Οσο και αν φαίνεται παράξενο, οι περιπτώσεις Φώφης και Βούλας ανήκουν στην ίδια κατηγορία κι ας μην έχουν καμιά φανερή σχέση μεταξύ τους οι δυο κυρίες. Η εμπλοκή που προέκυψε και τις οδήγησε εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει διαφορετική αιτία στην κάθε περίπτωση, μας επιτρέπει όμως να αντιστρέψουμε το ερώτημα. Αντί να ρωτάμε πώς και γιατί βρέθηκαν εκτός η Φώφη και η Βούλα, να ρωτήσουμε πώς βρέθηκαν η μεν πολιτικά αφασική Φώφη ως επικεφαλής του ψηφοδέλτιου Επικρατείας ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία, η δε εξίσου πολιτικά αφασική Βούλα σε εκλόγιμη θέση του ίδιου ψηφοδέλτιου.
Η απάντηση είναι απλή και πρέπει να την αναζητήσουμε στο πολιτικό star system με το οποίο αναπτύσσουν την εκλογική προπαγάνδα τους τα αστικά κόμματα. Αναζητούν πρόσωπα προβεβλημένα τηλεοπτικά, πρόσωπα που «γράφουν» στο γυαλί κι ας μην έχουν να πουν τίποτα, πρόσωπα που μπορούν να τραβήξουν ψήφους με τον αμερικάνικο τρόπο. Ο Γιωργάκης, μάλιστα, το κάνει αυτό περισσότερο από το δάμαλο, γιατί θέλει να καλύψει το προσωπικό του κενό στην… αμερικανιά, καθώς ο δάμαλος υπερτερεί ατομικά και η ΝΔ στηρίζει πάνω του την προπαγάνδα. Ασε που έχει και τα εσωκομματικά προβλήματα και θέλει να δείξει πως είναι κυρίαρχος στο κόμμα του (θυμάται μήπως κανείς εκείνη τη Ματσούκα, που τοποθέτησε επικεφαλής του πράσινου ψηφοδέλτιου στις τελευταίες ευρωεκλογές;).
Στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ ξεκινούσε με σοβαρό «χάντικαπ», λόγω Ψωμιάδη. Κανένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη δεν δεχόταν να μπει υποψήφιος. Αναζητήθηκε, λοιπόν, «λαμπερό πρόσωπο» εκτός πολιτικής και βρέθηκε στο πρόσωπο της… αξιωματικού του ναυτικού και τέως ολυμπιονίκη Βούλας. Και… άρχισε το παζάρι, το οποίο –όπως αποκαλύπτουν συνεργάτες της Βούλας- έγινε μεταξύ της ίδιας και του Γιωργάκη, σε… κρυφά ραντεβού μέσα στο κόκκινο Smart της αξιωματικού. Της έταξε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας. Αρα, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης την είχαν εξαρχής ξεγραμμένη. Την έκταση της ήττας ήθελαν να περιορίσουν, παίζοντας… παράταση με τον Ψωμιάδη (όπως και έγινε).
Οταν ήρθε η ώρα να πληρωθεί η επιταγή, προτάθηκε στη Βούλα η 6η θέση στο Επικρατείας, που προϋπέθετε νίκη του ΠΑΣΟΚ. Η Βούλα, φυσικά, είναι ρεαλίστρια και είπε «πριτς». Της προτάθηκε στη συνέχεια (από τον ίδιο το Γιωργάκη, τηλεφωνικά) η πέμπτη θέση. Αυτή ζήτησε την τέταρτη, για να ‘ναι σίγουρη, και εκεί χάλασε το παζάρι. Δεν ήξερε, άραγε, ότι η πέμπτη είναι σίγουρα εκλόγιμη, ακόμα και σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ; Σίγουρα το ήξερε. Απλά, επέλεξε την επιστροφή στο Ναυτικό, που έχει σίγουρη προοπτική, ενώ μετά την τετραετία στο Επικρατείας θα έπρεπε να κυνηγήσει το σταυρό σε κάποια περιφέρεια. Και πώς έχει σίγουρη την επιστροφή στο Ναυτικό; Φαίνεται πως κάποιο… πουλάκι της ψιθύρισε στ’ αυτί πως όλα γίνονται, φτάνει να κάνει μια γερή προεκλογική χαλάστρα στο ΠΑΣΟΚ.
Η Φώφη πάλι επελέγη ως επικεφαλής του Επικρατείας επειδή το μόνο που ξέρει είναι… να χαμογελά με αθωότητα (μπορεί να ‘ναι και το φυσικό της κατά το… χαζό παιδί χαρά γεμάτο). Κατά τα άλλα, έτσι και της πεις να κάνει πρόταση με τις λέξεις «λαγός, κυνηγός, δάσος»… αδυνατεί. Τη λογική της επιλογής της μπορούμε να την καταλάβουμε: ρίξε κόκκινο στη νύχτα, που λέει και το γνωστό άσμα. Το κώλυμα που είχε το γνώριζαν επίσης πολύ καλά. Γιατί πήραν το ρίσκο;
Η εκδοχή ότι πήραν το ρίσκο για να βγουν μετά και να καταγγείλουν δικαστικό πραξικόπημα της Δεξιάς δεν είναι εκτός λογικής (ειδικά όταν έχεις να κάνεις μ’ έναν Λαλιώτη), αλλά δεν μας φαίνεται η πιο πιθανή. Αν μη τι άλλο, με το θόρυβο για τον αποκλεισμό της Φώφης σκέπασαν τη φιέστα που οργάνωσαν στις πυρόπληκτες περιοχές, με την παρουσίαση του «σχεδίου ανασυγκρότησης» και την ομιλία Γιωργάκη στον Πύργο. Επειδή γνώριζαν πότε θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων από τον Αρειο Πάγο, αν ποντάριζαν σ’ αυτό, θα έβαζαν άλλη μέρα τη φιέστα στα καμένα. Το πιο πιθανό, λοιπόν, είναι πως υπολόγιζαν ότι ο Αρειος Πάγος θα περιοριστεί στην τυπική ανακήρυξη των υποψηφίων, αφήνοντας τον έλεγχο των κωλυμάτων εκλογιμότητας στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (εκλογοδικείο). Δεν τους ένοιαζε, λοιπόν, αν η εκλογή της Φώφης θα ακυρωνόταν μετεκλογικά. Το ερώτημα είναι τι επιταγή πήρε η Φώφη, ώστε να παραιτηθεί από την υπερνομαρχία, που της εξασφάλιζε την πολιτική της επιβίωση. Αυτό μάλλον θα το μάθουμε μετά τις εκλογές.
Ο Αρειος Πάγος τους χάλασε τα σχέδια και στο μόνο που έχουν δίκιο οι Πασόκοι είναι πως σ’ αυτό έχει βάλει το χεράκι της η κυβέρνηση Καραμανλή. Ομως, αυτό δεν μπορούν να το αποδείξουν και στον προπαγανδιστικό πόλεμο που ξεκίνησαν χαμένοι βρέθηκαν οι ίδιοι (αρκεί να αναφέρουμε πως ακόμα και δικές τους μεγάλες εφημερίδες, όπως η «Ελευθεροτυπία», χαρακτήρισαν πολιτικό λάθος την τοποθέτηση της Φώφης στο Επικρατείας, ενώ τα περί «δικαστικού πραξικοπήματος» αδειάστηκαν όχι μόνο από πασόκους δημοσιογράφους, αλλά of the record και από στελέχη του κόμματος).