Ένα ακόμα σκάνδαλο με διασπάθιση δημόσιου χρήματος για την περίοδο 2020-2022 ήρθε στο φως τις προηγούμενες μέρες και αφορά, αυτήν τη φορά, εγκρίσεις επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Τα επιδόματα αυτά χορηγούνται στους πιο ευάλωτους πολίτες, στους ανασφάλιστους υπερήλικες, δηλαδή σε όσους καλούνται να επιβιώσουν χωρίς να έχουν δικό τους εισόδημα και έχοντας κλείσει τα 67 έτη χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα για να λάβουν δική τους σύνταξη (λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ελάχιστου χρόνου ασφάλισης).
Το σκάνδαλο αυτό καθαυτό δε θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο. Θα μας απασχολήσει κάτι πολύ ουσιαστικότερο. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΟΠΕΚΑ, το ίδιο το κράτος δηλαδή, βάζει προσκόμματα σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη έστω και της ελάχιστης και πενιχρής αυτής παροχής προκειμένου να ζήσουν – και ούτε καν αξιοπρεπώς.
Το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων έχει διαμορφωθεί σήμερα στο ποσό των 418,95 ευρώ μηνιαίως και αναπροσαρμόζεται βάσει των εκάστοτε ετήσιων δεικτών για κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης. Όπως δε όλα τα επιδόματα, χορηγείται βάσει ορισμένων προϋποθέσεων που ο αιτών/η αιτούσα θα πρέπει να καλύπτει. Μια εξ αυτών των προϋποθέσεων είναι η δήλωση ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος. Στην ίδια την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, ακόμα και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι προϋποθέσεις που αφορούν το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ορίζονται για μεν το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα στο (κατ’ ανώτατο όριο) ποσό των 4.320 ευρώ, ενώ για το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα (ομοίως κατ’ ανώτατο όριο) στο ποσό των 8.640 ευρώ.
Εξετάζοντας αρχικά την προϋπόθεση του ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος, γίνεται εύλογα αντιληπτό το εξής «παράδοξο»: ενώ το επίδομα που πρόκειται να χορηγηθεί στον δικαιούχο πολίτη είναι 418,95 ευρώ μηνιαίως, γεγονός που αυτομάτως σημαίνει τουλάχιστον 5.027,40 ετήσιο ατομικό εισόδημα, ο άνθρωπος που θα υποβάλει την αίτηση θα πρέπει να έχει εισόδημα όχι ανώτερο των 4.320 ευρώ. Κοινώς, πετιούνται εκτός του επιδόματος πραγματικοί δικαιούχοι λόγω μη αναπροσαρμογής του ετήσιου εισοδήματος στα ετήσια δεδομένα του επιδόματος.
Το αντίστοιχο συμβαίνει φυσικά και με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: αντί κι αυτό να αναπροσαρμοστεί προκειμένου να καλύπτει το ελάχιστο διπλάσιο ποσό (δηλαδή 10.055 ευρώ ετησίως), ο ΟΠΕΚΑ το διατηρεί στα 8.640 ευρώ.
Κι αν νομίζει κάποιος ότι προσερχόμενος στην υπηρεσία θα τους υποδείξει το σφάλμα και αυτό θα γίνει κατανοητό και καλοπροαίρετα θα διορθωθεί, οφείλουμε να πούμε εκ των προτέρων ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τον άκρως τυπολατρικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι κρατικές υπηρεσίες. Όταν δε πρόκειται να δοθούν χρήματα (σε μη «προνομιούχους» και μη φίλους κυβερνητικών στελεχών ή βουλευτών), η προσκόλληση στους τύπους εντείνεται.
Ο ΟΠΕΚΑ, επομένως, δεν πάσχει από το σκάνδαλο χορήγησης επιδομάτων σε ανθρώπους που δεν είχαν τις προϋποθέσεις προς τούτο. Ο ΟΠΕΚΑ λειτουργεί εντελώς παράνομα και ύπουλα, ακυρώνοντας στην πράξη κατοχυρωμένα δικαιώματα των πιο ευάλωτων πολιτών, επιλέγοντας συνειδητά και σκόπιμα να μην αναπροσαρμόζει τις τυπικές προϋποθέσεις για να γλιτώσει ακόμα και αυτά τα 418 ευρώ.
Θα επανέλθουμε στο εν λόγω θέμα καθώς αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί ο Οργανισμός μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ακόμα περισσότερα στοιχεία για την παράνομη δράση του ίδιου του κρατικού μηχανισμού.








