Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού
  • Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά
  • Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί
  • Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο
  • Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Μάι 2026, 14:08

Χτες, ο σιωναζιστικός στρατός ανακοίνωσε το σοβαρό τραυματισμό του διοικητή της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον νότιο Λίβανο. Ο αξιωματικός τραυματίστηκε όταν drone διείσδυσε από παράθυρο κτιρίου στο οποίο βρισκόταν. Είχε αναλάβει πρόσφατα τη διοίκηση, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο διοικητή που σκοτώθηκε σε ενέδρα της Αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν στην ίδια επίθεση με drone.

Η Haaretz προστίθεται στα σιωνιστικά μίντια που μιλούν για αυξανόμενη απογοήτευση στον ισραηλινό στρατό, καθώς τα FPV drones της Χεζμπολά προκαλούν απώλειες και αποκαλύπτουν επιχειρησιακές αποτυχίες.

Οπως γράφει, ισραηλινοί στρατιωτικοί διοικητές και έποικοι στο βορρά βιώνουν βαθιά απογοήτευση και οργή λόγω της στρατιωτικής και πολιτικής στασιμότητας στο μέτωπο του Λιβάνου, εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων με τη Χεζμπολά κατά μήκος των συνόρων.

Η Haaretz γράφει ότι ο ισραηλινός στρατός «παίζει καθυστέρηση σε ένα δευτερεύον μέτωπο», αδυνατώντας να προχωρήσει ή να επιβάλει μια νέα πραγματικότητα ασφάλειας, ενώ η Χεζμπολά συνεχίζει να υπαγορεύει τον ρυθμό των μαχών.

Η εφημερίδα επικαλείται στρατιωτικές πηγές που δήλωσαν ότι τα εκρηκτικά FPV drones που χειρίζεται η Χεζμπολά μέσω συστημάτων οπτικών ινών έχουν καταστεί η κύρια αιτία τραυματισμών μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων, με τον στρατό να αδυνατεί να βρει τεχνολογικές ή ηλεκτρονικές λύσεις για την αναχαίτισή τους.

Η έλλειψη επιχειρησιακής πειθαρχίας συμβάλλει στις βαριές απώλειες

Ερευνες σχετικά με πρόσφατα περιστατικά φέρονται να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη επιχειρησιακής πειθαρχίας και η αποτυχία τήρησης πρωτοκόλλων προστασίας συνέβαλαν σε σοβαρές απώλειες, συμπεριλαμβανόμενου του σοβαρού τραυματισμού του συνταγματάρχη Μεΐρ Μπίντερμαν, διοικητή της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας των IDF.

Η Haaretz αναφέρει επίσης ότι ο έφεδρος αξιωματικός αλεξιπτωτιστών ταγματάρχης Ιταμάρ Σπάιερ σκοτώθηκε από μαχητή της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια της κανονικής του θητείας, ο Σπάιερ είχε υπηρετήσει στη μονάδα ειδικών δυνάμεων Maglan. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «υπάρχει ένα πολύ λεπτό στρώμα στρατιωτών που συνεχίζει να σηκώνει το βάρος του πολέμου και να πληρώνει το υψηλότερο τίμημα».

Σε άλλο περιστατικό που περιγράφει η εφημερίδα, ο λοχαγός Μάοζ Ισραέλ Ρεκανάτι, διοικητής διμοιρίας στην Ταξιαρχία Γκολάνι, σκοτώθηκε από FPV drone που εκτόξευσε η Χεζμπολά ενώ παρείχε ασφάλεια σε επιτόπια επίσκεψη του υποστράτηγου Γιφτάχ Νόρκιν, διοικητή της 36ης Μεραρχίας, κοντά στον ποταμό Λιτάνι.

Σύμφωνα με τη Haaretz, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά τους κινδύνους από τα drones της Χεζμπολά, παρότι ο ισραηλινός στρατός φέρεται να είχε περιορίσει τις μετακινήσεις στην περιοχή μόνο σε νυχτερινές ώρες λόγω φόβων για επιθέσεις με drones.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο έφεδρος συνταγματάρχης Χανόχ Νταούμπα δήλωσε ότι «η υπόθεση ξεπερνά ένα λάθος στον χρονισμό μιας επιτόπιας επίσκεψης», τονίζοντας ότι ο στρατός «δεν διαθέτει πραγματικό επιχειρησιακό έλεγχο της περιοχής».

Η Hezbollah υπαγορεύει τον ρυθμό της μάχης

«Υπάρχει παρουσία και καταστροφή υποδομών», δήλωσε ο έφεδρος συνταγματάρχης Χανόχ Νταούμπα, «αλλά ο εχθρός, για τον οποίο μας είπαν ότι είχε υποστεί συντριπτικό πλήγμα, εξακολουθεί να είναι αυτός που υπαγορεύει τον ρυθμό των επιχειρήσεων και τους όρους της μάχης».

Μέσα στην απουσία σαφούς πολιτικού οράματος, διοικητές στο πεδίο δήλωσαν στη Haaretz ότι η κύρια αποστολή τους έχει πλέον καταστεί «η ασφαλής επιστροφή των στρατιωτών στα σπίτια τους», ενώ η απειλή από το μέτωπο του Λιβάνου παραμένει.

Ο έφεδρος υποστράτηγος Ταμίρ Χάιμαν χαρακτήρισε ανέφικτο το στόχο της «διάλυσης της Χεζμπολά», δηλώνοντας ότι ο στρατός είναι ανίκανος να καταλάβει τον Λίβανο ή να επιβάλει τον αφοπλισμό της Χεζμπολά, «ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της σοβαρής κρίσης ανθρώπινου δυναμικού».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου είχε υψώσει «δέκα κόκκινες σημαίες» προειδοποιώντας για την κατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στον στρατό.

Δυνάμεις των IDF υπό διαρκή κατάσταση φθοράς και σύγχυσης

Σε περαιτέρω παραδοχή της δύσκολης θέσης του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο, ο έφεδρος συνταγματάρχης Χανόχ Νταούμπα δήλωσε ότι τα στρατεύματα ζουν σε κατάσταση διαρκούς φθοράς και σύγχυσης υπό τις επιχειρήσεις της Χεζμπολά, με την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης να αποτελεί «αναπαραγωγή» της περιόδου πριν από την αποχώρηση του Iσραήλ από τον νότιο Λίβανο το 2000, όταν οι στρατιώτες είχαν μετατραπεί σε «πάπιες σε σκοπευτήριο».

«Αυτή η πραγματικότητα επαναφέρει μνήμες από τη ζώνη ασφαλείας της δεκαετίας του 1990», δήλωσε ο Νταούμπα σε ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια. «Δεν είναι εικόνα νίκης, αλλά απόδειξη διάβρωσης, στασιμότητας και του βαθιού χάσματος ανάμεσα στις δηλώσεις της ηγεσίας και την επιχειρησιακή πραγματικότητα».

Ο Νταούμπα επέκρινε επίσης την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη εξάρτηση από «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και την καταστροφή κατοικιών», έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, συνιστά «επαγγελματική και θεσμική ντροπή». Τόνισε ότι ο ρόλος των ανώτερων διοικητών δεν είναι μόνο να στέλνουν στρατιώτες στη μάχη, αλλά και να μελετούν τον εχθρό και να προσαρμόζουν αναλόγως τις επιχειρησιακές μεθόδους.

Αποκάλυψε ακόμη την ύπαρξη ενός «τοξικού κλίματος» μέσα στον ισραηλινό στρατό, όπου οι επαγγελματικές αμφισβητήσεις από αξιωματικούς παρουσιάζονται ως «αδυναμία», ενώ η επιχειρησιακή προσοχή χαρακτηρίζεται ως «έλλειψη επιθετικού πνεύματος».

Ο Νταούμπα δήλωσε ότι η απουσία σαφών πολιτικών και στρατιωτικών στόχων έχει μετατρέψει τους μαχητές στο πεδίο σε καύσιμο για έναν «παγωμένο πόλεμο», μέσα σε αυτό που περιέγραψε ως απουσία ουσιαστικής επαγγελματικής συζήτησης σχετικά με τη χρησιμότητα των επιχειρήσεων — κριτική που, όπως είπε, «σπάνια ακούγεται» στα ισραηλινά μίντια, τα οποία συνεχίζουν να περιβάλλουν τον στρατό με «αύρα ιερότητας» παρά τις αποτυχίες του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: Al Mayadeen, Hezbollah Military Media

Η Χεζμπολά προειδοποιεί ότι οι απευθείας συνομιλίες με το Iσραήλ «απειλούν τη λιβανέζικη συνύπαρξη»

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος της Χεζμπολά Ιμπραήμ αλ-Μουσάουι επέκρινε τις αρχές επειδή συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με ισραηλινούς αξιωματούχους, αφού προηγουμένως είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα «διαπραγματευτούν υπό πυρά».

20 Μάη 2026

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ, Ιμπραήμ αλ-Μουσάουι, προειδοποίησε σε αποκλειστική συνέντευξη στο The Cradle στις 20 Μάη ότι οι άμεσες λιβανοϊσραηλινές διαπραγματεύσεις αποτελούν απειλή για την «εσωτερική ενότητα» του Λιβάνου, καλώντας την κυβέρνηση να αποσυρθεί άμεσα από αυτές τις συνομιλίες.

Η μονομερής απόφαση της κυβέρνησης να εισέλθει σε τέτοιου είδους συνομιλίες χωρίς πλήρη συναίνεση όλων των λιβανέζικων πολιτικών και θρησκευτικών συνιστωσών «συνιστά παραβίαση του χάρτη της συνύπαρξης και επηρεάζει αρνητικά την εσωτερική ενότητα».

Ο Μουσάουι αναφερόταν στο Άρθρο J του συντάγματος του Λιβάνου, το οποίο ορίζει ότι «δεν υπάρχει νομιμότητα για οποιαδήποτε αρχή που αντιβαίνει στο χάρτη της συνύπαρξης» μεταξύ θρησκευτικών ή πολιτικών παρατάξεων. Επιπλέον, είπε ότι αυτό παραβιάζει το Εθνικό Σύμφωνο του 1943 και τη σταθερότητα της χώρας.

Ο βουλευτής της Χεζμπολά ζήτησε επίσης από τη Βηρυτό να «αποσυρθεί από τις άμεσες διαπραγματεύσεις».

«Υπάρχουν έμμεσοι τρόποι που μπορούν να οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα χωρίς πολιτικές παραχωρήσεις. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν θα διαπραγματευθεί “υπό πυρά” και δεν θα μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης προτού επιτευχθούν βασικά αιτήματα. Ομως διαπραγματεύτηκε χωρίς να πάρει τίποτα σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η παραχώρηση προτεραιότητας στην εθνική ενότητα είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη της κυριαρχίας, της αποχώρησης των Ισραηλινών, του τερματισμού των επιθέσεων και του πολέμου, της απελευθέρωσης όλων των κρατούμενων και της ανοικοδόμησης της χώρας.

«Η επιλογή της αντίστασης βασίζεται σε ένα νόμιμο συνταγματικό δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα του Λιβάνου και στη Συμφωνία του Ταΐφ», είπε ο Μουσάουι.

Παράλληλα, ανέφερε την «αδυναμία του λιβανέζικου κράτους να ασκήσει πλήρως το ρόλο του στην προστασία και άμυνα».

Ο Λίβανος έχει εισέλθει σε απευθείας συνομιλίες με το Iσραήλ από πέρυσι, μέσω ενός μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός υπό τις ΗΠΑ, που — σύμφωνα με το ρεπορτάζ — επέτρεψε στο Τελ Αβίβ να παραβιάζει τη συμφωνία εκεχειρίας του Νοέμβρη 2024 για πάνω από ένα χρόνο. Αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον.

Από την έναρξη του νέου πολέμου του Ισραήλ κατά του Λιβάνου στις 2 Μάρτη, οι λιβανέζικες αρχές έχουν θέσει εκτός νόμου το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολά και έχουν εισέλθει σε ανώτερου επιπέδου άμεσες συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Ο επόμενος γύρος έχει προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνει στρατιωτικές αντιπροσωπείες.

Την ίδια ώρα, ο νότιος Λίβανος πλήττεται από αδιάκριτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ η Χεζμπολά προκαλεί σοβαρές απώλειες σε στρατεύματα που έχουν καταλάβει δεκάδες συνοριακά χωριά με στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας».

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, η Ισλαμική Δημοκρατία του Iράν φέρεται να έχει ζητήσει πλήρη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η Ουάσιγκτον έδειξε ότι εργάζεται πάνω σε σχέδιο δημιουργίας «ελεγμένης» ταξιαρχίας του Λιβανικού Στρατού (LAF) ειδικά για επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά, ενώ ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν οι δυνάμεις να πραγματοποιούν εφόδους σε κατοικίες αμάχων στον νότο για ανεύρεση όπλων.

Ο αρχηγός του λιβανέζικου στρατού Ρουντολφ Χαϊκάλ έχει επανειλημμένα απορρίψει αμερικανικά και ισραηλινά αιτήματα για σύγκρουση με τη Χεζμπολά, επιμένοντας σε ισραηλινή αποχώρηση και τήρηση της εκεχειρίας πριν από οποιαδήποτε εσωτερική συζήτηση για τον οπλισμό της Αντίστασης.

Τέλος, ο βουλευτής της Χεζμπολά Χασάν Φαντλάλα προειδοποίησε ότι η Αντίσταση θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δύναμη δημιουργηθεί από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με στόχο τη Χεζμπολά.

Hezbollah warns it will fight any US-Israeli proxy force created to target the resistance
——
Hezbollah MP Hassan Fadlallah warned on Tuesday that the resistance would confront any force created by the US and Israel to target Hezbollah, rejecting what he described as any attempt… pic.twitter.com/iepRFE1X5o

— The Cradle (@TheCradleMedia) May 20, 2026

«Αν το Ισραήλ δημιουργήσει μια φατρία ή στρατό — και αν οι Αμερικανοί δημιουργήσουν έναν στρατό με αποστολή να πολεμήσει τη Χεζμπολά — θα τον πολεμήσουμε όπως πολεμάμε τον ισραηλινό στρατό. Τέλος της ιστορίας», δήλωσε ο Φαντλάλα.

Τόνισε ότι η σχέση της Χεζμπολά με τον λιβανέζικο στρατό παραμένει «εξαιρετική» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στρατός θα αρνηθεί να λειτουργήσει ως εργαλείο εναντίον της Αντίστασης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον λίγες εβδομάδες πριν από τον πόλεμο, ο αρχηγός του λιβανέζικου στρατού φέρεται να αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τη Χεζμπολά τρομοκρατική οργάνωση, γεγονός πο οδήγησε τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να αποχωρήσει από τη συνάντηση.

ΠΗΓΗ: The Cradle

Οι δηλώσεις του Φαντλάλα έγιναν μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ότι η Ουάσιγκτον επεξεργάζεται σχέδιο για την προώθηση του αφοπλισμού της Χεζμπολά μέσω της ενίσχυσης «έμπιστων μονάδων» μέσα στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβανέζικου Στρατού.

Ωστόσο, λιβανέζικη επίσημη πηγή δήλωσε στο Al Jazeera στις 19 Μάη ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί καμία ειδική μονάδα στο στρατό για τον αφοπλισμό της Λιβανέζικης Αντίστασης.

Εκτύπωση 🖨
ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΧΕΣΜΠΟΛΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Σχετικά Αρθρα

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

Διεθνή 20 Μάι 2026, 21:38

Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα

Πολιτισμός 18 Μάι 2026, 20:03

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

Διεθνή 18 Μάι 2026, 11:22

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

Διεθνή 17 Μάι 2026, 10:40

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

Διεθνή 16 Μάι 2026, 08:38

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

Διεθνή 15 Μάι 2026, 18:54
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
Αγροτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Γι' αυτό καθυστερούν πάνω από 11 χρόνια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

20 Μάι 2026, 19:41
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
Πολιτισμός

Πεπρωμένο μας η πατρίδα μας, η Παλαιστίνη…

Roger Waters - Mοna Miari, COMFORTABLY NUMB RE-IMAGINED

20 Μάι 2026, 10:24
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

20 Μάι 2026, 00:01
Η παπάρα

Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ

19 Μάι 2026, 21:45
Παιδεία

ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα

19 Μάι 2026, 21:06
Καταστολή

Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού

19 Μάι 2026, 20:04
Καταστολή

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

19 Μάι 2026, 19:45
Κόντρες

Αβρόχοις ποσί θα περάσουν Τζαβέλλας-Δεμίρης

19 Μάι 2026, 19:23
Πολιτική

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

19 Μάι 2026, 14:57
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

Ημέρα πολιτισμού.

1968: Συλλαμβάνονται δύο βομβιστές στην Ομόνοια που είχαν επικηρυχθεί ως “επικίνδυνοι αναρχοκομμουνισταί“.

1973: Εξαρθρώνεται η ΕΑΝ, συλλαμβάνονται δέκα άτομα, αποκαλύπτονται οπλοστάσια σε Σπάτα και Παλαιό Φάληρο.

1975: Αρχίζει στις φυλακές Στάμχαϊμ η δίκη της RAF (Γερμανία).

1988: Βόμβες στο Ι’ αστυνομικό τμήμα, στη ντίσκο «Βικτόρια και σε καφετέρια στην Αμφιάλη (ΕΛΑ).

1991: Δολοφονείται ο Ρατζίβ Γκάντι (Ινδία).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo