Δυο βδομάδες μετά το ναυάγιο του Sea Diamond στο λιμάνι της Σαντορίνης και οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εξακολουθούν να είναι σε βαθμό πλημμελήματος (και βέβαια να αγγίζουν μόνο τον πλοίαρχο και τα λοιπά στελέχη του βαποριού και όχι την εφοπλιστική εταιρία). Και μόνο η τεράστια οικολογική καταστροφή (η οποία, βέβαια, δεν μπορεί να αποδοθεί σε αμέλεια, αφού το πλοίο ρυμουλκήθηκε σε σημείο που ήταν σίγουρο ότι θα βυθιζόταν, χωρίς πριν να απαντληθούν τα καύσιμα, ορυκτέλεια και λοιπά τοξικά υλικά) αρκούσε για να απαγγλεθούν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, όμως οι δικαστικές αρχές για μια φορά ακόμη απέδειξαν πόσο… ανεξάρτητες είναι. Μάλιστα, η προανάκριση εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του Λιμενικού, γεγονός που δείχνει καθαρά πως η ρότα της συγκάλυψης δεν καταβάλλεται καν προσπάθεια να αποκρυβεί.
Η προανάκριση έχει μεταφερθεί πλέον στον Πειραιά και γίνεται ακόμα από τον κλαδάρχη Προσωπικού ΛΣ Π. Σαλίβερο, τον οποίο διόρισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, αν και ο αξιωματικός αυτός θεωρείται αναρμόδιος και επιπλέον βαρύνεται με καταγγελίες για συγκάλυψη προβλημάτων ασφάλειας σε ακτοπλοϊκά πλοία.
Το βασικότερο όλων: η διαρροή πετρελαίου και άλλων τοξικών υγρών από το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο συνεχίζεται, ενώ το σχέδιο για την απάντληση των 450 τόνων καυσίμων που βρίσκονται στις δεξαμενές του πλοίου, που υποτίθεται ότι έχει καταθέσει η πλοιοκτήτρια εταιρία Louis και το έχει εγκρίνει το ΥΕΝ, ακόμα δεν το έχει δει κανείς. Ο Κεφαλογιάννης δεν το έχει παρουσιάσει ούτε στους τοπικούς φορείς της Σαντορίνης (λες και επρόκειτο για μεγάλο κρατικό μυστικό), από την οποία αναγκάστηκε να φύγει κακήν-κακώς.
Θυμηθείτε τι έλεγαν τα παπαγαλάκια της εταιρίας στα ΜΜΕ τις πρώτες μέρες μετά το ναυάγιο. Οτι είναι πολύ δύσκολη η απάντληση, λόγω του βάθους. Αναγκάστηκαν να γυρίσουν την πλάκα, όταν βγήκαν στοιχεία για απάντληση πετρελαίου από το κουφάρι του Ρrestige, στη θάλασσα της Γαλίθια, από βάθος 4.000 μέτρων. Είναι φανερό ότι η εταιρία δεν θέλει να σηκώσει το κόστος της απάντλησης, το οποίο με βάση το ναυτικό δίκαιο τη βαρύνει εξ ολοκλήρου. Γι’ αυτό και δεν έχει γίνει τίποτα τόσες μέρες μετά. Αφήνουν το πετρέλαιο να βγαίνει από τις δεξαμενές του πλοίου και περιορίζονται σε επιφανειακή συλλογή, η οποία -όπως έγινε γνωστό- φτάνει το πολύ στο 15% των ποσοτήτων που διαρρέουν. Ετσι, αν στο τέλος αναγκαστούν να κάνουν απάντληση, οι ποσότητες που θα έχουν απομείνει θα είναι μικρές και θα τους κοστίσει φτηνότερα. Αμφιβάλλουμε, όμως, αν θα γίνει ποτέ αυτό.
Οσο για το «μαύρο κουτί», ακόμα το «κλαίνε» σ’ ένα γραφείο του ΥΕΝ. Δεν το έχουν στείλει για άνοιγμα!