Το Μητροπολιτικό Θεραπευτήριο υποβάλλει συνέχεια αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας κάμερας εκπομπής ποζιτρονίων (απεικονιστική ιατρική κάμερα) αλλά απορρίπτεται από την επιτροπή χορήγησης αδειών, διότι δεν συντρέχουν τα κριτήρια της 54067 Υπουργικής Απόφασης και ιδιαίτερα το πληθυσμιακό κριτήριο. Κοντά σ’ αυτό, τελευταία υπέβαλε αίτηση και η Ιατρόπολη αλλά και το Ερρίκος Ντυνάν παλαιότερα. Τι προσδοκούν; Μήπως ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος έχει να μας πληροφορήσει κάτι επ’ αυτού; Δε γνωρίζουμε τις σχέσεις του με το Μητροπολιτικό Θεραπευτήριο, αλλά εκείνο που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι σκοπεύει να κατεβάσει το κριτήριο χορήγησης της άδειας της συγκεκριμένης κάμερας απ’ τους 1.000.000 κατοίκους στους 750.000. Αρα, κάποιες επιπλέον άδειες θα χορηγηθούν σε ιδιώτες και αυτό δε μας φαίνεται καθόλου συμπτωματικό.
Το όλο σκηνικό μας θυμίζει την υπόθεση της αίτησης για τη χορήγηση άδειας αξονικού τομογράφου στον Bill Σταθάκο, στη Σπάρτη. Ο κύριος Bill υπήρξε «τελετάρχης της εθνικής παρέλασης» στη Νέα Υόρκη (εκεί εξάλλου είναι και η έδρα του), όπως τελετάρχης υπήρξε και ο Αβραμόπουλος. Η αίτηση του Bill απερρίφθη απ’ την επιτροπή (στην πραγματικότητα του την έδωσαν αλλά μετά φοβήθηκαν και του την ξαναπήραν), διότι δεν τηρούσε το πληθυσμιακό κριτήρο. Μετά όμως την απόρριψη, παρουσιάστηκε ένα «περίεργο» σχέδιο τροποποίησης της τελευταίας απόφασης χορήγησης αδειών από τον γενικό επιθεωρητή Υγείας-Πρόνοιας Σαμπατακάκη, που επεδίωκε να κατέβει το κριτήριο χορήγησης αδειών για τους αξονικούς απ’ τους 50.000 κατοίκους στους 35.000. Το σχέδιο αυτό προοριζόταν «συμπτωματικά» να υπογραφεί από τον Αβραμόπουλο, ενώ τις αποφάσεις υπογράφει κανονικά ο αρμόδιος υφυπουργός Γιαννόπουλος. Τότε, συντάκτης μας τηλεφώνησε στον σύμβουλο του υπουργού Αδαμίδη και τον ρώτησε πώς προέκυψε αυτή η τροποποίηση και μήπως αποσκοπούσε στο να εξυπηρετηθεί κάποιος ημέτερος. Αυτός μας παρέπεμψε στον… εισαγγελέα, αλλά η ουσία του ζητήματος είναι ότι τελικά η τροποποίηση δεν πέρασε.
Αίτηση για να πάρει άδεια γι’ αυτή την απαραίτητη κάμερα έχει κάνει και το Ερρίκος Ντυνάν, όπου διευθυντής του ακτινολογικού είναι ο Στριγγάρης, πρόεδρος της Ακτινολογικής Εταιρίας κλπ. Να επισημάνουμε ότι απ’ το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει εκδοθεί και γνωμοδότηση για να κατέβει το όριο για τη χορήγηση της κάμερας απ’ τους 1.000.000 κατοίκους στους 750.000. Κι αυτό ήταν απαραίτητο για την ηγεσία του υπουργείου, διότι το ρεπορτάζ μας λέει ότι ορισμένοι Πασόκοι βουλευτές τους «κάρφωσαν» στη βουλή ότι επιδιώκουν να εγκρίνουν την κάμερα σε ιδιώτες και έτσι θα ‘πρεπε να βρεθεί μια «επιστημονική» εξήγηση. Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται και μια ευκαιρία για το Ερρίκος Ντυνάν ώστε να διεκδικήσει την κάμερα.
Εδώ να θυμηθούμε ότι ενώ ο Στριγγάρης ήταν μέλος της επιτροπής χορήγησης αδειών έκανε αίτηση για να πάρει άδεια αξονικού στην Αθήνα (!) και την πάτησε. Ο ίδιος σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής συναίνεσε να χορηγηθεί άδεια στην EXPRESS SERVICE στη Θεσσαλονίκη, σε μια περίπτωση δηλαδή ανάλογη με τη δική του. Επιπλέον, η EXPRESS SERVICE δεν είναι ούτε καν ιατρική αλλά οδικής βοήθειας εταιρία. Ισως στο προεδρικό διάταγμα 84 του 2001, που προβλέπει τις προϋποθέσεις και τους όρους για τη λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί… οδικής βοήθειας! Πάντως, ο Στριγγάρης προσπάθησε ν’ ανοίξει το δρόμο για τη δική του περίπτωση, αλλά τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να γλιστρήσει και να πέσει στο λάκο.
Μια εξέταση με κάμερα εκπομπής πιζοτρονίων σε δημόσιο νοσοκομείο θα κοστίζει περίπου 1.300 ευρώ. Στην ιδιωτική κλινική τώρα κοστίζει περίπου 2.500 ευρώ. Δηλαδή, πληρώνει το Ταμείο και βάζεις κι εσύ από την τσέπη σου. Ο παραπέμπων ιατρός παίρνει προμήθεια, γιατί να μην σε παραπέμπει στους ιδιώτες; Φουσκώνει έτσι η «ιδιωτική πρωτοβουλία», αφού επιπλέον το μόνο δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει μια τέτοια κάμερα είναι ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ενώ διαθέτουν δύο ιδιωτικές κλινικές και αναμένεται να προστεθούν κι άλλες. Τα σύγχρονα μηχανήματα βρίσκονται μακριά απ’ τα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ούτε το Αρεταίειο ούτε το Αττικό νοσοκομείο έχουν τέτοια κάμερα, αν και έχουν λάβει σκοπιμότητα εδώ και δεκάδες χρόνια. Αλλά μήπως το Αρεταίειο χρησιμοποιεί τον αξονικό τομογράφο των 64 τομών (ή 128 τομών για αναίμακτη στεφανογραφία); Οχι βέβαια, τέτοια άδεια έλαβε η EXPRESS SERVICE!
Οι αστικές κυβερνήσεις υποβαθμίζουν τη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, δεν προμηθεύουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, «φουσκώνουν τα πανιά» της ιδιωτικής υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του ICAP, στο διάστημα 1998-2004 οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας σημείωσαν αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,1%, για να φτάσουν το 2004 το 46,1% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Τα κέρδη τους αυξάνουν κατακόρυφα, οι μετοχές τους σκαρφαλώνουν στα ύψη και οι εργαζόμενοι βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.