Εκτός του ότι έχει χαρακτηριστεί δάσος με δυο αποφάσεις Επιτροπών, το περιεχόμενο των οποίων με κανένα τρόπο δε μπορεί να αλλαχτεί, το δάσος των 8.800 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, που το κράτος έδωσε στους καλογέρους-μπίζνεσμεν της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να προωθήσουν τουριστικές μπίζνες, είναι και προστατευμένος αρχαιολογικός χώρος. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί να γίνει καμιά ανοικοδόμηση εκεί. Το χαρακτηρισμό έκανε η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και επικυρώθηκε με απόφαση του υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης το 1965 (ΦΕΚ Β, 714/29.10.1965).
Οπως καταλαβαίνετε, δάσος και αρχαιολογικός χώρος, διπλή η απαγόρευση. Ούτε πετραδάκι δε μπορούν να χτίσουν οι καλογέροι. Μόνο για… ρομαντικούς περιπάτους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα προσφέρεται ο χώρος.
Στο μεταξύ, οι Πασόκοι που φέρουν ακόμα βαριά το άγος της (ν)τροπολογίας Πάχτα, που αφορούσε άλλο πόδι της Χαλκιδικής, έφεραν το θέμα στη Βουλή με ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας. Αναφέρονται σε δημοσίευμα του «Εθνους», θέτουν ερωτήματα και ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν «κάθε έγγραφο που τεκμηριώνει τις απαντήσεις τους ». Για να δούμε, θα τολμήσει ο Κ. Κιλτίδης να υπερασπιστεί αυτά που κατά παραγγελίαν γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, παραβιάζοντας ευθέως τη νομοθεσία;







