Κάτω από την ασφυκτική πίεση του Λευκού Οίκου και με δέλεαρ το 1,5 δις δολαρίων που θα χορηγείται από την αμερικάνικη κυβέρνηση κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, η πακιστανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να ξεκινήσει η από καιρό αναμενόμενη εκκαθαριστική επιχείρηση του πακιστανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν στο νότιο Βαζιριστάν. Παρά τις επιφυλάξεις που είχε η ηγεσία του πακιστανικού στρατού σχετικά με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Νότιο Βαζιριστάν, γιατί φοβάται την αντίδραση των ισλαμιστών μαχητών με μπαράζ επιθέσων σ’ όλη τη χώρα, αλλά και γιατί δεν υπάρχει καμιά εγγύηση επιτυχίας της επιχείρησης.
Η επίθεση του πακιστανικού στρατού ξεκίνησε τα ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου από τρεις κατευθύνσεις και επικεντρώνεται στις περιοχές της φυλής των Μεχσούντ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκαθαριστική επιχείρηση μετά το 2004, όταν μια ανάλογη επιχείρηση κατέληξε σε αποτυχία, με μεγάλες απώλειες στις γραμμές του πακιστανικού στρατού, και σε συμφωνία ειρήνευσης με τους Ταλιμπάν. Σ’ αυτή συμμετέχουν δύο μεραρχίες, δηλαδή 30.000 περίπου στρατιώτες, με την υποστήριξη πυροβολικού και πολεμικών αεροσκαφών. Οι δυνάμεις των πακιστανών Ταλιμπάν στην περιοχή υπολογίζονται σε 10.000 και σε 1.500 οι ξένοι μαχητές. Προηγήθηκαν αεροπορικά πλήγματα σε συγκεκριμένους στόχους τους τρεις τελευταίους μήνες για να αποδυναμωθούν οι Ταλιμπάν πριν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση του πακιστανικού στρατού. Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Associated Press» (21/10/09), πριν από τρεις βδομάδες, ο στρατός έκλεισε συμφωνία με δυο ισχυρούς πολέμαρχους του Νότιου Βαζιριστάν, τον Μουλά Ναζίρ και το Χαφίζ Γκιουλ Μπαχαντούρ, έναντι ανταλλαγμάτων φυσικά, να μην πολεμήσουν μαζί με τους Μεχσούντ, αλλά να μείνουν ουδέτεροι και να αφήσουν τον πακιστανικό στρατό να περάσει από τις περιοχές που ελέγχουν και να πλησιάσει τα προπύργια του Tehreek – e Taliban Pakistan (TTP).
Η όποια ενημέρωση για την εξέλιξη της επιχείρησης προέρχεται από τις ανακοινώσεις του στρατού, ενώ είναι αδύνατον να γίνει διασταύρωση των πληροφοριών, αφού έχει απαγορευτεί η παρουσία δημοσιογράφων και έχει διακοπεί ακόμη και η τηλεφωνική επικοινωνία με την εμπόλεμη ζώνη. Ομως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο στρατός συναντά ισχυρή αντίσταση. Αναμφισβήτητη απόδειξη είναι η περίπτωση της πόλης Kotkai, με 6.000 πληθυσμό, που περιβάλλεται από ψηλά βουνά, κοντά στα αφγανικά σύνορα. Η πόλη δεν έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, όμως ο πακιστανικός στρατός έθεσε την κατάληψή της ως πρώτη προτεραιότητα της εισβολής στο Νότιο Βαζιριστάν. Ο λόγος είναι ότι η κατάληψή της έχει συμβολική σημασία και ψυχολογική αξία, γιατί είναι ο τόπος καταγωγής του Χαμικουλάχ Μεχσούντ, του αρχηγού της οργάνωσης – ομπρέλας των πακιστανών Ταλιμπάν, της Tehreek – e Taliban Pakistan. Αρχικά ο στρατός κατέλαβε την πόλη, όμως οι Ταλιμπάν κατάφεραν να την ανακαταλάβουν, να διώξουν το στρατό και συνεχίζουν μέχρι στιγμής να προβάλλουν μεγάλη αντίσταση στις προσπάθειες του στρατού να την ανακαταλάβει.
Παράλληλα, απέτυχε η κυβερνητική προσπάθεια να υποκινήσει μια φυλετική εξέγερση εναντίον των πακιστανών Ταλιμπάν. Σε συνάντηση που είχε στις 21 Οκτωβρίου κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπεύθυνος για τις φυλετικές παραμεθόριες περιοχές, με φυλάρχους της φυλής των Μεχσούντ, οι τελευταίοι απέρριψαν την πρότασή του να συγκροτήσουν μια παραδοσιακή πολιτοφυλακή, γνωστή ως Λασχκάρ, για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με διάφορους αναλυτές, αρνητικοί παράγοντες, που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση της επιχείρησης, είναι, εκτός των άλλων, το έδαφος και ο καιρός. Ο χρόνος πιέζει και ο στρατός πρέπει να κινηθεί γρήγορα να ολοκληρώσει την επιχείρηση πριν πέσει το πολύ χιόνι και κάνει απροσπέλαστη την περιοχή. Από την άλλη, το Νότιο Βαζιριστάν, εκτός από λίγες πεδιάδες, έχει πολλά βουνά, με δάση, ρεματιές και φαράγγια, ιδανικό μέρος για ανταρτοπόλεμο.
Ετσι λοιπόν, στην περίπτωση που ο πακιστανικός στρατός καταφέρει με τις χερσαίες επιχειρήσεις και κυρίως με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς να κάμψει την αντίσταση των Ταλιμπάν, να τους απωθήσει, να προχωρήσει βαθύτερα προς την καρδιά του Νότιου Βαζιριστάν και να αναπτυχθεί στα βουνά και στα δάση, είναι βέβαιο ότι οι Ταλιμπάν θα τον περιμένουν εκεί και θα τον αντιμετωπίσουν με ανταρτοπόλεμο, για τον οποίο διαθέτουν τεράστια πείρα.