Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
  • Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη
  • Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη
  • Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό
  • Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων
  • Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Νομοσχέδιο για περισσότερη «ευελιξία» στις ήδη αποσαθρωμένες εργασιακές σχέσεις, όπως απαιτούσαν οι καπιταλιστές
Εργατικά

Νομοσχέδιο για περισσότερη «ευελιξία» στις ήδη αποσαθρωμένες εργασιακές σχέσεις, όπως απαιτούσαν οι καπιταλιστές

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Ιαν 2010, 00:00

Σαρώνουν τις εργασιακές σχέσεις, εν μέσω κρίσης και ασυδοσίας των καπιταλιστών

Ο καπιταλιστής θέλει να κάνει τον εργάτη λάστιχο. Θέλει να μη χάνει ούτε ένα δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας. Να τον χρησιμοποιεί μόνο όποτε τον θέλει και για όσο θέλει. Αντίθετα, ο εργάτης θέλει κανονικότητα: 8 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, 11 μήνες το χρόνο (συν 1 μήνα άδεια). Από τότε που υπάρχει καπιταλισμός αναπτύσσεται πάλη ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία γι’ αυτούς τους όρους. Μέσα απ’ αυτή την πάλη φτάσαμε κάποια στιγμή στο 8ωρο-5ήμερο-11μηνο. Ουδέποτε, όμως, οι καπιταλιστές σταμάτησαν να αμφισβητούν αυτά που κάποια στιγμή οι εργάτες μπόρεσαν να κατοχυρώσουν με συλλογικές συμβάσεις και νόμους. Ουδέποτε σταμάτησαν να παραβιάζουν στην πράξη συλλογικές συμβάσεις και εργατική νομοθεσία και στη συνέχεια να απαιτούν να κατοχυρωθεί και θεσμικά η αυθαιρεσία τους.

Την εποχή του νεοφιλελευθερισμού, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και ιδιαίτερα τη δεκαετία του ‘90, άρχισαν σε όλο τον κόσμο να προωθού-νται οι λεγόμενες «ελαστικές σχέσεις εργασίας». Οι εργασιακές σχέσεις που κάνουν τον εργάτη λάστιχο με νόμιμο τρόπο. Οι κυβερνήσεις άρχισαν να τις θεσπίζουν και ως πρόσχημα έφερναν πάντοτε «την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», που ήταν «απορρυθμισμένη». Πρόκειται για μια λογική που θυμίζει το γνωστό σεξιστικό σλόγκαν: «αν δε μπορείς να αποφύγεις το βιασμό, κάτσε κι απόλαυσέ τον»! Αντί να οργανώσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να τσακίσουν στα πρόστιμα τους παρανομούντες καπιταλιστές (λέμε τώρα!), αυτοί έκαναν νόμιμο το παράνομο καθεστώς. Και βέβαια, εκκινώντας από τη νέα βάση, οι καπιταλιστές συνέχιζαν να παρανομούν σε διευρυμένο επίπεδο και να ζητούν να προσαρμοστεί και η νομοθεσία στο νέο καθεστώς ασυδοσίας που είχαν διαμορφώσει σ’ ένα τμήμα της αγοράς εργασίας, πάνω στα πιο ευάλωτα τμήματα της εργατικής τάξης.

Στη χώρα μας, ήταν το ΠΑΣΟΚ που άνοιξε το χορό αυτών των νομοθετημάτων, με το νόμο 2639/1998. Συνέχισε πάλι το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2956/2001 και η σκυτάλη πέρασε στη ΝΔ, που ψήφισε το νόμο 3385/2005. Ενδιαμέσως έγιναν και άλλες ρυθμίσεις, όμως ο κορμός των «ελαστικών εργασιακών σχέσεων» διαμορφώθηκε μ’ αυτούς τους τρεις νόμους. Από τότε που ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση, θυμόμαστε όλοι τον περιβόητο Κ. Μίχαλο, πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητήριου Αθήνας, να βγαίνει στα παράθυρα και να ζητά τη θέσπιση μιας σειράς αντεργατικών μέτρων, φωνάζοντας ότι η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι… υπερπροστατευτική και λειτουργεί ως… αντικίνητρο για τους επενδυτές. Ανάλογα αιτήματα διατύπωσε και ο ΣΕΒ, με πιο κομψό τρόπο (άλλο Δασκαλόπουλος, άλλο Μίχαλος).

Ηρθε, λοιπόν, η ώρα η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση… αντιεξουσιαστών, με αρμόδιο υπουργό τον… μαρξιστή-λενινιστή Α. Λοβέρδο, να κάνει πράξη τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των καπιταλιστών. Στο προσχέδιο νόμου που με σεμνότητα έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας την περασμένη Τρίτη, όχι μόνο διατηρείται ολόκληρο το αντεργατικό οπλοστάσιο του παρελθόντος, αλλά… επικαιροποιείται, συγκεκριμενοποιείται και αποσαφηνίζεται, έτσι που οι καπιταλιστές, μικροί και μεγάλοι, να μπορούν ν’ ανοίγουν ολόκληρη τη βεντάλια, να επιλέγουν μέτρα ή συνδυασμό μέτρων και να μπορούν να τα εφαρμόσουν άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια.

Αν και έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και εμφανίζει μια μιντιακή πολυπραγμοσύνη, ο Α. Λοβέρδος δεν κατάφερε να πρωτοτυπήσει στο πλασάρισμα του νομοσχέδιου. Τη στερεότυπη επιχειρηματολογία των προκατόχων του επιστράτευσε. Επικαλέστηκε το «απορρυθμισμένο εργασιακό περιβάλλον» και έκλεισε με το σύνθημα «ούτε απορρύθμιση ούτε υπερρύθμιση». Ας αφήσουμε, όμως, τη (γελοία) φλυαρία Λοβέρδου και ας πάμε στην ουσία. Την ουσία που απέκρυψε το σύνολο του αστικού Τύπου, που παρουσίασε το νομοσχέδιο ως προοδευτική τομή και ως… ανάσχεση στην ασυδοσία, ενώ πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο.

•Μπλοκάκια: Με το πρώτο κιόλας άρθρο του προσχέδιου χειροτερεύει το καθεστώς για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και δίνεται η δυνατότητα στους καπιταλιστές να διευρύνουν αυτό το καθεστώς. Το προηγούμενο καθεστώς (Ν. 2639/1998) προέβλεπε ότι εφόσον η εργασία με μπλοκάκι παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Τι έκανε ο Λοβέρδος; Πρόσθεσε ως προϋπόθεση το τρίμηνο. Προηγουμένως ο εργαζόμενος μπορούσε να διεκδικήσει ένσημα, δώρα και άδεια ακόμα και αν εργαζόταν για ένα μήνα, τώρα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρίμηνο. Και μετά; Το προσχέδιο δεν αναφέρει τίποτα. Μπορεί να γίνει μια διακοπή (εικονική ασφαλώς) για κάποιες μέρες και μετά ν’ αρχίσει νέο τρίμηνο και πάει λέγοντας. Και όμως, το αληταριό του αστικού Τύπου παρουσίασε αυτή τη ρύθμιση σαν «τέρμα το μπλοκάκι»! Μάλιστα, ο Λοβέρδος καταργεί και την υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί τη σύμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός 15 ημερών.

•Εκ περιτροπής εργασία:
Οι φλυαρίες που ορίζουν τι είναι μερική απασχόληση και πλήρης απασχόληση δεν έχουν καμιά σημασία για τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, όμως, αποθεώνεται το αντεργατικό πνεύμα με τη ρύθμιση για την εκ περιτροπής εργασία. Το προηγούμενο καθεστώς (Ν. 2639/1998) ήταν εξαιρετικά ασαφές, γιατί την περίοδο που φτιάχτηκε οι καπιταλιστές δεν είχαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή τη ρύθμιση. Εκανε λόγο για εκ περιτροπής εργασία ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα, αλλά δεν όριζε ρητά ότι η εκ περιτροπής εργασία μπορεί να εφαρμοστεί και στους πλήρως απασχολούμενους. Γι’ αυτό «αλύχταγε» τόσο καιρό ο Μίχαλος από τα τηλεπαράθυρα. Ηθελε συγκεκριμενοποίηση της ρύθμισης, γιατί στις συνθήκες της κρίσης οι καπιταλιστές θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, ήδη τη χρησιμοποιούν και δε θέλουν να μπλέξουν με μελλοντικές προσφυγές εργαζόμενων στα δικαστήρια.

«Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας», προβλέπει το προσχέδιο Λοβέρδου, που ορίζει επίσης ότι ο εργοδότης μπορεί να τη χρησιμοποιήσει μέχρι 6 μήνες το χρόνο!

Οι καπιταλιστές απαιτούσαν επίσης μια ρύθμιση που θα αποθεώνει το διευθυντικό τους δικαίωμα και δεν θα τους μπλέκει σε τριβές με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η εκ περιτροπής εργασία προϋπέθετε και πριν «διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων». Ο Λοβέρδος έρχεται και αποσαφηνίζει αυτό το σημείο έτσι που να βολεύονται οι καπιταλιστές. Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων ορίζονται η πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση της επιχείρησης, το συμβούλιο εργαζομένων και αν λείπουν «η ενημέρωση και διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων»! Πώς γίνεται; «Σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο εργοδότης», ο οποίος μπορεί να κάνει την ενημέρωση «με γενική ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης». Ο εργοδότης βγάζει μια ανακοίνωση, καλεί μετά τους εργάτες, τους ανακοινώνει την εκ περιτροπής εργασία, «ακούει» τη γνώμη τους (ποιος τολμά να μιλήσει;) κι αυτό είναι όλο!

•Μερική απασχόληση:
Στη μερική απασχόληση, ένα καθεστώς έτσι κι αλλιώς αντεργατικό, ο Λοβέρδος εισάγει μια μεγαλοπρεπέστατη εξαίρεση. Ενώ προβλέπεται ότι το ωράριο των μερικώς απασχολούμενων πρέπει να είναι συνεχές, εξαιρεί τους οδηγούς και τους συνοδούς σχολικών λεωφορείων και τους καθηγητές στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης! Σχολάρχες και φροντιστηριάρχες θα μπορούν να απασχολούν αυτούς τους εργαζόμενους με σπαστό ωράριο. Π.χ. δυο ώρες το πρωί και δυο το μεσημέρι. Μόνο όσο τους χρειάζονται και όποτε τους χρειάζονται. Και τι θα κάνουν στο ενδιάμεσο οι εργαζόμενοι; Ας κόψουν το λαιμό τους. Εκείνο που μετράει είναι το κέρδος του εργοδότη και όχι οι ανάγκες του εργαζόμενου.

Κυριολεκτικά για ξεκάρφωμα προστίθεται στο ισχύον καθεστώς μια διάταξη, σύμφωνα με την οποία το ωρομίσθιο όσων δουλεύουν κάτω από 4 ώρες την ημέρα προσαυξάνεται κατά 7,5%. Ο τετραωρίτης παίρνει τουλάχιστον ένα ένσημο μερικής απασχόλησης, ενώ ο εργαζόμενος κάτω από 4 ώρες παίρνει λιγότερα ένσημα σε μηνιαία βάση, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην ασφάλισή του. Αυτό γιατί το «ξέχασε» ο ευαίσθητος υπουργός;

Και το προσχέδιο Λοβέρδου απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, ενώ καταργεί την ισχύουσα υποχρέωση των καπιταλιστών να υποβάλλουν καταστάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας. Κατά τα άλλα, θέλει να ελέγξει τους εργοδότες!

•Προσωρινή απασχόληση – Δουλεμπόριο: Οχι μόνο διατηρείται άθιχτο το καθεστώς (άρθρα 20-25 Ν. 2956/2001), αλλά γίνεται χειρότερο. Εννοείται πως η πρόβλεψη ότι το νοίκιασμα εργαζόμενου «επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες, πρόσκαιρες και εποχιακές ανάγκες» έχει καθαρά φιλολογική σημασία, όταν ακόμη και το κράτος παραβιάζει τη συνταγματική ρύθμιση που απαγορεύει την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για πάγιες ανάγκες και προσλαμβάνει αφειδώς τέτοιο προσωπικό, τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ, βαφτίζοντάς το προσωπικό για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων και εποχιακών αναγκών. Οταν ο πρώτος διδάξας είναι το κράτος, υπάρχει περίπτωση να μη κάνουν το ίδιο οι δουλέμποροι; Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προσλαμβάνονται εργαζόμενοι-δούλοι που θα καλύπτουν πάγιες ανάγκες, οι οποίες θα βαφτίζονται έκτακτες, πρόσκαιρες, εποχιακές.

Εως τώρα (άρθρο 22 Ν. 2956/2001) επιτρεπόταν δυο διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8+8 μήνες). Μετά, η σύμβαση μετατρεπόταν υποχρεωτικά σε αορίστου χρόνου. Ο Λοβέρδος από τη μια διευρύνει το διάστημα στους 18 μήνες (12+6) και από την άλλη ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για διαιώνιση της δουλεμπορικής σύμβασης. Αν μεσολαβήσει ένα διάστημα μη απασχόλησης 45 ημερών, μπορεί να ξεκινήσει νέο 18μηνο, στον ίδιο εργοδότη, στο ίδιο αντικείμενο. Ετσι, η προσδοκία του εργαζόμενου ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να γίνει αορίστου χρόνου στον έμμεσο εργοδότη και να φύγει από τα νύχια του δουλέμπορου, πάει περίπατο. Μετά από ένα διάλειμμα 45 ημερών (στο οποίο, όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει θα εργάζεται «μαύρα»), θα ξαναρχίζει γι’ αυτόν ο κύκλος του 18μηνου, που δεν θα έχει τέλος. Ο Λοβέρδος καταφέρνει να κάνει σκόνη την κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στα ΠΔ Παυλόπουλου και Παναγιωτόπουλου, που απαγορεύει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Ξέρετε εσείς καμιά ανάγκη που να είναι έκτακτη και να διαρκεί επί 3 συναπτά έτη (18+18 μήνες), με ένα διάλειμμα 45 ημερών;

Το προσχέδιο Λοβέρδου δεν μπορούσε να μην έχει και τις φωτογραφικές του διατάξεις. Αναφέραμε παραπάνω αυτή για τους οδηγούς των σχολικών και τους καθηγητές των φροντιστηρίων. Δε μπορούσαν να μείνουν παραπονεμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι. Γι’ αυτούς δεν ισχύει ούτε το 45ήμερο, αν απασχολήσουν το προσωπικό «σε ολιγοήμερες κοινωνικές εκδηλώσεις». Εχει ένα γκρουπ, ένα συνέδριο, ένα γάμο; Παίρνει το προσωπικό για λίγες μέρες και δεν έχει καμιά υποχρέωση. Ακόμα και αν δεν έχει μεσολαβήσει 45ήμερο ανάμεσα στις δυο συμβάσεις!

Το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 2956/2001, άρθρ. 22, παρ. 2) προέβλεπε ότι οι αποδοχές αυτών των εργαζόμενων δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις προσδιοριζόμενες στις κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις. Ο Λοβέρδος θεωρεί… περιττή αυτή την πρόβλεψη και την εξαλείφει. Βέβαια, η συγκεκριμένη διάταξη στην πράξη παραβιαζόταν πάντοτε. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονταν όχι μόνο με τα κλαδικά, αλλά ούτε με τα βασικά (γνωστή η δράση των δουλεμπόρων). Στα ευρωόργανα (Κομισιόν, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο) επί έξι χρόνια είχε μπλοκαριστεί η σχετική ρύθμιση και τελικά αφαιρέθηκε από την οδηγία 104/ 2008 η υποχρέωση να πληρώνονται οι νοικιαζόμενοι εργαζόμενοι με βάση τις κλαδικές αποδοχές του πόστου που καλύπτουν. Πριν ακόμα ενσωματωθεί αυτή η οδηγία στο ελληνικό Δίκαιο, ο Λοβέρδος σπεύδει να εξαλείψει τη σχετική διάταξη που για ξεκάρφωμα είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ το 2001. Ο εργαζόμενος σε δουλεμπορική εταιρία δε μπορεί να ελπίζει ούτε σ’ ένα συμβατικό μισθό ανάλογο με τη δουλειά που κάνει. Αν πάρει το βασικό, θα πρέπει να είναι κι ευχαριστημένος.

•Διαθεσιμότητα: Το ισχύον καθεστώς παραμένει ως έχει, ενώ για την «ενημέρωση-διαβούλευση» ισχύουν όσα και για την εκ περιτροπής εργασία.

•Διευθέτηση χρόνου εργασίας: Η περιβόητη διευθέτηση εισήχθη με το Ν. 2639/ 2001 του ΠΑΣΟΚ και «βελτιώθηκε» με το νόμο 3385/2005 της ΝΔ. Ο Λοβέρδος ανέλαβε να «βελτιώσει» το μηχανισμό επιβολής της διευθέτησης, έτσι που να γίνεται πράξη η αποθέωση του διευθυντικού δικαιώματος των καπιταλιστών. Ηταν το σημείο που κόλλαγε η διευθέτηση στην πράξη, επειδή δεν ήταν εύκολο να τη δεχτεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Αφήνοντας λοιπόν εντελώς άθιχτο το ουσιαστικό –και άκρως αντεργατικό– πλαίσιο της διευθέτησης, ο Λοβέρδος θεσπίζει καταρχάς τη δυνατότητα να υπογράφει τη διευθέτηση μια «ένωση προσώπων» από 5 εργαζόμενους, σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους! Δηλαδή, ο καπιταλιστής μπορεί να περάσει τη διευθέτηση χρησιμοποιώντας 5 τσάτσους ή 5 τρομοκρατημένους εργαζόμενους! Αν σκαλώσει η «διαβούλευση», έως τώρα αρμόδια να δώσει λύση ήταν μια επιτροπή που αποτελούνταν από έναν κοινωνικό επιθεωρητή, δυο εκπροσώπους από το Εργατικό Κέντρο και δυο εκπροσώπους των εργοδοτών. Ο Λοβέρδος καταργεί αυτή την επιτροπή, που γενικά δεν «περπατούσε» και οι καπιταλιστές γκρίνιαζαν, και στη θέση της βάζει τον ΟΜΕΔ. Δοκιμασμένο όργανο ταξικής συνεργασίας, που σίγουρα θα μπορεί να εκτιμήσει τις «ανάγκες» μιας επιχείρησης που ζητάει διευθέτηση.

Και όμως, αυτό το αντεργατικό έκτρωμα, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ το βρήκε απλώς… λειψό. Σημείωσε ότι «έχει καταρχήν αρκετές θετικές ρυθμίσεις και περιορισμούς της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» (!!!) αλλά «δεν συμπεριέλαβε μια σειρά από σοβαρά θέματα», τα οποία η ΓΣΕΕ θα «διαπραγματευθεί» από εδώ και πέρα. Για «θετικό βήμα στο να ρυθμιστεί η ζούγκλα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία μιλάει μόνο για κάποιες ρυθμίσεις του Ν. 3385/2005 της ΝΔ, ενώ δε ζητά κατάργηση του προηγούμενου αντεργατικού θεσμικού πλαισίου!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑυτοί που βλέπουν την ανεργία να καλπάζει
Επόμενο άρθρο Οχι στο «Μητρώο Αγροτών», όχι στο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς

Σχετικά Αρθρα

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

Εργατικά 5 Νοέ 2025, 21:47

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

Εργατικά 4 Νοέ 2025, 08:18

Η Μενδώνη αναβιώνει απροκάλυπτα το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας!

Εργατικά 2 Νοέ 2025, 19:46

Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί στην Ιόνιο Σχολή: «Δεν αντέχουμε άλλο»!

24ωρη απεργία αύριο 30/10

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 21:24

Πειθαρχικά και διώξεις σε όποιον αντιστέκεται – Η Χρύσα Χοτζόγλου πίσω στη δουλειά, ενάντια στις διώξεις όλοι μια γροθιά

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 18:59

Να γυρίσει η Χρύσα στο σχολείο της, να νικήσει το δίκιο

30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης για την αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 08:45
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εργατικά

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

4 Νοέ 2025, 08:18
Αγροτικά

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4 Νοέ 2025, 07:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη

4 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Νετανιάχου: Εγκλημα είναι η αποκάλυψη της κακοποίησης των παλαιστίνιων κρατούμενων και όχι η κακοποίηση!

3 Νοέ 2025, 20:03
Διεθνή

Αποκαλύψεις για την εν ψυχρώ δολοφονία της οικογένειας Ραζάμπ και άλλα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας του σιωναζιστικού στρατού

3 Νοέ 2025, 19:23
Παιδεία

Μητσοτάκης: Ο σφαγέας των φοιτητών

3 Νοέ 2025, 18:15
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo