Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ έστησε το περιβόητο «αγροτικό κανάλι», το οποίο ήταν άντρο ρουσφετολογικής πολιτικής. Δεκάδες αργόμισθοι δημοσιογράφοι (και όχι μόνο) εμφανίζονταν να προσφέρουν υπηρεσίες σ’ ένα κανάλι που δεν εξέπεμπε, αλλά έκανε μερικές άθλιες παραγωγές, με καθαρά γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής. Και βέβαια, με εκκωφαντική προβολή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Αυτές οι άθλιες παραγωγές παίζονταν τα Σαββατοκύριακα από τα κρατικά κανάλια και μοιράζονταν σε περιφερειακά κανάλια.
Η ΝΔ βρήκε έτοιμη τη μηχανή και φυσικά συνέχισε να τη λειτουργεί με τους δικούς της «κολλητούς», γεγονός που ξεσήκωσε την οργή του «Κάλαχαν» του κοινοβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, που έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτησή του για αργόμισθους δημοσιογράφους.
Γύρω από το συγκεκριμένο «κανάλι» αναπτύχθηκε και μια παράπλευρη ιστορία. Η δημοσιογράφος Ανθή Καρασάββα, ανταποκρίτρια του CNN και των New York Times, υπέγραψε και σύμβαση με τον ΟΠΕΓΕΠ, τον οργανισμό του υπουργείου Γεωργίας που «έτρεχε» το «κανάλι». Η είδηση έφτασε στ’ αυτιά των Αμερικάνων, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους (για να έχουν αυτοί τον πλήρη έλεγχο) απαγορεύουν στους ανταποκριτές τους να εργάζονται σε κρατικά Μέσα. Και επειδή σε τέτοια ζητήματα είναι άτεγκτοι (αν αφήσουν περιθώρια, φοβούνται πως θα χάσουν τον έλεγχο), η Α. Καρασάββα απολύθηκε και από τα δύο αμερικάνικα Μέσα, ενώ διαγράφηκε και από την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.
Η Καρασάββα, όμως, εμφανίστηκε κάποια στιγμή στη γενική συνέλευση της ΕΑΞΤ, έχοντας προηγουμένως κάνει παρασκηνιακή δουλειά με ένα χαρτί του –υφυπουργού Γεωργίας πλέον– Μ. Καρχιμάκη, το οποίο παρουσίαζε ως απαλλαγή της από την κατηγορία της αργομισθίας στο «αγροτικό κανάλι». Κατάφερε έτσι, με μια περιστασιακή πλειοψηφία, να πετύχει την επανεγγραφή της (όχι όμως και την επαναπρόσληψή της από τα αμερικάνικα Μέσα, διότι οι Αμερικάνοι δε «μασάνε» κάτι τέτοια). Εν προκειμένω, δεν μας ενδιαφέρει η σχέση της Καρασάββα με την ΕΑΞΤ, αλλά το χαρτί με την υπογραφή του Μ. Καρχιμάκη, που είναι πραγματικό μνημείο.
Καταρχάς, ενώ ο Μ. Καρχιμάκης έχει θεσμικό ρόλο (μέλος της κυβέρνησης), υπογράφει ένα κείμενο σε μια λευκή κόλλα χαρτί, χωρίς να αναφέρει τη θεσμική του ιδιότητα, πράγμα ασυνήθιστο για υπουργό. Δεύτερο, απευθύνει το έγγραφο «Προς The New York Times, CNN», αλλά αρχίζει με την προσφώνηση «Κυρία Καρασάββα»! Σε ποιον απευθυνόταν τελικά το «κουρελόχαρτο», στα αμερικάνικα Μέσα ή στην Καρασάββα;
Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι το περιεχόμενο του κουρελόχαρτου. Γράφει, λοιπόν, ο Μ. Καρχιμάκης, ότι ως βουλευτής υπέβαλε «ερώτηση προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο» (αλήθεια, τόσα χρόνια βουλευτής, δεν έμαθε ότι οι ερωτήσεις και επερωτήσεις γίνονται προς τα μέλη της κυβέρνησης και όχι προς τη Βουλή;) «σχετικά με την Α.Κ., αργόμισθη δημοσιογράφο που ελάμβανε χρήματα χωρίς να εργάζεται στον ΟΠΕΓΕΠ», αναφερόμενος στην Α. Καΐτσα και όχι στην Α. Καρασάββα. «Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να αποκαταστήσω την αλήθεια», καταλήγει ο Καρχιμάκης, «και να καταστήσω σαφές ότι όσα φέρονται ως δήθεν υποστηριχθέντα από εμένα για το πρόσωπό σας είναι πέρα για πέρα ανυπόστατα».
Πράγματι, ο Μ. Καρχιμάκης υπέβαλε ερώτηση αναφερόμενος στην κατάσταση των αργόμισθων του 2008, χρονιά που δεν μισθοδοτούνταν από τον ΟΠΕΓΕΠ η Α. Καρασάββα. Ομως, είχε στην κατοχή του και την κατάσταση του 2007, όπου η Α. Καρασάββα φαίνεται να έχει έμμισθη σχέση με τον ΟΠΕΓΕΠ (σε άλλο έγγραφο φαίνεται να έχει εισπράξει 11.000 ευρώ). Το γεγονός αυτό το παραδέχτηκε και στη συνέλευση της ΕΑΞΤ, μολονότι αρχικά δήλωνε ότι ποτέ δεν εργάστηκε στον ΟΠΕΓΕΠ.
Επομένως, ο Μ. Καρχιμάκης, μ’ αυτό το κουρελόχαρτο, είπε μόνο τη μισή αλήθεια, αποκρύπτοντας την άλλη μισή. Διά της αποσιωπήσεως είπε ψέματα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει την Καρασάββα. Τι προσδοκούσε, άραγε, απ’ αυτή και προχώρησε σ’ αυτή την κίνηση που τον εκθέτει; Αυτό το ερώτημα –μαζί με άλλα– θέλαμε να του θέσουμε και τον «κυνηγούσαμε» επί διήμερο, πλην όμως μάταια. Με διάφορες δικαιολογίες απέφυγε τη συνάντηση, γιατί η σύμβουλός του είχε ενημερωθεί πλήρως γιατί ζητάμε συνάντηση. Οταν ο υφυπουργός εμφανιστεί και απαντήσει, θα επανέλθουμε.