Με αυτό τον τίτλο περιγράφει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που γίνονται στην Ευρώπη το οικονομικό βρετανικό Money Week σε άρθρο του της προηγούμενης βδομάδας (4/2/10). Σύμφωνα με το περιοδικό, μετά τη «διάσωση» της Ελλάδας και τη μικρή υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού κράτους, οι «επενδυτές» βρήκαν άλλη «ζουμερή χώρα» για να την ξετινάξουν, την Πορτογαλία. Μια χώρα χτυπημένη βαριά από την οικονομική κρίση, της οποίας το ΑΕΠ ήταν το 2007 χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2000, με το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 (δηλαδή το ετήσιο έλλειμμα των εσόδων –πλην χρεολυσίων– του κράτους σε σχέση με τα έξοδα) να εκτινάσσεται στο 9.3% σε σχέση με το 8% που αναμενόταν, η Πορτογαλία αποτελεί ένα πρώτης τάξεως θήραμα για κερδοσκοπικά παιχνίδια.
«Μετά τους Ελληνες που εμφανίστηκαν δημόσια με νέα, σκληρότερα μέτρα, οι αγορές ξεκίνησαν να ψάχνουν για την επόμενη αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης για να πουλήσουν. Ο πρόσφατος προϋπολογισμός της Πορτογαλίας δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακός», έλεγε ένας «επενδυτής» στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς την προηγούμενη βδομάδα (3/2). Κι επειδή τα οικονομικά δεν ήταν τόσο «εντυπωσιακά», οι «επενδυτές» (οι καπιταλιστές δηλαδή που ζουν καθαρά παρασιτικά, σαν κοινοί τοκογλύφοι) έσπευσαν να δανείσουν με αυξημένα επιτόκια την ταλαίπωρη χώρα για να κονομήσουν χοντρά.
Ετσι βρίσκεται σε εξέλιξη το ίδιο έργο που είδαμε να παίζεται και με την Ελλάδα. Τα δεκαετή ομόλογα του πορτογαλικού δημοσίου είδαν τα επιτόκιά τους να… τραβάνε την ανηφόρα ξεπερνώντας κατά 1.4% τα αντίστοιχα γερμανικά. Σε μια εποχή που η κρίση έχει ρημάξει την παραγωγή (και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο κόσμος δεν αγοράζει, όταν τα εισοδήματά του συρρικνώνονται) το παρασιτικό χρηματιστικό κεφάλαιο ρίχνει τα λεφτά του στην τοκογλυφία, εκεί που ξέρει ότι θα πάρει τα κέρδη του σίγουρα. Κι ύστερα, μας λένε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι για την κρίση. Το χρηματιστικό κεφάλαιο δεν το ακουμπάει κανείς…