Παρά την κατευθυνόμενη από το Μαξίμου φιλολογία περί της «άριστης χημείας των δύο ανδρών», ήταν φανερό ότι ο Καραμανλής πήγε στη Μόσχα ως ικέτης. Ως ικέτης στην αυλή του πανίσχυρου τσάρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Ρωσίας να περιλάβουν την Ελλάδα. Με μια συνέντευξη στο πρακτορείο Ιτάρ Τας κι άλλη μια στο ρωσόφονο περιοδικό «Ελλάδα» ο Καραμανλής εκδήλωσε το αίτημα του ελληνικού κεφάλαιου για ανάπτυξη των ρωσοελληνικών ενεργειακών σχέσεων.
Η αγορά των 450 ρωσικών αρμάτων μάχης ΒΜΡ-3 ήταν το «δώρο» για το ξεμπλοκάρισμα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση Φώλια-Χρίστενκο), αλλά μάλλον δεν κρίνεται ικανή από ρωσικής πλευράς για να εξασφαλίσει το πέρασμα από την Ελλάδα και του αγωγού φυσικού αέριου South Stream. Η Ρωσία έχει ήδη συζητήσει με τη Σερβία την προοπτική να περάσει από το έδαφός της ο συγκεκριμένος αγωγός και η λύση αυτή έχει και πολιτικά πλεονεκτήματα για τη Μόσχα, δεδομένου ότι θέλει να στηρίξει τη μοναδική ζώνη επιρροής που διαθέτει στα Βαλκάνια. Η τελική απόφαση αναμένεται μάλλον το Γενάρη και ο Καραμανλής πρέπει να «τσοντάρει» και άλλες παραγγελίες, εκτός από το ενδιαφέρον για την αγορά τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Και βέβαια, ο Καραμανλής πρέπει να αποφύγει την πίεση των Αμερικανών που θέλουν να φράξουν την οικονομική διείσδυση της Ρωσίας και τη μετατροπή των Βαλκανίων σε χώρες διέλευσης του ρωσικού αέριου προς τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές.