Η καρέκλα του υπουργού Γεωργίας είναι ηλεκτρική. Εχουν περάσει απ’ αυτή πάρα πολλοί υπουργοί Γεωργίας (στη διάρκεια της Νεοδημοκρατικής διαχείρισης κάηκαν τρεις υπουργοί) και οι περισσότεροι απ’ αυτούς (πράσινοι και μπλε) δεν μπόρεσαν να επανεκλεγούν ως βουλευτές και να διασωθούν πολιτικά. Συμβαίνει αυτό, γιατί μεταξύ των αρμοδιοτήτων με τις οποίες είναι επιφορτισμένη η πολιτική του ηγεσία είναι και η άσκηση της δασικής πολιτικής. Τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα και πολιτικά τζάκια απαιτούν την άσκηση μιας δασοκτόνας «αναπτυξιακής» πολιτικής.
Τα προηγούμενα χρόνια, ο Γ. Σουφλιάς έκανε ωμές παρεμβάσεις στα τεκταινόμενα στο υπουργείο Γεωργίας και απαιτούσε από τον υπουργό Γεωργίας να παρέμβει και να βάλει στη θέση του υπηρεσιακούς παράγοντες που τόλμησαν να πάρουν αποφάσεις που υπερασπίζονταν το δάσος και το περιβάλλον. Υπηρεσιακοί παράγοντες, που ανήκουν στο χώρο της ΝΔ, τόλμησαν να ζητήσουν από την εταιρία Εγνατία ΑΕ καταβολή τέλους χρήσης, γιατί περνάει μέσα από δασικές εκτάσεις. Η αντίδραση τότε του Γ. Σουφλιά ήταν ακαριαί-α. Απαίτησε την απομάκρυνση των υπηρεσιακών παραγόντων που είχαν «υποπέσει στο σφάλμα» να ζητούν τέλος χρήσης. Ο Γ. Σουφλιάς, προκειμένου να αποφύγει τις προστριβές αυτές, που εκτός των άλλων τον φθείρουν πολιτικά, επεδίωκε να τοποθετηθεί στο υπουργείο Γεωργίας ένας πολιτικός του φίλος, όπως καλή ώρα ο Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει, απρόκλητα, ότι είναι για πάνω από 35 χρόνια εγκάρδιος πολιτικός φίλος του Γ. Σουφλιά. Αυτό το πέτυχε ο Σαρακατσάνος εκμεταλλευόμενος τον τελευταίο ανασχηματισμό και τη δεινή θέση του Κ. Καραμανλή. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι πρώτιστο μέλημα του Σ. Χατζηγάκη θα είναι η διευκόλυνση των δασοκτόνων επιλογών του Γ. Σουφλιά.
Ο Σ. Χατζηγάκης αναλαμβάνει για δεύτερη φορά το υπουργείο Γεωργίας, αλλά σε επίπεδο ιδεών και ενημέρωσης έμεινε στο 1991. Στην ομιλία του, στις 8 Γενάρη, κατά την παραλαβή του υπουργείου Γεωργίας, έκανε μια έκθεση της ιδέας του «για την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου», μια ιδέας που κατά δήλωσή του «εκκολάπτονταν εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό του»! Ο κύριος αυτός φαίνεται ότι δεν έχει επίγνωση, ότι αναμασούσε ιδέες πεπαλαιωμένες και πολυδιατυπωμένες από τους προκατόχους του. Δεν αντιλαμβάνεται, ότι οι αγρότες, ιδιαίτερα οι φτωχοί, υφίστανται τις συνέπειες της βιώσιμης ανάπτυξης και έτσι η ιδεούλα που «εκκολάπτονταν εδώ και πολύ καιρό στο μυαλό του» δεν είναι δημοφιλής σ’ αυ- τούς. Ακόμη, δεν είχε επίγνωση ότι με την ενακτήρια ομιλία του απευθυνόταν στα στελέχη του υπουργείου που έχουν μια σχετική γνώση στην άσκηση της αγροτικής πολιτικής και έτσι με την ομιλία του θα προκαλούσε θυμηδία. Φαίνεται ότι ο νέος υπουργός δεν έχει δίπλα του συμβούλους σχετικούς με την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα, μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), για να τον προστατεύσουν από την ανάπτυξη ιδεών παλιωμένων και μη δημοφιλών στους αγρότες. Διαφορετικά θα γνώριζε, ότι από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, της ΚΑΠ της ανάπτυξης του ανταγωνισμού και της γεωργίας της βιώσιμης ανάπτυξης, το 2006, οι καπνοπαραγωγοί, οι τευτλοπαραγωγοί, οι σταροπαραγωγοί και άλλοι παραγωγοί εγκατέλειψαν μαζικά τη γεωργία. Θα γνώριζε ακόμη, ότι πήγαν κατά διαόλου οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και η αγροτική παραγωγή. Ο Σ. Χατζηγάκης ζει στον κόσμο του και κύριο μέλημά του είναι η διευκόλυνση των επιλογών του πολιτικού του φίλου Γ. Σουφλιά. Τελικά φαίνεται να μην τον πολυενδιαφέρει αν από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στο υπουργείο Γεωργίας τα λεγόμενά του προκαλούν γέλιο και δημιουργούν αγανάκτηση στους αγωνιζόμενους αγρότες.
Ο Σ. Χατζηγάκης γνωρίζει ότι τόσο αυτός όσο και η κυβέρνησή του δεν είναι διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν κανένα από τα βασικά αιτήματα του αγροτικού κινήματος. Γι’ αυτό και καταφεύγει στη γνώριμη τακτική του καλέσματος σε διάλογο, προκειμένου να κερδίσει το λεγόμενο πολιτικό χρόνο, σε μια χρονική περίοδο που διάφορα τμήματα της αγροτιάς διαμαρτύρονται για τις συνέπειες από την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική. Προκειμένου δε να εξαγγείλει το διάλογο, κάλεσε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στις 13 Γενάρη στα γραφεία του υπουργείου Γεωργίας. «Ξέχασε» ότι το κόμμα του διαχειρίζεται την καπιταλιστική εξουσία για πέντε συνεχή χρόνια και ότι ο προκάτοχός του Α. Κοντός πανηγύριζε για την πετυχημένη αγροτική πολιτική της πενταετίας. Δήλωσε ανάμεσα στ’ άλλα: «Σκοπός και στόχος της κυβέρνησης είναι η αναγέννηση της υπαίθρου και η αναβάθμιση της άλλης Ελλάδας, δηλαδή της περιφέρειας, του αγροτικού πληθυσμού, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, του δασικού μας πλούτου και του περιβάλλοντος γενικότερα… Θα εκπονηθεί ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που θα δίνει ιδιαίτερη σημασία στους νέους αγρότες, μακριά από κάθε κομματισμό, φατριασμό και συντεχνιασμό στα αγροτικά δρώμενα». Ο Σ. Χατζηγάκης εμμέσως πλην σαφώς ομολογεί, ότι κατά την προηγούμενη πενταετία η ασκηθείσα από την κυβέρνησή του αγροτική πολιτική ήταν ρουσφετολογική και απέτυχε παταγωδώς, γι’ αυτό θα χρειαστεί να εκπονηθεί ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ακομμάτιστο! Με τέτοιες δηλώσεις και πρακτικές πολύ γρήγορα θα ξεφτίσει και ο Σ. Χατζηγάκης.