Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση
  • Πεπρωμένο μας η πατρίδα μας, η Παλαιστίνη…
  • Σαν σήμερα 20 Μάη
  • Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ
  • ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα
  • Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»«Ενας κατάλογος λαθών στο Αφγανιστάν»
Διεθνή

«Ενας κατάλογος λαθών στο Αφγανιστάν»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Μαρ 2007, 00:00
Με τον τίτλο αυτό δημοσιεύτηκε πρόσφατα ένα άρθρο στο «The Jamestown Foundation» αρχικά και στη συνέχεια στην ιστοσελίδα των «Asia Times». Συγγραφέας του ο Michael Scheuer, που υπηρέτησε στη CIA για 22 χρόνια και παραιτήθηκε το 2004.Υπηρέτησε επίσης ως επικεφαλής της Μονάδας για τον Μπιν Λάντεν του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου από το 1996 μέχρι το 1999. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Αυτοκρατορική Υβρις: Γιατί η Δύση χάνει τον Πόλεμο ενάντια στην Τρομοκρατία» και «Μέσα από τα μάτια των εχθρών μας: ο Οσάμα μπιν Λάντεν, το Ριζοσπαστικό Ισλάμ και το Μέλλον της Αμερικής».
 
Για ευνόητους λόγους, το άρθρο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γι’ αυτό και δημοσιεύουμε εκτεταμένα αποσπάσματα.
 
«Το Αφγανιστάν χάνεται ξανά για τη Δύση, παρόλο που μια συμμαχική δύναμη 5.000 στρατιωτών έχει εξαπολύσει μια μεγάλη εαρινή επίθεση στο νότο της χώρας. Η εξέγερση μπορεί να τραβήξει για πολλούς μήνες ή μερικά χρόνια, αλλά το ρεύμα έχει πάρει τη στροφή. Οπως τον Αλέξαντρο των Ελλήνων, τους Βρετανούς και τους Σοβιετικούς πριν από την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία, οι κατώτεροι Αφγανοί αντάρτες έχουν αναγκάσει πολύ ανώτερες δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις στο μονοπάτι που οδηγεί στην εκκένωση.
 
Για ποιους λόγους το σενάριο αυτό επαναλαμβάνεται; Με δυο λόγια, η ήττα των δυτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν συμβαίνει επανειλημμένα, γιατί η Δύση δεν έχει επίγνωση του σθένους, της υπομονής, της εφευρετικότητας και της περηφάνιας των Αφγανών για την ιστορία τους. Αν και οι ξένες δυνάμεις στο Αφγανιστάν είναι πάντα πιο σύγχρονες, καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες, ηττώνται συνεχώς από τις ίδιες, μικρής κλίμακας αλλά αδυσώπητες επιθέσεις και ενέδρες ανταρτοπόλεμου, καθώς και από την αδιαπέραστη τοπογραφία της χώρας, που επιτρέπει στους Αφγανούς να υποχωρούν, να κρύβονται και να επιτίθενται μια άλλη μέρα. Το καινούργιο στοιχείο σ’ αυτό το σχήμα, που το αντιμετώπισαν οι Σοβιετικοί και τώρα το αντιμετωπίζει η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία, είναι το ασφαλές καταφύγιο που έχουν βρει οι Αφγανοί στο Πακιστάν. Αυτή είναι η βασική απάντηση στο γιατί η Ιστορία έχει δει τόσους πολλούς ηττημένους στρατούς στο Αφγανιστάν.
 
Το τελευταίο επεισόδιο σ’ αυτή την ιστορική παράδοση έχει μερικά διακριτικά χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχήν, οι δυτικές δυνάμεις, ενώ είναι καλύτερα εξοπλισμένες και τεχνολογικά ανώτερες, είναι πολύ λίγες αριθμητικά. Σήμερα, οι δυτικές δυνάμεις συνολικά είναι περίπου 40.000 στρατιώτες. Αν αφαιρέσουμε τις δυνάμεις υποστήριξης και τα αποσπάσματα του ΝΑΤΟ που περιορίζονται σε μη μάχιμους ρόλους, η πραγματική μάχιμη δύναμη είναι πολύ μικρότερη και έχει καθήκον να ελέγχει μια χώρα της έκτασης του Τέξας, που έχει μερικά από τα ψηλότερα βουνά στη γη.
 
Δεύτερο, η Δύση υποτίμησε τη δύναμη των Ταλιμπάν και την αποδεκτικότητά τους από τον Αφγανικό λαό. Οταν εισέβαλε στο Αφγανιστάν το 2001, βασικοί στόχοι της Δύσης ήταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Αϊμάν αλ – Ζαουάχρι, ο Μουλάς Ομάρ και άλλα ηγετικά στελέχη της Αλ – Κάιντα. Και επειδή η επιχείρηση επικεντρώθηκε σε μια ηγετική ομάδα, τα αφγανοπακιστανικά σύνορα δεν εκλεισαν και έτσι διέφυγαν όχι μόνο η καταδιωκόμενη ομάδα αλλά και η μεγαλύτερη δύναμη των απλών μαχητών. Αυτοί που διέφυγαν επιστρέφουν τώρα σε μεγάλους αριθμούς και είναι καλύτερα οπλισμένοι, εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι απ’ ό,τι κατά την εξοδό τους. Πιθανότατα η δύναμη των Ταλιμπάν και των συμμάχων τους (της Αλ – Κάιντα, του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, του Τζαλαλουντίν Χαγκανί και άλλων) είναι τουλάχιστον ίση αριθμητικά με τη δύναμη της συμμαχίας.
 
Επιπλέον, η δύναμη των Ταλιμπάν δεν αποτελείται μόνο από λίγα υπολείμματα των παλαίμαχων Ταλιμπάν και ως επί το πλείστον από νέους μαχητές. Ο κορμός της είναι βετεράνοι μαχητές, τους οποίους η συμμαχία δεν κατάφερε να σκοτώσει το 2001 και στις αρχές του 2002, που είναι σκληραγωγημένοι, έμπειροι, ξεκούραστοι και έτοιμοι να διεξάγουν τον ιερό πόλεμο.
 
Οι δυτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι πολλοί Αφγανοί δεν θα είναι ευτυχισμένοι να δουν την επιστροφή των Ταλιμπάν. Αυτό συμβαίνει γιατί η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία βάζει το κάρο πριν από το άλογο. Πριν από την εισβολή το 2001, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν ήταν αγαπητό, αλλά είχε κερδίσει την εκτίμηση, γιατί είχε καταφέρει να επιβάλει το νόμο και την τάξη στο μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν. Αν και οι γυναίκες έπρεπε να μένουν στο σπίτι, λίγα κορίτσια μπορούσαν να πάνε σχολείο και κάποιο μέλος του σώματος μπορούσε να κοπεί ακόμη και για μικρές παραβάσεις, οι περισσότεροι Αφγανοί ένιωθαν ότι υπήρχε ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειες τους και τις καλλιέργειες ή τις επιχειρήσεις τους.
 
 Η νίκη της συμμαχίας, διέλυσε το καθεστώς του νόμου και της τάξης των Ταλιμπάν και αντί να το αναπληρώσει άμεσα (πράγμα αδύνατο, γιατί δεν υπήρχαν αρκετά στρατεύματα), οι ηγέτες της συμμαχίας κινήθηκαν για εκλογές, για την εφαρμογή των δικαιωμάτων της γυναίκας και τη δημιουργία κοινοβουλίου, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού Αφγανιστάν επικράτησε η αναρχία, η εγκληματικότητα και η εξουσία των πολέμαρχων, που επικρατούσαν πριν από την περίοδο των Ταλιμπάν.
 
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες που πήρε η συμμαχία, ιδιαίτερα οι εκλογές και τα δικαιώματα των γυναικών, σε συνδυασμό με την εξαθλίωση των Αφγανών αγροτών, παρουσιάστηκαν σαν επιθέσεις στα πατροπαράδοτα κοινωνικά, φυλετικά και θρησκευτικά ήθη. Καθώς οι Αφγανοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της σκλαβιάς των εγκληματικών συμμοριών και πιστεύοντας ότι η κουλτούρα τους δέχεται επίθεση, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που καλωσορίζουν τους Ταλιμπάν.
 
Το τρίτο πρόβλημα για τη συμμαχία είναι ο χρόνος που έχει περάσει στο Αφγανιστάν. Μετά από 6 χρόνια κατοχής, οι δυτικοί ηγέτες είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με ένα ισχυρότερο από το 2001 εχθρό, αλλά και με μια αυξανόμενη απομόνωση και με τις αντιξενικές διαθέσεις του αφγανικού λαού. Ωστόσο, δε μπορεί να πει κανείς ότι οι Αφγανοί είναι ξενόφοβοι.
Αντίθετα, είναι παραδοσιακά φιλόξενοι και υπερβολικά προστατευτικοί για τους ξένους επισκέπτες – απόδειξη η μεταχείριση του Μπιν Λάντεν – αλλά έχουν υπερβολικά μικρή ανοχή απέναντι σε ξένους που επιδιώκουν να τους εξουσιάσουν. Σήμερα, οι Αφγανοί αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται υπό διπλή εξουσία και μάλιστα υπό διπλή κακή εξουσία, υπό την εξουσία ξένων, της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχίας, και υπό την εξουσία της δυτικόφιλης, κατ’ όνομα Ισλαμικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.
 
Αυτή η αντίληψη του «ξένου ζυγού», παράλληλα με τις επεκτεινόμενες εχθροπραξίες, τη μικρή ανοικοδόμηση και την εγκληματικότητα έχουν δημιουργήσει ένα εύφορο εθνικιστικό περιβάλλον , το οποίο εκμεταλλεύονται οι Ταλιμπάν και οι σύμμαχοί τους….»
 
Και το άρθρο καταλήγει:
 
«Το μέλλον για τη Δύση στο Αφγανιστάν είναι ζοφερό και είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ήττα θα φέρει η ίδια, γιατί δεν μελέτησε επαρκώς τα μαθήματα της Ιστορίας».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝΤΑΡΕΝ ΑΡΟΝΟΦΣΚΙ – The fountain
Επόμενο άρθρο Οι «ευφυείς» αντάρτες υπερέχουν του αμερικάνικου στρατού

Σχετικά Αρθρα

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

Διεθνή 18 Μάι 2026, 11:22

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

Διεθνή 17 Μάι 2026, 10:40

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

Διεθνή 16 Μάι 2026, 08:38

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

Διεθνή 15 Μάι 2026, 18:54

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

Διεθνή 15 Μάι 2026, 12:40

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

Διεθνή 14 Μάι 2026, 22:24
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
Πολιτισμός

Πεπρωμένο μας η πατρίδα μας, η Παλαιστίνη…

Roger Waters - Mοna Miari, COMFORTABLY NUMB RE-IMAGINED

20 Μάι 2026, 10:24
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

20 Μάι 2026, 00:01
Η παπάρα

Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ

19 Μάι 2026, 21:45
Παιδεία

ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα

19 Μάι 2026, 21:06
Καταστολή

Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού

19 Μάι 2026, 20:04
Καταστολή

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

19 Μάι 2026, 19:45
Κόντρες

Αβρόχοις ποσί θα περάσουν Τζαβέλλας-Δεμίρης

19 Μάι 2026, 19:23
Πολιτική

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

19 Μάι 2026, 14:57
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Τα πράγματα άλλαξαν. Υπόλογοι θα βρεθούν αυτοί που συντάσσουν μαύρες λίστες

19 Μάι 2026, 11:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

19 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα

18 Μάι 2026, 20:03
Πολιτική

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

18 Μάι 2026, 18:49
Κόντρες

Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω

18 Μάι 2026, 15:21
Πολιτική

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

18 Μάι 2026, 14:19
Διεθνή

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

18 Μάι 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

18 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

17 Μάι 2026, 10:40
Παιδεία

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

17 Μάι 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

17 Μάι 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

Ημέρα μετρολογίας.

Ημέρα κατά άσθματος και αλλεργίας.

Ευρωπαϊκή ημέρα για τη θάλασσα.

Αραβία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1927).

Κούβα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1902).

1941: Ο φυλακισμένος Νίκος Ζαχαριάδης παραδίδεται από την ασφάλεια στη Γκεστάπο που τον μεταφέρει αεροπορικώς στη Βιέννη.

1947: Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος.

1972: Αποδρά ο Σήφης Βαλυράκης από τις φυλακές Κέρκυρας κολυμπώντας ως την Αλβανία όπου φυλακίζεται με την υποψία ότι είναι πράκτορας της ΚΥΠ.

1972: Διαλύονται εννιά φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης.

1985: Το Ισραήλ απελευθερώνει 1.500 Παλαιστίνιους με αντάλλαγμα τρεις ισραηλινούς στρατιώτες.

2004: Βόμβα της Λαϊκής Επαναστατικής Δράσης κάτω από Ι.Χ. σε αντιπροσωπεία της «Rover» στο Ελληνικό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo