Δεν πήγε, βέβαια, ο Τσίπρας στην ημερίδα «Brain Retain & Regain» για να πει τις καθιερωμένες σε τέτοιες μαζώξεις αμπελοφιλοσοφίες. Τις είπε μεν (από υποχρέωση), κυρίως για να χτυπήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είπε ότι το brain drain συνεχίζεται και ότι αυτό οφείλεται στο ότι «αφενός συνεχίζεται η απόκλιση της χώρας από το μέσο ευρωπαικό επίπεδο και αφετέρου γιατί τα τελευταία έξι χρόνια αυξάνεται η κρίση αξιοπιστίας των θεσμών, της πολιτικής και των αξιών».
Οτι «η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια έχει υποστεί μεγάλη οπισθοχώρηση, έχει μειωθεί κατά 13 μονάδες το μέσο εισόδημα. Από το 80% του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ήταν το 2007 τώρα είμαστε στο 60%. Η χώρα συνεχίζει να αποκλίνει από την Ευρώπη». Εβαλε και τη δική του περίοδο μέσα, για να το παίξει αντικειμενικός, αλλά υποτίθεται ότι ο Μητσοτάκης κυβέρνηση χωρίς Μνημόνια, οπότε αυτός έχει τη βασική ευθύνη για τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης.
Ο Τσίπρας συνέχισε το «χώσιμο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Το ποσοστό των πολιτών που είναι στο όριο της φτώχειας είναι στο 28%, ίδιο με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Εχουμε ένα φαινόμενο βαλκανοποίησης της οικονομικής ζωής της χώρας. Αντικατοπτιρίζεται αυτό στους μισθούς, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο κοινωνικό κράτος, στο κράτος δικαίου και το αίσθημα ισονομίας. Οι γενιές της τελευταίας δεκαπενταετίας, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο αισθάνονται ότι θα ζήσουν χειρότερα από ότι οι προηγούμενες. Αυτή είναι η βασική αιτία που οδηγεί και διατηρεί το brain drain. Ενα ακόμη στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα, υπάρχει η μεγαλύτερη φορολογία της μισθωτής εργασίας. Η κυβέρνηση όταν ανέλαβε, μείωσε την φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα».
Κι όταν ρώτησαν αν τα πράγματα είναι σήμερα καλύτερα από το 2019 που παρέδωσε αυτός, είχε έτοιμη την απάντηση: «Την τελευταία εξαετία χάθηκαν πολλές μεγάλες ευκαιρίες. Οσο για το αν οι συνθήκες είναι καλύτερες, εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσετε. Η έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάσατε, λέει ότι είμαστε, όχι στην κοινωνία του ενός τρίτου, λέει ότι είμαστε στη κοινωνία του ενός πέμπτου. Το 21% όσων ρωτήθηκαν απάντησε ότι βγάζει χρήματα και αποταμιεύει. Το 35% απάντησε ότι δεν βγαίνει ο μήνας – και το υπόλοιπο ότι τα βγάζει πέρα οριακά. Ομως το 2024 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαπενταετίας στα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση τα πάει πάρα πολύ καλά, για εκείνους που θέλει να εξυπηρετήσει, για τα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι καλύτερα (…) Το brain drain συνεχίζεται και είναι σε αναντιστοιχία με την κυβερνητική ρητορική. Αν πίστευε κανείς την κυβερνητική ρητορική, θα διαπίστωνε ότι δεν υπάρχει brain drain, το λύσαμε, όπως έχουμε αντιμετωπίσει και το ζήτημα της ακρίβειας και το ζήτημα των αγροτικών κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Ομως, όσο υπάρχει αναντιστοιχία στο κατά κεφαλήν εισόδημα Ευρώπης και Ελλάδας, το φαινόμενο θα συνεχίζεται».
Κι ύστερα, πέρασε στο «ψητό», αυτό που έδωσε την είδηση: «Πορευόμαστε προς μία κοινωνία του ενός πέμπτου. Αυτό σημαίνει ότι το 21% δεν θα έχει κανέναν λόγο να μη ψηφίσει αυτή την κυβέρνηση. Αν μέσα σ’ αυτούς είναι και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με επιρροή στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη, αυτό το 21% μπορεί να γίνει και 30%. Ομως το υπόλοιπο 70% πού είναι; Είναι κατακερματισμένο, διασπασμένο, διάσπαρτο και χωρίς όραμα».
Κι όταν τον ρώτησαν την εκτίμησή του για το αν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, απάντησε: «Θεωρητικά μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση. Το μεγάλο αιτούμενο για την πολιτική ζωή του τόπου, που επίσης βαλκανοποιείται, είναι αν θα υπάρξει εναλλακτική πρόταση. Αν δεν υπάρξει θα συνεχιστεί το τέλμα. Αν υπάρξει προσπάθεια για ένα όραμα και για μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην σημερινή κυβέρνηση, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν».