Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί, μέσα σε μια χιονοστιβάδα πανελλαδικών μαζικών γενικών συνελεύσεων. Είκοσι είναι πια τα νοσοκομεία σε Αθήνα-Πειραιά που βρίσκονται σε κινητοποίηση και συνεχίζουν. Η αδυναμία της ΕΙΝΑΠ να κάνει γενική συνέλευση ξαναζωντάνεψε το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά. Πανελλαδικά 63 γενικές συνελεύσεις και Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών αποφάσισαν να καταθέσουν προγράμματα 48ωρου από 1ης Νοεμβρίου, ενώ 4 Ενώσεις το είχαν ήδη πράξει από τον Οκτώβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στον Αβραμόπουλο για παράλειψη συμμόρφωσης με το μέγιστο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε να καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μήνυση κατά του Αβραμόπουλου για τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και τους θανάτους που συνεπάγονται, για τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες και γενικότερα για την κατάρρευση του συστήματος υγείας.
Ο Αβραμόπουλος, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, αναγκάστηκε πρώτον να καλέσει εσπευσμένα την ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση, δεύτερον να αναγνωρίσει de facto και de jure ότι στις διαπραγματεύσεις για κλαδική συμφωνία η ΟΕΝΓΕ εκπροσωπείται από τη διαπραγματευτική ομάδα που ορίστηκε από το τελευταίο έκτακτο συνέδριο, παρά τη θλιβερή παράσταση που δόθηκε γι’ αυτό το θέμα στο χώρο της συνάντησης από Τσούκαλο και Λαοπόδη και τρίτον να στείλει επιστολή-πρόταση στην οποία «μιλάει» με συγκεκριμένα νούμερα και δεν ξαναθέτει(;) θέμα «εφημεριακού επιδόματος».
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία αναγκάστηκε πρώτον να πάρει κανονικά μέρος στη συνάντηση υπουργείου – διαπραγματευτικής ομάδας και δεύτερο να συνηγορήσει στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ υπέρ σχεδίου απόφασης που δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργείου, απαιτώντας μεγαλύτερες αυξήσεις ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ, προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.
Ομως… η γενική συνέλευση των γιατρών του Γ.Ν. Νίκαιας εκφράζει επιφυλάξεις για την αντιπρόταση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ προς το υπουργείο (22-10-08), θεωρώντας την πολύ πίσω από τα αιτήματα που διετύπωσε το τελευταίο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Προφανώς οι πουλημένοι γραφειοκράτες συνδικαλιστές προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές. Από την άλλη, δυστυχώς, η Διαπραγματευτική Ομάδα που εκλέχτηκε από το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ τον Ιούνη συνδιαλέχτηκε με την ΠΑΣΚ και αντιπρότεινε στο υπουργείο «μινιμάροντας» τα αιτήματα και χωρίς να τα περάσει από συνελεύσεις. Η συνέλευση της ΕΝΙ Θεσ/νίκης θεώρησε τακτικό λάθος τη συγκεκριμένη αντιπρόταση, ωστόσο έχοντας επίγνωση των παιχνιδιών των γραφειοκρατών στηρίζει τη διαπραγματευτική ομάδα και δεν κάνει πίσω ούτε κεραία από το πακέτο των αιτημάτων (με ελάχιστο κατώφλι τις προτάσεις του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ στις 22-10-08), που σύρθηκαν να υπογράψουν και οι γραφειοκράτες ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Οταν στη συνεδρίαση της ΟΕΝΓΕ συμμετείχαν όχι μόνο το Γενικό Συμβούλιο αλλά και η Διαπραγματευτική Ομάδα και πρόεδροι τοπικών ενώσεων, υπήρχε όντως μια γενική πρεμούρα να προλάβουν να καταθέσουν αντιπρόταση ενόψει εγγραφής κονδυλίων στον επικείμενο προϋπολογισμό. Εκεί ακριβώς έγινε το λάθος ταχτικής. Οι συνελεύσεις από τα κάτω, ως κυρίαρχα όργανα, αφού είναι και μαζικές, μπορούν να στηρίξουν μια πιο σκληρή γραμμή διαπραγμάτευσης.
Το υπουργείο είναι στριμωγμένο. Οι εισαγγελείς δεν υπακού-ουν άκριτα. Στη Λαμία, την Ξάνθη και την Πτολεμαΐδα δεν τσίμπησαν. Στην πιθανή επικείμενη πολιτική επιστράτευση, λόγω εφημεριακού κραχ, οι γιατροί όχι μόνο μπορούν να κηρύξουν ανυπακοή, αλλά ακριβώς επειδή δεν είναι ανάλγητοι και είναι δίπλα στον ασθενή, μπορούν να καταλάβουν τα νοσοκομεία, να πετάξουν έξω τους ανύπαρκτους-ανίκανους διοικητές και μέσα από διαρκή γενική συνέλευση να φροντίσουν για τους ασθενείς (και χωρίς τυπικό πρόγραμμα εφημερευόντων). Οταν υπάρχει αγωνιστική θέληση, μπορεί να έρθει η νίκη.
«Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Γιατρών Αθήνας και Πειραιά. (συμμετείχαν εκπρόσωποι από 20 Νοσοκομεία) καλεί τους εκπροσώπους του στην Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ να απαιτήσουν όρους στην κλαδική συμφωνία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Επίσης να φέρουν για έγκριση στις νοσοκομειακές συνελεύσεις οποιοδήποτε προσχέδιο κλαδικής συμφωνίας πριν αυτό υπογραφεί».
Στις 3 Νοέμβρη ο Αβραμόπουλος δήλωσε, ότι είναι «γνωστό το πρόβλημα των εφημεριών, όπου απομένουν λίγες μέρες για να καταλήξουμε στην υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης με τα συλλογικά όργανα των γιατρών». Στη συνάντηση με τη Διαπραγματευτική Ομάδα την επομένη, όμως, επανήλθε στην αρχική του πρόταση, με μικρές επουσιώδεις τροποποιήσεις. Και τι έκανε η Διαπραγματευτική Ομάδα; Ανακοίνωσε ότι συνέρχεται στις 5/11 σε συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ «προκειμένου να εκτιμήσει τις προτάσεις και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του». Πού πήγε ο ρόλος της ως εκφραστή, αιρετού και ανακλητού, των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων; Μήπως φοβήθηκαν κάποια μέλη της Δ.Ο. τους εισαγγελείς και ετοιμάζουν την υποχώρηση; Και μόνο με την απειλή ότι οι γιατροί «θα σπάσουν αυγά» στις 11/11 το υπουργείο υποχώρησε κάπως. Αν τα «σπάσουν» κιόλας, δεν θα δώσει τίποτα;
Ευτυχώς απαντά το συντονιστικό:
«Το συντονιστικό θεωρεί ότι η σημερινή πρόταση του Υπουργού Υγείας για υπογραφή κλαδικής σύμβασης εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω τόσο από τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών (όπως διατυπώθηκαν στο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ) όσο και από τις ανάγκες του ελληνικού λαού για δωρεάν, δημόσια, ισότιμη και σύγχρονη περίθαλψη. Εκτιμά όμως ότι κάθε ευρώ που κερδίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην παρούσα συγκυρία οφείλεται αποκλειστικά στους ίδιους, στους αγώνες τους, στις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, στο νέο νοσοκομειακό κίνημα που γεννιέται από τα κάτω με αμεσοδημοκρατικούς όρους το οποίο είναι αυτό που αναγκάζει την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση και σπάζει την εισοδηματική της πολιτική. Πολύ περισσότερο εκτιμά ότι κάθε ευρώ που θα μπορούσαν να κερδίσουν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί και τελικά δεν θα το καταφέρουν (ανεξάρτητα με το τι ακριβώς συλλογική σύμβαση θα υπογραφεί τελικά και από ποιούς) τους το στερεί η απαράδεκτη τακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά αυτές τις κρίσιμες μέρες. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. ΕΙΝΑΠ είναι τώρα και θα είναι και στο μέλλον οι νοσοκομειακές συνελεύσεις των χιλιάδων και ο από τα κάτω συντονισμός τους. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν είναι πια βαρίδι, γιατί δεν κατάφερε όσο κι αν προσπάθησε να δράσει αποτελεσματικά σαν σύμμαχος της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι πια άταφο πτώμα γιατί η καταιγίδα των συνελεύσεων τη συνταξιοδότησε οριστικά.
Αδιαπραγμάτευτο για μας δεν είναι τόσο το 50 ή 100 ευρώ παραπάνω, αλλά πολύ περισσότερο η κατοχύρωση από τώρα με συγκεκριμένους όρους στην κλαδική σύμβαση της επαγγελματικής επιστημονικής προοπτικής…
Σε κάθε περίπτωση όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τις συνελεύσεις. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έχει υποχρέωση αύριο να μην πάρει καμία ουσιαστική απόφαση αν δεν ακουστεί η φωνή των συνελεύσεων. Καλούμε όλες τις Ενώσεις σε πανελλαδικό συντονισμό τις επόμενες μέρες για τη συζήτηση και προώθηση των παραπάνω. Προτείνουμε σαν πρώτο βήμα του πανελλαδικού αυτού συντονισμού να ανακοινωθεί από τις Ενώσεις κοινή πανελλαδική ημερομηνία μέχρι την οποία θα καλύπτονται τα νοσοκομεία από εφημερεύοντες γιατρούς. Ετσι τονίζεται ότι ο αγώνας συνεχίζεται και θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες όσων θελήσουν να εκβιάσουν την άμεση αναστολή του αγώνα αποδεχόμενοι πλήρως τις κυβερνητικές προτάσεις, αξιοποιώντας τους κρατικούς εκβιασμούς σε αγωνιζόμενους γιατρούς. Ως τέτοια ημερομηνία προτείνεται καταρχήν η 10η Νοέμβρη. Μέχρι τότε, μέχρι να μιλήσουν οι συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, τίποτα δεν μπορεί να εγκριθεί από κανέναν με τη μορφή δήθεν “βάσης συζήτησης”, “αναστέλλουμε για να δούμε λεπτομέρειες” κλπ.
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ».