Στις 29 Δεκεμβρίου του 2008 το σιωνιστικό κράτος εξαπέλυσε την στρατιωτική επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι», βομβαρδίζοντας ανηλεώς από αέρα, στεριά και θάλασσα τη Γάζα. Στις 29 Δεκεμβρίου του 2009, ένα χρόνο μετά τις μαζικές δολοφονίες αμάχων Παλαιστίνιων και την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών και των βασικών κτιριακών υποδομών κρατικής πρόνοιας στη Γάζα, μια διεθνής αποστολή (Gaza Freedom March) 1.400 περίπου εθελοντών από 40 διαφορετικές χώρες του πλανήτη, μετά από πρωτοβουλία φιλοπαλαιστινιακών και παλαιστινιακών οργανώσεων της διασποράς, θα επιχειρήσει να εισέλθει στη Γάζα από τα σύνορα της Αιγύπτου στο πέρασμα της Ράφα, με στόχο να ενωθεί την παραμονή πρωτοχρονιάς σε κοινή πορεία με Παλαιστίνιους και αντισιωνιστές ισραηλινούς ακτιβιστές, που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν την ίδια μέρα στη Γάζα από τα σύνορα του Ισραήλ Αιγύπτου (πέρασμα Ερέζ), πραγματοποιώντας στην έναρξη του νέου χρόνου τη στιγμιαία άρση του αποκλεισμού της Γάζας.
Πέραν του αυτονόητου συμβολισμού (ή και των συμβολισμών) που εμπεριέχει η κίνηση αυτή, το πρακτικό αντίκρισμα του εγχειρήματος είναι η διάνοιξη του αδιαπέραστου τείχους του μιντιακού μποϊκοτάζ που έχουν επιβάλλει διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ στη γενοκτονία που πραγματοποιούν οι σιωνιστές σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Λίγοι γνωρίζουν ότι ένα χρόνο μετά τον πόλεμο, τόσο το σιωνιστικό όσο και το αιγυπτιακό κράτος αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν τα σύνορα της Γάζας, προκειμένου να περάσουν όλα τα απαραίτητα οικοδομικά υλικά για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τους λεγόμενους «διεθνείς δωρητές» (πάνω από 4 δισ. δολάρια) παραμένουν ανενεργά και ο λαός της Γάζας θα περάσει το χειμώνα σε αντίσκηνα και ερειπωμένα κτίρια.
Το ίδιο ισχύει για την αναγκαία ιατροφαρμακευτική βοήθεια. Φάρμακα, μηχανήματα και ιατρικό προσωπικό (κυρίως εθελοντές γιατρούς) για την ανακούφιση των πληγέντων του πολέμου και του αποκλεισμού περνούν τα σύνορα με το σταγονόμετρο. Πολλοί περισσότεροι αγνοούν ότι οι θάνατοι που οφείλονται στις συνθήκες του αποκλεισμού και της πολιορκίας της Γάζας είναι πολλοί περισσότεροι από τα θύματα του πολέμου του περασμένου Δεκέμβρη-Γενάρη!
Οι ευθύνες του αιγυπτιακού κράτους που στηρίζει τον τετράχρονο αποκλεισμό της Γάζας, με σαφή στόχο την υπονόμευση της αντίστασης στη σιωνιστική κατοχή είναι τεράστιες. Εκ των πραγμάτων, μια τόσο πολυπληθής αποστολή, που θα στελεχώνεται και από βουλευτές και κάθε είδους «υψηλού προφίλ πρόσωπα» (τραγουδιστές, ηθοποιούς, κ.ά.) θα φέρει δημοσιότητα και θα φωτίσει σημαντικές πλευρές της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, που μένουν στο σκοτάδι, κάτω από την πίεση του σιωνιστικού λόμπι και των δυτικών προπαγανδιστικών επιτελείων, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το καυτό ζήτημα του Παλαιστινιακού.
Η σύνθεση της αποστολής –όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες πρωτοβουλίες– είναι ετερόκλητη και αρκετά αντιφατική. Πέραν της μεγάλης μάζας ανένταχτων ή ενταγμένων αγωνιστών, πολιτικά ευαισθητοποιημένων με το παλαιστινιακό ζήτημα, στην αποστολή θα συμμετέχουν και φιλελεύθεροι Αμερικάνοι που φλερτάρουν με την διακυβέρνηση Ομπάμα, πασιφιστές χορτοφάγοι που ομνύουν στο όνομα του Γκάντι, μέχρι παράγοντες δεύτερης και τρίτης διαλογής της αστικής πολιτικής (γραφειοκράτες συνδικαλιστές, βουλευτές, πολιτευτές) που επιζητούν πολιτική υπεραξία –πουλώντας κοινωνική ευαισθησία– για να μπορέσουν να ανέβουν σκαλοπάτι στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας τους.
Δεν πρόκειται να κρύψουμε τα μειονεκτήματα αυτά, αναμασώντας το καθιερωμένο κλισέ: «η δύναμή μας πηγάζει από την ποικιλομορφία» και άλλες τέτοιες συνήθεις παπαριές. Εξετάζοντας το ισοζύγιο των αρνητικών και των θετικών του εγχειρήματος, πιστεύ-ουμε ότι τα τελευταία υπερτερούν και η «Κόντρα» θα πάρει μέρος στην αποστολή. Αλλωστε, το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει αγκαλιαστεί απ’ όλες τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Γάζας δείχνει ότι έχει μια ξεχωριστή σημασία για τους ελεύθερους πολιορκημένους αυτής της μικρής λωρίδας γης, που έχουν την ανάγκη να αισθανθούν δίπλα τους ανθρώπους απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έστω κι αν η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ομνύει στο όνομα της «μη βίας» και δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι Παλαιστίνιος και ν’ αγωνίζεσαι κάθε στιγμή της ζωής σου μ’ ένα όπλο στο χέρι, γιατί δεν έχεις άλλο τρόπο να διεκδικήσεις τη λευτεριά σου.
Η πρωτοβουλία του Gaza Freedom March θα δώσει τη σκυτάλη σε άλλες ανάλογου περιεχομένου πρωτοβουλίες, καθώς και στο νέο εγχείρημα του Free Gaza Movement για την άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού της Γάζας, με τη προετοιμασία ενός στολίσκου που θα επιχειρήσει ξανά να καταπλεύσει στη Γάζα στο εγγύς μέλλον.