Υπό άλλες συνθήκες η υπόθεση θα ήταν απλώς για γέλια, όταν όμως αφορά μια ιδιωτικοποίηση ενάντια στην οποία αναπτύσσεται πολύμηνος αγώνας των εργαζόμενων, δεν είναι για γέλια. Οι κινέζοι ιμπεριαλιστές, που μέσω της Cosco πήραν για 35 χρόνια το χρυσοφόρο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, συνάπτοντας μια αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία με την κυβέρνηση της ΝΔ, αποφάσισαν να βάλουν μπροστά τα μεγάλα μέσα. Για την υπογραφή της συμφωνίας ήρθε στην Ελλάδα ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, ενώ απαίτησαν τη στήριξή της από τον Περισσό.
Ο Αλαβάνος, που δεν έχει αλισβερίσια με τους Κινέζους και δεσμεύσεις απέναντί τους, έκανε έναν ακόμη υγιεινό περίπατο, αρνούμενος να πάει στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον Χου Ζιντάο και επιλέγοντας την ίδια ώρα να συμμετάσχει στη διαδήλωση των εργαζόμενων. Αντίθετα, η Παπαρήγα όχι μόνο πήγε στο προεδρικό μέγαρο, αλλά και λανσάρισε μια καινοφανή θεωρία. Οταν την ρώτησαν αν συζήτησε με τον κινέζο πρόεδρο τις επενδύσεις που κάνει η Κίνα στην Ελλάδα απάντησε: «Εμείς καταρχήν δεν είμαστε αντίθετοι στη διεθνή συνεργασία, όταν στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος. Και στις Θέσεις που έχουμε για το σοσιαλισμό στην Ελλάδα αναφερόμαστε ότι πρέπει να αξιοποιού-νται οι διεθνείς σχέσεις στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίο όφελος και συμβάλλουν, όσον αφορά την Ελλάδα, π.χ. στο να μην εξαρτάται από κέντρα τέτοια τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξή της. Αυτό που επίσης υπογραμμίζω, αυτό άλλωστε είναι γνωστό και στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι το εξής: Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, βουνών, παραλιών κλπ. Η αντίθεσή μας δεν είναι στο ποιος θα αγοράσει, δηλαδή αν θα είναι της μίας ή της άλλης εθνικότητας. Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι λαϊκή περιουσία και εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι γνωστό επίσης από την πλευρά της Κίνας και την ευθύνη την έχει η ελληνική πλευρά. Οταν π.χ. πουλάς, θα υπάρξουν αγοραστές και αυτό είναι φυσικό, γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς στεκόμαστε απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση – και στην προηγούμενη και στη σημερινή – που πουλάει. Δε στεκόμαστε εναντίον αυτού που κάνει την αγορά και αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις».
Κατά συνέπεια, απαλλάσσονται και οι Γερμανοί της «Χόχτιφ» (αεροδρόμιο) και της «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΟΤΕ) και οι Γάλλοι της «Βιντσί» (γέφυρα Ρίου-Αντίρριου) και οι Ρώσοι της «Γκαζπρόμ» και όλοι οι άλλοι ιμπεριαλιστές που έχουν υπογράψει αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο. Εμείς μόνο με την κυβέρνηση πρέπει να τα βάλλουμε και μάλλον θα πρέπει να τους αποζημιώσουμε όταν κάποτε εθνικοποιηθούν οι μπίζνες τους. Πέρα απ’ αυτή τη γενικού τύπου αθλιότητα, όμως, η κ. Παπαρήγα δεν απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα: τι είδους συμφωνία είναι αυτή που υπέγραψαν οι Κινέζοι με το Ελληνικό Δημόσιο; Είναι αμοιβαία επωφελής ή είναι αποικιοκρατικού τύπου; ‘Η μήπως οι κινέζοι ηγέτες εργάζονται για το καλό του κινεζικού λαού;
Αν διάβαζε κανείς τα ρεπορτάζ που είχε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη ο «Ριζοσπάστης» θα νόμιζε ότι διαβάζει λυσσασμένη νεοδημοκρατική φυλλάδα. Παραθέτουμε μόνο τους χαρακτηριστικότατους τίτλους τους: «ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Επίσημη επίσκεψη του Χου Ζιντάο – Κ. Καραμανλής: Στόχος να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων – Στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, που θα επισφραγιστεί με την υπογραφή τριών οικονομικών συμφωνιών, αποσκοπεί η τετραήμερη επίσημη επίσκεψη που άρχισε χτες ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο στη χώρα μας». «ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΥ ΖΙΝΤΑΟ: Ωθηση στη “στρατηγική σχέση Ελλάδας – Κίνας” – Η ναυτιλία στο επίκεντρο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων – Κ. Καραμανλής: Τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να καταστούν διαμετακομιστικά κέντρα των κινεζικών προϊόντων – Τη βούλησή τους για εδραίωση της “στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Κίνας”, που περνάει κυρίως μέσα από την οικονομική συνεργασία, εξέφρασαν οι Κ. Καραμανλής και Χου Ζιντάο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου».
Αν αυτό δεν είναι χοντροκομμένη προπαγάνδα, τότε τι είναι; Μόνο ανόητοι δεν το αντιλαμβάνονται. Το ερώτημα είναι γιατί; Ποιες ακριβώς είναι οι δεσμεύ-σεις της ηγεσίας του Περισσού απέναντι στους κινέζους ιμπεριαλιστές; Οσο για τον Καραμανλή, απόλαυσε μια γερή ανάσα με την επίσκεψη Χου Ζιντάο και την απροκάλυπτη στήριξη του Περισσού.
ΥΓ1: Ποια είναι η διαφορά της στάσης του Περισσού απ’ αυτή του ΠΑΣΟΚ, που διαφωνεί με το ξεπούλημα του ΟΛΠ στους Κινέζους, επικαλούμενο τους όρους της συμφωνίας;
ΥΓ2: Θα μας πει κάποτε η ηγεσία του Περισσού, καθαρά και ξάστερα, τι είδους χώρα είναι η Κίνα; Σοσιαλιστική ή καπιταλιστική; Για να μην κοροϊδευόμαστε, δηλαδή…