Την 1η Αυγούστου του 2025, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής δήλωσε στο WAHIS (Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών για την Υγεία των Ζώων) 65 νέες εστίες ευλογιάς, όπου θανατώθηκαν 25.541 αιγοπρόβατα.
Τα σόου του Τσιάρα, που έστειλε τον Κέλλα σε διάφορες επαρχιακές πόλεις για να… λύσει το πρόβλημα, και τα… ηρωικά Δελτία Τύπου έγιναν σκόνη από την καταστροφική πραγματικότητα.
Στον παρακάτω πίνακα συγκεντρώσαμε τα νέα κρούσματα και τη γεωγραφική κατανομή τους, όπως δηλώθηκαν στο WAHIS:
EYLOGIA_1-8-25Ανάμεσα στις 65 νέες εστίες είναι και η μονάδα «Κτηνοτροφική Μαγνησίας ΑΕ» του Ανδρέα Τσαγκάρη, στενού φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο αυτοκρατορίσκος είχε παραστεί το 2022 σε εγκαίνια-φιέστα στο πλαίσιο επενδυτικής επέκτασης της εταιρίας του Τσαγκάρη και φωτογραφιζόταν καμαρωτός αγκαλιά με τον καπιταλιστή. Εχουμε να πούμε πολλά γι’ αυτό – θα επανέλθουμε.
Ετσι, μέχρι την 1η Αυγούστου το σύνολο των εστιών ευλογιάς έφτασε τις 703 και θανατώθηκαν τουλάχιστον 173.826 αιγοπρόβατα. [Θυμίζουμε ότι για μια μεγάλη περίοδο η ΓΔΚ, με άνωθεν εντολή, δήλωνε στο WAHIS μόνο τις νέες εστίες και όχι τα θανατωθέντα αιγοπρόβατα, που -κατά συνέπεια- είναι περισσότερα από 173.826!]
Από τις 65 νέες εστίες, 30 επιβεβαιώθηκαν στην ΠΕ Λάρισας, 10 στην ΠΕ Μαγνησίας, 11 την ΠΕ Ξάνθης, 6 στην ΠΕ Εβρου, 4 στην ΠΕ Ροδόπης και από 1 στις ΠΕ Καρδίτσας, Φωκίδας, Πιερίας και Σερρών. Η Θεσσαλία, όπου έκανε τη μεγάλη φιέστα ο Κέλλας, εξακολουθεί να κρατάει τα πρωτεία. Η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, χειροτερεύει.
Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η ΓΔΚ είναι υποχρεωμένη να δηλώνει στο WAHIS τις νέες εστίες ευλογιάς μετά την πάροδο 24 ωρών από την επιβεβαίωση του κρούσματος. Και για τις 65 νέες εστίες δεν τήρησε και πάλι αυτή την υποχρέωσή της. Δήλωσε όλες τις εστίες την 1η Αυγούστου, ενώ:
- Μία εστία επιβεβαιώθηκε στις 17 Ιούλη.
- Εφτά εστίες επιβεβαιώθηκαν στις 18 Ιούλη.
- Δεκατρείς εστίες επιβεβαιώθηκαν στις 21 Ιούλη.
- Εφτά εστίες επιβεβαιώθηκαν στις 22 Ιούλη.
- Εξι εστίες επιβεβαιώθηκαν στις 23 Ιούλη.
- Πέντε εστίες επιβεβαιώθηκαν στις 24 Ιούλη.
- Τέσσερις εστίες επιβεβαιώθηκαν στις 25 Ιούλη.
- Δεκατέσσερις εστίες επιβεβαιώθηκαν στις 28 Ιούλη.
- Εξι εστίες επιβεβαιώθηκαν στις 29 Ιούλη.
- Δύο εστίες επιβεβαιώθηκαν στις 30 Ιούλη.
Το ανεκδιήγητο δίδυμο Τσιάρα-Κέλλα με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αιγοπροβάτων στις 11 περιφέρειες της χώρας μας (πλην Ηπείρου και Ιόνιων Νησιών) που έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα ευλογιάς.
Ως συνέπεια του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα απαγορευτεί η εξαγωγή φέτας ΠΟΠ και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων και έτσι θα μπει η ταφόπλακα στην αιγοπροβατοτροφία, υποχρεώνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων να την εγκαταλείψουν.
Θυμίζουμε ότι η βοοτροφία στη χώρα μας μπήκε σε καραντίνα από τις 9 Δεκέμβρη του 2015, λόγω του εμβολιασμού για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, στις εξής Περιφερειακές Ενότητες:
ΖΩΝΕΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ
Οι ακόλουθες περιφερειακές ενότητες στην Ελλάδα:
-
- Περιφερειακή ενότητα Έβρου
- Περιφερειακή ενότητα Ροδόπης
- Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
- Περιφερειακή ενότητα Καβάλας
- Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
- Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
- Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
- Περιφερειακή ενότητα Λήμνου
- Περιφερειακή ενότητα Δράμας
- Περιφερειακή ενότητα Σερρών
Αυτό ορίστηκε στην Εκτελεστική Απόφαση της Κομισιόν 2311/2015, που παραθέτουμε:
EKTELESTIKH_OZODHS-DERMAT_2015Παραθέτουμε και τα άρθρα 1 και 3 της Εκτελεστικής Απόφασης 1500/2015 της Κομισιόν:
Άρθρο 1
Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής
-
- Η παρούσα απόφαση θεσπίζει ορισμένα προστατευτικά μέτρα ελέγχου της υγείας των ζώων όσον αφορά την οζώδη δερματίτιδα που έχει επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα.
- Σε περίπτωση διαφοράς, τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση υπερισχύουν των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της οδηγίας 92/119/ΕΟΚ.
- Οι παρεκκλίσεις που προβλέπονται στα άρθρα 4, 5, 6 και 7 δεν ισχύουν για τα βοοειδή που έχουν εμβολιαστεί κατά της οζώδους δερματίτιδας και για τα προϊόντα τους.
Άρθρο 3
Απαγόρευση μετακίνησης και αποστολής ορισμένων ζώων και του σπέρματος και των εμβρύων τους και απαγόρευση διάθεσης στην αγορά ορισμένων προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωικών υποπροϊόντων
-
- Η Ελλάδα απαγορεύει την αποστολή των ακόλουθων εμπορευμάτων από τη ζώνη επιβολής περιορισμών προς άλλα μέρη της Ελλάδας, προς άλλα κράτη μέλη και προς τρίτες χώρες:
α) ζώντα βοοειδή και αιχμάλωτα άγρια μηρυκαστικά.
β) σπέρμα, ωάρια και έμβρυα βοοειδών.
-
- Η Ελλάδα απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά, εκτός της ζώνης επιβολής περιορισμών, των ακόλουθων εμπορευμάτων που παράγονται από βοοειδή και από άγρια μηρυκαστικά που εκτρέφονται ή αποτελούν αντικείμενο θήρας στη ζώνη επιβολής περιορισμών:
α) νωπό κρέας και παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα κρέατος που προέρχονται από αυτό το νωπό κρέας.
β) πρωτόγαλα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα βοοειδών.
γ) νωπές δορές και δέρματα βοοειδών και άγριων μηρυκαστικών, πλην εκείνων που αναφέρονται στο στοιχείο δ).
δ) μη επεξεργασμένα ζωικά υποπροϊόντα από βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, εκτός αν προορίζονται και διοχετεύονται υπό την επίσημη εποπτεία της αρμόδιας αρχής για τελική διάθεση ή επεξεργασία σε εγκεκριμένη μονάδα, δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, εντός της ελληνικής επικράτειας.
EKTELESTIKH_OZODHS-DERMAT_2Αυτά τα απαγορευτικά μέτρα, που επιβλήθηκαν στις 9 Δεκέμβρη του 2015, εξακολουθούν να ισχύουν. Κοντεύει να συμπληρωθεί δεκαετία!
Αυτή την περίοδο έχει φουντώσει η οζώδης δερματίτιδα στην Ιταλία και στη Γαλλία και έτσι ο κίνδυνος να μπει και στη χώρα μας είναι άμεσος, καθώς δε γίνονται έλεγχοι στο ενδοκοινοτικό εμπόριο.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμα, ότι οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, με την εγκληματική τους πολιτική, εξώθησαν κτηνίατρους έμπειρους στην αντιμετώπιση νόσων των ζώων όπως η ευλογιά και η οζώδης δερματίτιδα να αποχωρήσουν από το ΥΠΑΑΤ.
Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στην αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας, μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αιγοπροβάτων. Κι ενώ ο κίνδυνος να επιβάλει η Κομισιόν υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι άμεσος, ο μεν ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) είναι ένθερμος υποστηρικτής του, ο δε ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) αποφεύγει να καταγγείλει δημόσια τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων και αυτή την περίοδο περιορίζεται σε αποστολή επιστολής στον Τσιάρα και σε συνάντηση μ’ αυτόν.