Είχαμε τον Καραμανλή, που συνέτριβε τους «νταβατζήδες» χλαπακιάζοντας κεμπάπ στου Μπαϊρακτάρη, αποκτήσαμε τώρα και τον Γιούνκερ. «Αν οι Ελληνες διατηρήσουν τις αυστηρές παραμέτρους και οι αγορές συνεχίσουν να κερδοσκοπούν κατά της Ελλάδας, δεν θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup στη γερμανική «Χάντελσμπλατ». «Εχουμε τα όργανα βασανιστηρίων έτοιμα στο κελάρι και θα τους δείξουμε αν χρειαστεί», συνέχισε. «Οι αγορές δεν μπορούν να προχωρούν σαν να μην υπάρχουν προσπάθειες στην Ελλάδα για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών».
Αυτά, βέβαια, είναι παπαριές ενός έμπειρου αστού πολιτικού, που κανέναν δεν ανησυχούν στις «αγορές». Οι διαχειριστές του χρηματιστικού κεφάλαιου κάνουν τους δικούς τους υπολογι- σμούς, χωρίς να επηρεάζονται από το τι λέει ο κάθε Γιούνκερ στις εφημερίδες. Αλλωστε, έχουν εσωτερική πληροφόρηση και δεν περιμένουν να μάθουν τα νέα από τις δηλώσεις των πολιτικών στα ΜΜΕ. Γι’ αυτό και δεν θορυβήθηκαν διόλου από το «αγωνιώδες διήμερο» της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, όταν Μέρκελ, Σαρκοζί, Τρισέ, Γιούνκερ και Μπαρόζο υποτίθεται πως διαβουλεύονταν με τον Παπανδρέου για το «σχέδιο σωτηρίας» της Ελλάδας. Συνέχισαν κανονικότατα το επιθετικό παιχνίδι τους με τα ελληνικά ομόλογα, γιατί ήξεραν ότι τότε ο Παπανδρέου δεν θα έπαιρνε τίποτα περισσότερο από μια δήλωση στήριξης (χωρίς λεφτά).
Μεγαλύτερη αξία από τις δηλώσεις του κάθε Γιούνκερ έχει ο πόλεμος των μεγάλων ομίλων του χρηματιστικού κεφάλαιου μεταξύ τους. Οι Financial Times, έντυπο ευθέως συνδεδεμένο με το χρηματιστικό κεφάλαιο, έγραψαν την περασμένη Δευτέρα, ότι «υπάρχει μία ομάδα από funds, ίσως τρία ή τέσσερα, που έχουν παίξει ένα τεράστιο trade με βάση το αξιόχρεο κρατών και έχουν βγάλει πολλά». Η εφημερίδα δεν δίστασε να ονοματίσει ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds, τη γνωστή φίρμα Paulson & Co, η οποία απάντησε ότι δεν έχει φυσική παρουσία στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της ευρωζώνης, αλλά το 90% του χαρτοφυλακίου της βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική.
Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να ξέρει πού έχει απλώσει τα πλοκάμια του ένας τέτοιος όμιλος του χρηματιστικού κεφάλαιου, καθώς η οικονομική του δραστηριότητα αναπτύσσεται μέσα από ένα πολυδαίδαλο δίκτυο. Ομως, το δημοσίευμα των FT περιγράφει με λίγα λόγια πως έχει στηθεί το κόλπο της επίθεσης στα ελληνικά ομόλογα. Τα hedge funds είχαν αγοράσει το 2009 CDS (τραπεζικά προϊόντα ασφάλισης έναντι κινδύνου), σε μια περίοδο που οι τιμές τους ήταν χαμηλές. Εχοντας αγοράσει φτηνά την προστασία, οργάνωσαν την επίθεση στο ελληνικό χρέος, αυξάνοντας τις αποδόσεις (επιτόκια), ενώ παράλληλα εκδίδουν νέα CDS για το χρέος που αγοράζουν τρίτοι. Ετσι, το ποσοστό κέρδους τους εκτινάσσεται στα ύψη.