Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο
  • Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά
  • Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
  • Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη
  • Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Ενώ η ανεργία καλπάζει
Εργατικά

Ενώ η ανεργία καλπάζει

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιαν 2010, 00:00


Χειροτέρευση του καθεστώτος προστασίας

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ο Α. Λοβέρδος ψάχνει ευκαιρία για «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση. Φρόντισε, άλλωστε, ο ίδιος να διαρρεύσει στα ΜΜΕ, ότι υπέβαλε παραίτηση (για ποιο λόγο, άραγε;), αλλά τον απέτρεψε ο Παπανδρέου. Φιλόδοξος πολιτικός, με αρχηγικές βλέψεις, πρώτος σε σταυρούς στη δύσκολη Β’ Αθήνας, κατάλαβε εξαρχής ότι η τοποθέτησή του στην «ηλεκτρική καρέκλα» (δικός του ο χαρακτηρισμός) του υπουργείου Εργασίας είχε σαν στόχο το ψαλίδισμα αυτών του των φιλοδοξιών. Αν, λοιπόν, «μετρήσει» ότι καίγεται προσωπικά, θα «την κάνει» (ευκαιρίες θα υπάρχουν συνέχεια) και αυτό προετοιμάζει. Μπορεί, όμως, και να μην «τη κάνει». Μετράει και ξαναμετράει και θα συνεχίσει να μετράει τα πράγματα, με μοναδικό γνώμονα την πολιτική του καριέρα.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες του Λοβέρδου μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Ομως, ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται έχει και παράπλευρα οφέλη για το καπιταλιστικό σύστημα. Από τη μια αποπροσανατολίζει («στο υπουργείο Εργασίας κάθεται ένας πραγματικός φίλος των εργαζόμενων, που το παλεύει κάθε μέρα, αλλά σκοντάφτει στα στενά οικονομικά περιθώρια») και από την άλλη ασκεί οικονομική τρομοκρατία, δημιουργώντας το κλίμα για την αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων (π.χ. επίδομα ανεργίας) και το πέρασμα ριζικών αντιασφαλιστικών ανατροπών (π.χ. ασφαλιστικό).

Το τελευταίο «σόου» Λοβέρδου δόθηκε live, στο γνωστό «ριάλιτι του πρωθυπουργού». Παίρνοντας το λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, μετά την παρουσίαση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τον Παπακωνσταντίνου, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, «διόρθωσε» τον υπουργό Οικονομικών ως προς την εκτίμηση του ποσοστού ανεργίας. «Γιώργο –είπε απευθυνόμενος στον Παπακωνσταντίνου– για τη μνεία που κάνεις στην ανεργία θα σε παρακαλούσα τον αριθμό, να τον κάνεις 12. Η εκτίμηση της ΕΣΥΕ για την ανεργία του τριμήνου που λήγει τον Οκτώβριο είναι 9 έως 12%, 12% κατά τους σημερινούς μήνες στους οποίους βρισκόμαστε». Φυσικά, καμιά τέτοια εκτίμηση δεν έχει κάνει η ΕΣΥΕ, που έχει δώσει ποσοστό ανεργίας μέχρι τον Οκτώβρη του 2009 (9,8%). Ούτε έχει νόημα η φράση που είπε στη συνέχεια ο Λοβέρδος: «Αν μάλιστα σκεφτούμε όπως σκεφτόμασταν και πριν αναλάβουμε την Κυβέρνηση, ότι θα πρέπει στα νούμερα αυτά της ανεργίας να έχουμε στο μυαλό μας και την πρόσθεση των απασχολουμένων 2 ώρες την ημέρα, 2 μέρες την εβδομάδα, 2 εβδομάδες το μήνα, χωρίς να το θέλουν αυτό, ενώ ο στόχος τους είναι μια πλήρης εργασία, οι αριθμοί είναι πάρα πολύ υψηλότεροι». Η ΕΣΥΕ έχει ένα μοντέλο που μετράει την ανεργία, που είναι ίδιο μ’ αυτό που ισχύει σε όλη την ΕΕ. Ενα μοντέλο που οδηγεί σε σταθερή υποεκτίμηση της πραγματικής ανεργίας, αφού αρκεί και 1 ώρα δουλειά τη βδομάδα που γίνεται η «έρευνα εργατικού δυναμικού» για να κατατάξει τον ερωτώμενο στους εργαζόμενους! Αυτά τα ακατανόητα που λέει ο Λοβέρδος, περί 2 ωρών, 2 ημερών, 2 εβδομάδων (που δεν υπάρχουν σε κανένα σύστημα), είναι απλώς παπαριές. Παπαριές που τις είχε επαναλάβει λίγο πριν (πάλι για να δώσει υλικό στα ΜΜΕ) και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής. Εκεί, εντελώς αυθαίρετα, είπε ότι «εκτιμά» την ανεργία στο 12% και «αν προσθέσει μάλιστα κανείς και τους απασχολούμενους που δεν επιθυμούν να απασχολούνται απλώς, αλλά δουλεύουν 2 ώρες την ημέρα ή 2 μέρες το μήνα, το ποσοστό ξεπερνά το 18%, και προβλέπουμε ότι υπό αυτή την έννοια μπορεί να έχουμε και ένα ποσοστό ισπανικού τύπου, δηλαδή 21%».

Από πού πηγάζουν αυτοί οι υπολογισμοί; Ποια υπηρεσία τους στηρίζει; Εχουν το οποιοδήποτε κρατικό κύρος; Λέξη δεν λέει ο υπουργός Εργασίας.  Αν ήθελαν, μπορούσαν να μετρήσουν την ανεργία συγκεκριμένα και όχι με τις «έρευνες» της ΕΣΥΕ. Υπάρχουν οι αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις του ΙΚΑ, μια απολύτως αξιόλογη βάση για την κίνηση του εργατικού δυναμικού. Οταν, όμως, αυτές δημοσιοποιούνται με καθυστέρηση 11 μηνών (!), δε μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο καταγραφής της κίνησης εργαζομένων-ανέργων. Υπάρχουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, υπάρχουν στοιχεία και για όλους τους υπόλοιπους κλάδους (πέραν των μισθωτών). Το κράτος, όμως, περιορίζεται στην «έρευνα» της ΕΣΥΕ, η οποία πάντα υποεκτιμούσε την ανεργία, όμως πλέον την υποεκτιμά με προκλητικό τρόπο. Από το 1988, αρκεί 1 ώρα εργασίας τη βδομάδα της έρευνας για να κατατάξει κάποιον στους εργαζόμενους, ενώ πριν το 1988 απαιτούνταν 14 ώρες τη βδομάδα! Καταλαβαίνετε ότι η υποεκτίμηση είναι τεράστια. Γιατί δεν εισηγείται ο υπουργός Εργασίας ένα νέο σύστημα καταγραφής; Γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου του και των εποπτευόμενων απ’ αυτό φορέων, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ; Γιατί απλούστατα το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραστήσει το «φίλο των εργαζόμενων».

Φυσικά, όλοι στο υπουργικό συμβούλιο κατάλαβαν ότι ο Λοβέρδος έδινε το προσωπικό πολιτικό του σόου. Ο Παπακωνσταντίνου δεν του απάντησε, το ΠΣΑ δεν άλλαξε (τυπική, άλλωστε, ήταν η συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου, μόνο για λόγους προπαγάνδας) και στο τέλος ανακοινώθηκε ότι το ΠΣΑ εγκρίθηκε. Δηλαδή, και ο Λοβέρδος ψήφισε την «εκτίμηση» για την ανεργία που υπήρχε στο ΠΣΑ. Εκεί υπάρχουν δυο σενάρια: Το πρώτο σενάριο, το βασικό, ξεκινά με ανεργία 9% το 2009 (ήδη τον Οκτώβρη η ΕΣΥΕ δίνει 9,8%!), 9,9% το 2010, 10,5% το 2011, 10,5% το 2012 και 10,3% το 2013. Το λεγόμενο εναλλακτικό σενάριο «εκτιμά» ποσοστό ανεργίας 10,2% το 2010, 11,2% το 2011, 11,5% το 2012 και το 2013.

Οπως καταλαβαίνετε, και τα δυο σενάρια δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα της ανεργίας, με τον πραγματικό αριθμό των ανέργων. Ομως, και τα δυο αυτά σενάρια δείχνουν την τάση αύξησης της ανεργίας τα επόμενα χρόνια. Τάση που στην πραγματικότητα είναι ισχυρότερη. Στενάζει ο τόπος, για να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά.

Πώς απαντά η κυβέρνηση σ’ αυτή τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα; Δίνοντας τα κονδύλια που μαζεύει ο ΟΑΕΔ από τους εργαζόμενους στους καπιταλιστές και χειροτερεύοντας το καθεστώς προστασίας των ανέργων.

Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ δημαγωγούσε «δεσμευόμενο», ότι θα αυξήσει άμεσα το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού. Δημαγωγούσε και το πρώτο μετεκλογικό διάστημα. Ελεγε, για παράδειγμα, ο Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στις 12.11.09 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: «Στην κοινωνική προστασία, όπως είχαμε δεσμευτεί, αυξάνουμε το επίδομα ανεργίας, έτσι ώστε σταδιακά να φτάσει στο 70% του βασικού μισθού». Τώρα, ξεχάστηκε κι αυτό, διότι «δεν υπάρχει σάλιο», όπως πρώτος διακήρυξε ο Λοβέρδος. Το είπε και ο Παπανδρέου, στη φιέστα των 100 ημερών στο Ζάππειο.  Δημοσιογράφος τού θύμισε ότι προεκλογικά είχε εξαγγείλει την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού «με χρόνο υλοποίησης μάλιστα τις 100 πρώτες ημέρες» και τον ρώτησε αν θα υλοποιηθεί η εξαγγελία «και αν ναι σε ποιο χρονικό ορίζοντα;». Εδωσε μια σχοινοτενή απάντηση, με τις γνωστές μπούρδες για την «τραγική κατάσταση» που βρήκαν στον ΟΑΕΔ, λόγω «ρουσφετολογικής σπατάλης», αλλά χρονικό ορίζοντα για την υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας δεν έδωσε.

Ο Λοβέρδος, μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας κ.λπ. της Βουλής, ξεκαθάρισε το τοπίο: «Δεν μπορούμε να αυξήσουμε το επίδομα ανεργίας, όπως έχουμε πει για το τέλος της τετραετίας, αλλά μπορούμε να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη του ανέργου». Και άρχισε να λέει διάφορα, για αναζήτηση εκπτώσεων στα εισιτήρια και στα σούπερ-μάρκετ (!) για τους ανέργους. Μιλάμε για μετατροπή της «ασφάλισης έναντι της ανεργίας» σε φιλανθρωπία φιλόπτωχου ταμείου!

Το ξεθεμέλιωμα κι αυτού ακόμη του άθλιου συστήματος προστασίας των ανέργων περιγράφεται γλαφυρά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (σελ. 54-55). Στο κεφάλαιο «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» εξαγγέλλεται ότι «πρόκειται να ισχύσουν αυστηρότερα κριτήρια αναζήτησης εργασίας για τους δικαιού-χους επιδόματος» και ότι θα γίνει «υποχρεωτική για όλους τους ανέργους η συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης στην αναζήτηση εργασίας, μετά το πέρας ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ανεξάρτητης αναζήτησης». Με άλλα λόγια, ο άνεργος θα είναι υποχρεωμένος να πηγαίνει σε όποια δουλειά του υποδειχτεί, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ύψος μισθού και εργασιακή σχέση, αλλιώς θα χάνει την επιδότηση! Το πιο προκλητικό είναι ότι το ίδιο κεφάλαιο αναφέρεται στη «μείωση του μη μισθολογικού κόστους» των καπιταλιστών, προκειμένου να προσλαμβάνουν ανέργους, ιδιαίτερα νέους! Οι εργαζόμενοι απειλούνται με κόψιμο του ταμείου ανεργίας την ίδια ώρα που στους καπιταλιστές τάζουν εργάτες με πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ την ασφάλιση. Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε πως οι επιδοτούμενοι θα προσλαμβάνονται από τη μια πόρτα, ενώ από την άλλη θα φεύγουν οι απολυμένοι.

Το μόνο ταξικό αίτημα είναι η επιδότηση όλων των ανέργων, μέχρι να βρουν δουλειά, με επίδομα ίσο τουλάχιστον με το βασικό μισθό, με κατάργηση κάθε επιδότησης στους καπιταλιστές.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτις ελληνικές καλένδες το ΕΚΑΣ
Επόμενο άρθρο Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν

Σχετικά Αρθρα

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

Εργατικά 5 Νοέ 2025, 21:47

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

Εργατικά 4 Νοέ 2025, 08:18

Η Μενδώνη αναβιώνει απροκάλυπτα το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας!

Εργατικά 2 Νοέ 2025, 19:46

Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί στην Ιόνιο Σχολή: «Δεν αντέχουμε άλλο»!

24ωρη απεργία αύριο 30/10

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 21:24

Πειθαρχικά και διώξεις σε όποιον αντιστέκεται – Η Χρύσα Χοτζόγλου πίσω στη δουλειά, ενάντια στις διώξεις όλοι μια γροθιά

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 18:59

Να γυρίσει η Χρύσα στο σχολείο της, να νικήσει το δίκιο

30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης για την αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 08:45
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εργατικά

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

4 Νοέ 2025, 08:18
Αγροτικά

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4 Νοέ 2025, 07:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη

4 Νοέ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo