Στο εγκεκριμένο από την ΕΕ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) έχουν μειωθεί κατά πολύ οι ενισχύσεις που δίνονται στη «βιολογική» γεωργία και κτηνοτροφία. Μάλιστα, στα οπωροκηπευτικά, στις αγελάδες κρεατοπαραγωγής και στα χοιρινά η επιδότηση έχει μηδενιστεί. Ομως, στο ίδιο πρόγραμμα προβλέπεται για πρώτη φορά η κάλυψη των εξόδων που πληρώνουν οι «βιοκαλλιεργητές» στις ιδιωτικές εταιρίες «πιστοποίησης και ελέγχου» για τους ελέγχους που υποτίθεται ότι κάνουν. Τα έξοδα αυτά είναι πολύ μικρότερα απ’ αυτά που παρουσίασε στις ανακοινώσεις του ο Α. Κοντός. Τα φούσκωσε προκειμένου να ισχυριστεί ότι τελικά δεν μειώθηκαν οι ενισχύσεις που δίνονται στους «βιοκαλλιεργητές».
Ενώ οι αποφάσεις για τη μείωση των ενισχύσεων πάρθηκαν επί υπουργίας Ε. Μπασιάκου, ο Α. Κοντός για ένα διάστημα τις υπερασπίστηκε, όταν μέσα στο Γενάρη του 2008 οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιριών «πιστοποίησης και ελέγχου» άρχισαν να διαμαρτύρονται, να πιέζουν και να απαιτούν την κατάργηση αυτών των αποφάσεων που πράγματι μείωναν τις επιδοτήσεις. Ο υπουργός Γεωργίας υπερασπίστηκε αυτές τις αποφάσεις για ένα διάστημα όχι μόνο από υποχρέωση, επειδή πάρθηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά και γιατί και αυτός θεωρούσε ότι είναι κοροϊδία να ενισχύει τους λεγόμενους βιοκαλλιεργητές παραγωγούς προϊόντων που ενώ δε διαφέρουν απ’ αυτά της συμβατικής γεωργίας (της γεωργίας των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και γενικά της χημικής βιομηχανίας), τα λανσάρουν ως βιολογικά. Σε μια από τις ανακοινώσεις που έβγαλε ο Α. Κοντός υπερασπιζόμενος τη μείωση των επιδοτήσεων, στις 22 Γενάρη του 2008, εμμέσως πλην σαφώς ομολογεί ότι δε γίνονται έλεγχοι ακόμη και επί των ημερών του, αναφέροντας ανάμεσα στ’ άλλα: «Με δεδομένο ότι η ελληνική γεωργία όπως και η βιολογική γεωργία δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στις επιδοτήσεις, αλλά πρέπει να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, η προστιθέμενη αξία και η ποιότητα των προϊόντων, το ΥΠΑΑΤ έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, όπως η δρομολόγηση αυστηρών ελέγχων στους φορείς πιστοποίησης από τον ΟΠΕΓΕΠ AGROCERT, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των παραγόμενων και πιστοποιούμενων προϊόντων και η προστασία του καταναλωτικού κοινού». Ο Α. Κοντός ομολογεί ανοιχτά ότι και στα τέσσερα χρόνια νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, που αυτός είχε την αρμοδιότητα του ελέγχου της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας, οι ιδιωτικές εταιρίες πιστοποίησης και ελέγχου ήταν ασύδοτες και έκαναν ό,τι ήθελαν, ενώ οι λεγόμενοι βιοκαλλιεργητές πούλαγαν τελικά ό,τι ήθελαν στους καταναλωτές.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον Α. Κοντό από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιριών «πιστοποίησης και ελέγχου» έπιασαν τόπο. Τον υποχρέωσαν να αποτραβήξει, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, από την ιστοσελίδα του υπουργείου Γεωργίας το κεφάλαιο του ΠΑΑ «5.3.2 Αξονας 2: Βελτίωση του Περιβάλλοντος και της Υπαίθρου» και να γραφεί κάτω από τον τίτλο αυτού του κεφαλαίου «Κείμενο υπό Αναθεώρηση». Ο υπουργός Γεωργίας απέσυρε το συγκεκριμένο κεφάλαιο γιατί σ’ αυτό υπάρχουν τόσο οι πίνακες και τα κείμενα για τη μείωση των επιδοτήσεων όσο και η απόφαση για την κάλυψη των εξόδων πιστοποίησης των «βιοκαλλιεργητών». Φαίνεται ότι ο Α. Κοντός και οι σύμβουλοί του προσανατολίζονται στην επαναφορά των παλιών τιμών των επιδοτήσεων και στην κατάργηση του νέου μέτρου της κάλυψης των εξόδων πιστοποίησης. Η διαδικασία αυτή θα πάρει κάποιο χρόνο, δεδομένου ότι η απόφαση για τροποποίηση του κεφαλαίου αυτού θα χρειαστεί να εγκριθεί και από την Κομισιόν.
Γιατί υποχώρησε ο Α. Κοντός στις πιέσεις; Γιατί πρώτον ενδίδει συνήθως στις από τα δεξιά του πιέσεις και γιατί δεύτερον για να μην ενδώσει θα έπρεπε να παραδεχτεί ανοιχτά την αθλιότητα που επικρατεί στο κύκλωμα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Αυτό δεν το κάνει με τίποτε, γιατί απλούστατα θέλει να κάνει παιχνίδι με τη λεγόμενη βιολογική γεωργία που την παρουσιάζει ως μία εναλλακτική μορφή γεωργίας που δήθεν αναπτύσσεται συνεχώς και που την ενισχύει συνεχώς η κυβέρνησή του.
Η αθλιότητα που επικρατεί στο κύκλωμα της βιολογικής γεωργίας δεν οφείλεται μόνο στο ότι δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι. Αλλά και στο ότι ο νέος κανονισμός για τη βιολογική γεωργία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στη χημική βιομηχανία, είτε αυτό αφορά τα λιπάσματα είτε τη θεραπευτική αγωγή των ζώων είτε τις ζωοτροφές κτλ. Ο κανονισμός αυτός θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Γενάρη του 2009 και θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε γι’ αυτόν και για τις πόρτες που ανοίγει, σε σχέση με τα παράθυρα που άνοιξε ο ισχύων κανονισμός.