Η Παλαιστινιακή Αντίσταση τελείωσε γρήγορα τις εσωτερικές της διαδικασίες και η Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή την ενιαία αντιστασιακή θέση για το νέο σχέδιο Γουίτκοφ, που είχε συμφωνήσει με το Ισραήλ, με μια λακωνική (όπως πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις) ανακοίνωση.
Δελτίο Τύπου
Το Κίνημα Χαμάς ολοκλήρωσε τις εσωτερικές του διαβουλεύσεις καθώς και τις διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις και τις παλαιστινιακές δυνάμεις σχετικά με την τελευταία πρόταση των μεσολαβητών για τη διακοπή της επιθετικότητας κατά του λαού μας στη Γάζα. Το Κίνημα παρέδωσε την απάντηση στους αδελφούς μεσολαβητές, η οποία χαρακτηρίζεται από θετική διάθεση. Το Κίνημα είναι έτοιμο να εισέλθει αμέσως με σοβαρότητα σε ένα γύρο διαπραγματεύσεων για τον μηχανισμό υλοποίησης αυτού του πλαισίου.
Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης – Χαμάς
Παρασκευή: 09 Μουχαράμ 1447Η
Αντίστοιχη ημερομηνία: 04 Ιουλίου 2025
Σε λιγότερο από 24 ώρες, το Γραφείο του Νετανιάχου αντέδρασε με μια σπασμωδική ανακοίνωση:
Οι τροποποιήσεις που επιθυμεί να εισαγάγει η Χαμάς στην καταριανή πρόταση είναι απαράδεκτες για το Ισραήλ. Παρολαυτά, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόσκληση για έμμεσες συνομιλίες και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων, βάσει της καταριανής πρότασης που έχει εγκρίνει το Ισραήλ. Η διαπραγματευτική ομάδα πρόκειται να αναχωρήσει αύριο (σ.σ. Κυριακή) για το Κατάρ, προκειμένου να διεξαγάγει τις συνομιλίες.
Μιλάμε για σπασμωδική ανακοίνωση γιατί από τη μια χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις τροποποιήσεις της Χαμάς και από την άλλη στέλνει διαπραγματευτική ομάδα στο Κατάρ για να κάνει έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς επί του πλαισίου που αυτή προτείνει.
Τι περίμενε ο Νετανιάχου, ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση θα κατάπινε αμάσητο την πρόταση που ετοίμασαν ο ίδιος με τον Γουίτκοφ και την έδωσαν στους Καταριανούς για να τη δώσουν στη Χαμάς, χωρίς ουσιώδεις τροποποιήσεις που διασφαλίζουν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και αντανακλούν τους συσχετισμούς στο πεδίο; Δεν είναι βλάκας για να περίμενε κάτι τέτοιο.
Τι περιμένει τώρα ο Νετανιάχου; Οτι η υπό τον Χαλίλ Αλ-Χάγια παλαιστινιακή διαπραγματευτική ομάδα θα υποχωρήσει, πράγμα που ουδέποτε είχε κάνει ως τώρα; Για ποιο λόγο; Οταν τα περιβόητα «Αρματα του Γεδεών» έχουν καταντήσει ένα μεγαλοπρεπές στρατιωτικό φιάσκο, με την Παλαιστινιακή Αντίσταση να τους «γλεντάει» καθημερινά;
Ο σιωναζιστής πρωθυπουργός προσπάθησε να κρατήσει δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Από τη μια έπρεπε να πάει στην Ουάσιγκτον δείχνοντας στον Τραμπ ότι πειθαρχεί στην εντολή του και από την άλλη έπρεπε να καθησυχάσει τους… ντιπ σιωναζιστές εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της Χαμάς.
Πεντέμιση ώρες κράτησε η χτεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβούλιου ασφάλειας της σιωνιστικής οντότητας. Το ξενύχτησαν, τελειώνοντας στις 3 τη νύχτα. Και «σφάχτηκαν» ξανά, όπως έγραψαν τα σιωνιστικά μίντια. Ο Σμότριτς με τον Μπεν Γκβιρ ξανασφάχτηκαν με τον αρχιστράτηγο Ζαμίρ, αλλά αυτή τη φορά σφάχτηκαν και με τον Νετανιάχου.
«Καλώ τον Πρωθυπουργό να αποσυρθεί από το σχέδιο παράδοσης και να επιστρέψει στο αποφασιστικό, ολοκληρωτικό σχέδιο. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η νίκη και να ανακτηθούν οι αιχμάλωτοι είναι η πλήρης κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, η ολοκληρωτική διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και η ενθάρρυνση της μετανάστευσης», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ.
Και ο Σμότριτς: «Ο πρωθυπουργός έλαβε χθες μια λανθασμένη απόφαση: να εγκρίνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω μιας μεθόδου που η βοήθεια φτάνει επίσης στη Χαμάς. Από την πρώτη ημέρα του πολέμου ήμουν σταθερός σε αυτό το αίτημα και την κριτική μου και δεν προτίθεμαι να υποχωρήσω απέναντι σε διαρροές εναντίον μου ή προσπάθειες να φιμωθεί αυτή η κριτική. Με κάθε σεβασμό, η κριτική μου στρέφεται επίσης προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος επί μήνες πολέμου απέτυχε να εφαρμόσει τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και να τις επιβάλει στη στρατιωτική διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για τη νίκη — την καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων. Η απόφαση που ελήφθη χθες, αντίθετα με τη θέση μας, να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας μέσω της παλιάς και προβληματικής μεθόδου, είναι απαράδεκτη για εμάς και θα εξετάσουμε την απάντησή μας».
Στο πλευρό του Νετανιάχου προσέτρεξε ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, πολιτικός αντίπαλός του κατά τα άλλα. Ο Χέρτσογκ κάλεσε τον Νετανιάχου να παραμερίσει την εσωτερική αντιπολίτευση και να είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε «επώδυνους» συμβιβασμούς, την ώρα που ο τελευταίος ταξίδευε προς την Ουάσινγκτον. «Υποστηρίζω πλήρως αυτές τις προσπάθειες, ακόμη και όταν περιλαμβάνουν δύσκολες, σύνθετες και επώδυνες αποφάσεις», ανέφερε δήλωση από το γραφείο του Χέρτσογκ. «Το τίμημα δεν είναι απλό, αλλά είμαι βέβαιος ότι το υπουργικό συμβούλιο και το σύνολο της ηγεσίας της ασφάλειας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα» κατέληξε.
Η Χαμάς, κατά πάγια τακτική, δεν δημοσιοποιεί λεπτομέρειες από τις διαπραγματευτικές της προτάσεις, παρά μόνο όταν το κρίνει σκόπιμο. Αραβικά Μέσα αναφέρθηκαν στις τροποποιήσεις που έθεσε ως όρο η Αντίσταση. Μεταφέρουμε αυτές τις πληροφορίες με κάθε επιφύλαξη, καθώς δεν προέρχονται από επίσημες δηλώσεις της Χαμάς, στελεχών της ή στελεχών άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, που επιδεικνύουν και πάλι ψυχραιμία και πειθαρχία στην ενιαία γραμμή της Αντίστασης. Μεταφέρουμε τα όσα αναφέρθηκαν από αραβικά μίντια για την πληρότητα της ενημέρωσης των αναγνωστών μας.
Οι τροποποιήσεις της Αντίστασης φέρονται να είναι:
1. Η αποχώρηση του σιωναζιστικού στρατού κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας των 60 ημερών να γίνει σύμφωνα με τη συμφωνία του Γενάρη, ώστε οι δυνάμεις του εχθρού να επιστρέψουν σε γραμμή αποχώρησης που δε θα υπερβαίνει τα 700 μέτρα κατά μήκος της ανατολικής και βόρειας γραμμής της Λωρίδας, εκτός από πέντε σημεία όπου θα παραμείνουν σε βάθος 1.100 μέτρων.
2. Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας να γίνεται σύμφωνα με τον παλιό μηχανισμό, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και της Ερυθράς Ημισελήνου, και όχι με τον νέο μηχανισμό.
3. Εγγύηση για μη επανέναρξη των εχθροπραξιών και συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πολέμου, ακόμα και αν περάσουν άπρακτες οι 60 μέρες της προσωρινής εκεχειρίας.
Σε αντάλλαγμα για την αποδοχή αυτών των τροποποιήσεων, η Χαμάς φέρεται να δέχεται τον προτεινόμενο μηχανισμό για την παράδοση των αιχμαλώτων (8+2), δηλαδή:
-
- Την πρώτη ημέρα της συμφωνίας θα παραδοθούν οκτώ ισραηλινοί αιχμάλωτοι.
- Την πεντηκοστή ημέρα θα παραδοθούν άλλοι δύο αιχμάλωτοι.
- Οι 16 σοροί αιχμάλωτων θα μοιραστούν τις μέρες 10, 30 και 50.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία για το γενικό πλαίσιο, θα ξεκινήσει συζήτηση για τις επιμέρους λεπτομέρειες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
-
- Το ανθρωπιστικό πρωτόκολλο
- Το πέρασμα της Ράφα
- Τα «κλειδιά» για τους αιχμαλώτους (ποσόστωση ανταλλαγής με παλαιστίνιους κρατούμενους και αιχμάλωτους)
- Αλλες λεπτομέρειες.
Ο Τραμπ, πάντως, αν και συγκράτησε τον ενθουσιασμό του, αντιμετώπισε με θετική διάθεση την ανακοίνωση της Χαμάς, δηλώνοντας: Εντάξει, αυτό είναι καλό. Δεν έχω λάβει ακόμη ενημέρωση για το θέμα, αλλά είναι καλό που η Χαμάς δήλωσε πως απάντησε θετικά στην πρόταση για εκεχειρία. Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για τη Γάζα μέσα σε λίγες ημέρες. Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχω ακόμη πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να κάνουμε κάτι για τη Γάζα, στέλνουμε πολλά χρήματα και ανθρωπιστική βοήθεια. Πάει και η Ριβιέρα, πάνε και οι πύλες της κόλασης, πάει και ο εκτοπισμός όλου του πληθυσμού της Γάζας σε άλλες χώρες, πάνε όλες οι απειλές.
Ας κάνουμε και μια περιήγηση στα σιωνιστικά μίντια.
- Maariv: Ο Τραμπ θα πιέσει για ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη Γάζα κατά την επίσκεψη του Νετανιάχου, ακόμη κι αν η Χαμάς παραμείνει στη Λωρίδα. Ο Νετανιάχου έχει ξεκάθαρο συμφέρον στη συμφωνία για τη Γάζα. Οποιος τον άκουσε στις τελευταίες συνεδριάσεις κατάλαβε ότι προτιμά τη συμφωνία, καθώς η απελευθέρωση αιχμαλώτων είναι πολιτικό χαρτί με ηθική αξία, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να μετριάσει τις εγχώριες και διεθνείς επικρίσεις και να προχωρήσει σε νέες πολιτικές προοπτικές.
Η ένταση γύρω από τις διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων και εκεχειρία δεν επηρεάζει μόνο το κυβερνητικό συμβούλιο, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Το μεγάλο ερώτημα επιστρέφει στο προσκήνιο: Θα οδηγήσει η συμφωνία στην πτώση της κυβέρνησης; Η απάντηση σήμερα είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι φαινόταν προφανές πρόσφατα. Κανείς δεν θέλει εκλογές — ούτε ο κυβερνητικός συνασπισμός ούτε η αντιπολίτευση.
Ο μόνος που δεν φοβάται τη λέξη «εκλογές» είναι ο Νετανιάχου. Το στρατόπεδο της «κρατικής λογικής» είναι διχασμένο: ο Γκάντι Άιζενκοτ αποχώρησε, ο Ναφτάλι Μπένετ στέλνει σήματα αλλά δεν δεσμεύεται, ο Γιαΐρ Λαπίντ δεν είναι ικανοποιημένος από τις δημοσκοπήσεις. Η αντιπολίτευση δεν είναι έτοιμη για εκλογές. Το Λικούντ στις επόμενες εκλογές θα το οδηγήσουν δύο πρόσωπα — ο Νετανιάχου και ο Τραμπ. Παρόλο που ο Τραμπ δεν μπορεί επίσημα να εμπλακεί στην ισραηλινή πολιτική, στην πράξη θα είναι κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας, όπως ήδη φαίνεται από τις δημόσιες δηλώσεις στήριξής του στον Νετανιάχου. Ούτε οι υπουργοί Μπεν Γκβιρ και Σμοτριτς βιάζονται να ρίξουν τον συνασπισμό, παρά την αντίθεσή τους στη συμφωνία.
- Israel Hayom: Η κύρια δυσκολία στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι ο χάρτης αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα. Η Χαμάς απαιτεί πλήρη αποχώρηση, ενώ το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει τον άξονα Μοράγκ και όλες τις περιοχές νότια αυτού. Παρολαυτά, πολιτικός αξιωματούχος μάς δήλωσε ότι αναμένεται επίλυση των διαφορών με τη Χαμάς τις επόμενες ημέρες.
- Κανάλι 12: Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για συμφωνία. Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που εστάλη στο Ισραήλ διαφέρει από εκείνο που δημοσιεύτηκε στα αραβικά, με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνεται αποκλειστικά από τον ΟΗΕ και τους οργανισμούς του. Ο Σμότριτς θεωρεί ότι θεμέλιο για την εξουδετέρωση της Χαμάς είναι να μην ελέγχει αυτή καθόλου τη διανομή της βοήθειας.
- Μόρια Ασράφ – Κανάλι 13: Από το περιβάλλον του Νετανιάχου ακούγεται ότι οι επιφυλάξεις της Χαμάς δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία. Το χρονοδιάγραμμα εξελίξεων σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις είναι:
1. Απόψε (σ.σ. χτες) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
2. Αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα), αναχώρηση της διαπραγματευτικής ομάδας για Ντόχα
3. Αύριο αναχώρηση του Νετανιάχου για Ουάσιγκτον
4. Δευτέρα ή Τρίτη ανακοίνωση συμφωνίας
5. Τετάρτη ή Πέμπτη επικύρωση συμφωνίας από την κυβέρνηση
6. Στο τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης η εφαρμογή της συμφωνίας
- Γκίλι Κοέν – Κρατικό Κανάλι ΚΑΝ: Πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις δείχνουν ότι οι παρατηρήσεις της Χαμάς σχετικά με τον τρόπο απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων θεωρούνται προβληματικές από την πλευρά του Ισραήλ, και αναμένεται να είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτό κατά τις έμμεσες συνομιλίες που προβλέπεται να ξεκινήσουν απόψε στη Ντόχα. Το Ισραήλ επιμένει να παραμείνει στους άξονες Μοράγκ και Φιλαδέλφεια κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, διατηρώντας έτσι τον έλεγχο της περιοχής Ράφα, ενώ η Χαμάς αντιτίθεται – και στη συμφωνία αναφέρεται πως “ο χάρτης των νέων θέσεων των δυνάμεων θα συμφωνηθεί σε γρήγορες διαπραγματεύσεις”.
Επιπλέον, κατά τη χθεσινή μακρά συνεδρίαση του Κάμπινετ ξέσπασε και πάλι διαφωνία ανάμεσα στον στρατιωτικό και τον πολιτικό τομέα. Ο πρωθυπουργός στο τέλος της συνεδρίασης έδωσε εντολή στην υπηρεσία ασφαλείας να ετοιμάσει σχέδιο ετοιμότητας για τον ισραηλινό στρατό σε περίπτωση που υλοποιηθεί η εκεχειρία, μέχρι την Πέμπτη, και να συνεχίσει να ωθεί τους Παλαιστίνιους νότια, μέσω του «πλημμυρίσματος» της Ράφα με ανθρωπιστική βοήθεια και της δημιουργίας μεγάλων καταυλισμών σκηνών για να ενισχυθεί ο διαχωρισμός από τη Χαμάς. Κάποιες υπηρεσίες ασφαλείας εξέφρασαν αμφιβολίες για το πόσο ρεαλιστικό ή εφαρμόσιμο είναι αυτό το σχέδιο, ειδικά υπό συνθήκες εκεχειρίας.
Επιμύθιο: Εχουν υπάρξει πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων ως τώρα. Υπήρξε και η συμφωνία που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 19 Γενάρη και την έσπασαν οι σιωναζιστές στις 18 Μάρτη. Σε όλους αυτούς τους γύρους η Χαμάς, ως εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αντίστασης, παρέμεινε συνεπής στα στρατηγικά αιτήματά της: μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρης αποχώρηση του σιωνιστικού στρατού από τη Γάζα, είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας για άμεση ανακούφιση των λιμοκτονούντων, των εκτοπισμένων, των αστέγων, ανοικοδόμηση και άρση του αποκλεισμού με άνοιγμα των περασμάτων.
Ελιγμούς έκανε πολλούς η Αντίσταση, όμως τους βασικούς της όρους δεν τους εγκατέλειψε. Αυτό θα κάνει και τώρα. Γι’ αυτό μην δίνετε καμιά σημασία σ’ αυτά που «τσαμπουνάνε» καθημερινά τα παπαγαλάκια. Περιμένετε τις ανακοινώσεις της Αντίστασης.