης και όταν συμπληρώσουν (εννοείται μετά το 2010) τα 55 χρόνια, θα πάρουν πλήρη σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 50, ανεξάρτητα από το γεγονός, ότι από το 2011 αυξάνεται το όριο ηλικίας και μετά από τρία χρόνια γίνεται 65.
Μετά από τέσσερiς μέρες, η Διεύθυνση Παροχών του ΙΚΑ (που, όπως προαναφέραμε, έθεσε στις 23 Σεπτέμβρη τα ερωτήματα στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων), έβγαλε δική της εγκύκλιο, με την οποία υιοθετεί μεν την εγκύκλιο του Γ. Κουτρουμάνη, αλλά αισθάνεται την ανάγκη να τη συνοδεύσει με συνημμένο υπόδειγμα, το οποίο θα χορηγείται υπογεγραμμένο στις μητέρες που θα σπεύδουν στις υπηρεσίες του ΙΚΑ να πάρουν βεβαίωση απ’ αυτές προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Παροχών του ΙΚΑ κατέφυγαν σ’ αυτή τη λύση, γιατί έχουν τη θέση (όπως τη διατύπωσαν στο έγγραφο με τα ερωτήματα), ότι το δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται όταν συντρέχουν τόσο τα χρόνια ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας και γιατί θεωρούν ότι έτσι καλύπτεται το κενό του νόμου. Κενό που αφήνει ακάλυπτες δεκάδες χιλιάδες γυναικών με ανήλικα παιδιά που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.
Οι αστογραφειοκράτες της ΓΣΕΕ σιω- πούν και αφήνουν ελεύθερο τον Κουτρουμάνη να καταδημαγωγεί τους εργαζόμενους. Κατά την άποψή μας, το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να υποχρεώσει τον Γ. Κουτρουμάνη και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να νομοθετήσουν αυτή τη ρύθμιση και να καταργήσουν τη διαφοροποίηση στο δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα δικαιώματα, που μπορεί μεν να μην αλλάζει τη φύση των αντιασφαλιστικών νόμων 3863 και 3865 του 2010, αλλά είναι απαραίτητο να κατοχυρωθεί άμεσα.