Τα είχαν όλα σοφά κανονισμένα οι διοργανωτές του διάσημου Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ στην εναρκτήρια τελετή του περασμένου Σαββάτου (26 Ιούλη). Δε γινόταν να μην έχουν και «ολίγη από Γάζα» στο μενού.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Βαν ντερ Μπέλεν, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του είπε: «Η κατάσταση στη Γάζα είναι αβάσταχτη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο από ανθρωπιστική άποψη. Αλλά, παρακαλώ, μην ξεχνάτε τον Οκτώβρη του 2023, το χειρότεροπ πογκρόμ στη μεταπολεμική περίοδο»! Τελικά, υπάρχουν χειρότεροι και από τον Μητσοτάκη.
Είχαν καλέσει και την αμερικανοπολωνίδα ιστορικό Αν Απλμπομ, η οποία μίλησε για τη φρίκη στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε το Ισραήλ «να σεβαστεί τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και να ανακουφίσει τα φρικτά δεινά στη Γάζα».
Υστερα πήρε το λόγο ο (σοσιαλδημοκράτης) υπουργός Πολιτισμού, Αντρέας Μπάμπλερ. Τότε εισέβαλε στο χώρο ομάδα φοιτητών και εβραίων (ναι, εβραίων!), που προχώρησε σε μια από τις πιο ηχηρές καταγγελίες της συνενοχής στη γενοκτονία. Κάποιοι εισέβαλαν στη σκηνή κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας «Να σταματήσει η γενοκτονία», «Λευτεριά στη Γάζα τώρα» και «Εχετε αίμα στα χέρια σας». Κι ενώ οι κουστουμαρισμένοι σεκιουριτάδες προσπαθούσαν να τους κατεβάσουν σηκωτούς από τη σκηνή, άλλοι είχαν σκαρφαλώσει ψηλά, στο βάθος του σκηνικού, και ξετύλιξαν μεγάλα πανό ίδιου περιεχομένου.
Πέρασε ώρα για να τους «μαζέψουν» όλους. Εξι από τους αγωνιστές συνελήφθησαν.
Σίγουρα δεν συγκινήθηκαν καθόλου οι αστοί με τα ατσαλάκωτα κοστούμια και τις γραβάτες και οι αστές με τις λαμπερές τουαλέτες και τις πέρλες. Οπως δεν φάνηκαν να συγκινούνται και τα μέλη της διάσημης ορχήστρας, που παρέμειναν απαθή με τα όργανα στα χέρια. Οι αλληλέγγυοι φοιτητές, όμως, πέρασαν το μήνυμα, όχι μόνο στην Αυστρία αλλά σε όλο τον κόσμο.
BEAUTIFUL RESISTANCE✊🏼🇵🇸
STOP THE WORLD FROM FUNCTIONING‼️We have to stop the world from trying to live a normal life.
THERE IS NO NORMALITY DURING A HOLOCAUST.📍 Students stormed the Salzburg Festival in Austria. pic.twitter.com/TOQS8BGjD0
— Earth Hippy 🌎🕊️💚 (@hippyygoat) July 26, 2025