Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η πανεπιστημιακή Λευκή Βίβλος του καπιταλισμού: Μπέρκλεϊ, μακαρθισμός και η νέα εποχή της κρατικής καταστολής
  • Ολοι στο δρόμο που χάραξαν οι Μαδριλένοι
  • Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη
  • Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης
  • Πόλα Ρούπα: Η ομηρία δεν τελειώνει, απλώς αλλάζει πρόσωπο
  • Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Το ΡΚΚ παραδίδει τα όπλα και αυτοδιαλύεται
Διεθνή

Το ΡΚΚ παραδίδει τα όπλα και αυτοδιαλύεται

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Μάι 2025, 09:38

Αριστα πληροφορημένος ο Ερντογάν, μιλώντας την Πέμπτη στους υπουργούς και τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ανακοίνωσε ότι επίκειται η κατάθεση των όπλων και η διάλυση του ΡΚΚ: «Εχουμε ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. Σήμερα ή αύριο, το PKK θα καταθέσει τα όπλα του και θα διαλύσει την οργάνωση. Μετά από αυτό, μια νέα διαδικασία, μια νέα εποχή θα ξεκινήσει για όλους μας».

Πράγματι, την Παρασκευή (χτες) το ΡΚΚ ανακοίνωσε την παράδοση των όπλων και την αυτοδιάλυσή του, όπως αναλυτικά μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat News Agency (ANF). Οπως αναφέρει το δελτίο του ANF, «το 12ο συνέδριο του PKK συνήλθε με την προτροπή του ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν και πήρε αποφάσεις ιστορικής σημασίας σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του PKK, με βάση την έκκληση του ηγέτη Απο» (έτσι αποκαλούν οι Κούρδοι τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν).

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 5 μέχρι τις 7 Μάη «στις ζώνες άμυνας» στα Βουνά Κάντιλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής διοίκησης του PKK, το οποίο δεσμεύτηκε να γνωστοποιήσει «πλήρεις και λεπτομερείς πληροφορίες για τα συμπεράσματα του συνεδρίου πολύ σύντομα».

Ηταν μια αναμενόμενη απόφαση, μετά τη δημόσια έκκληση που απηύθυνε τον Φλεβάρη ο φυλακισμένος Οτζαλάν, καλώντας το PKK να καταθέσει τα όπλα και να αποσυρθεί από τη στρατιωτική δράση. «Σε αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε από το κάλεσμα του κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τη βούληση του κ. προέδρου και τη θετική προσέγγιση των άλλων πολιτικών κομμάτων απέναντι στο κάλεσμα, εγώ καλώ σε κατάθεση των όπλων και αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη αυτού του καλέσματος. Συγκαλέστε το συνέδριό σας και πάρτε απόφαση να ενσωματωθείτε με το κράτος και την κοινωνία», διαμήνυσε ο Οτζαλάν. Και επανέλαβε: «Ολες οι ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και το ΡΚΚ πρέπει να αυτοδιαλυθεί»! Ακολούθησε ανακοίνωση του ΡΚΚ την 1η Μάρτη για άμεση κατάπαυση του πυρός με τον τουρκικό στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Καμία έκπληξη: Ο Οτζαλάν καλεί σε παράδοση των όπλων και διάλυση του ΡΚΚ – Από τη στιγμή της σύλληψής του τον ενδιαφέρει μόνο πώς θα σώσει το τομάρι του

Για ποιο λόγο έπρεπε να παραδώσει τα όπλα και να αυτοδιαλυθεί το ΡΚΚ; Επειδή -όπως διεμήνυσε ο Οτζαλάν- ο ένοπλος αγώνας ήταν… κάποτε αναγκαίος, λόγω της τουρκικής κρατικής πολιτικής που αρνούταν την κουρδική ταυτότητα και κρατούσε σε περιστολή τα κουρδικά δικαιώματα και ελευθερίες, όμως μετά τα… δημοκρατικά βήματα ως προς τους Κούρδους που έκανε η τουρκική κυβέρνηση από το… 2014, η ένοπλη αντίσταση δεν έχει πια κανένα νόημα! Δε θα μπορούσε, φυσικά, να πει ότι το ΡΚΚ πρέπει να παραδώσει τα όπλα και να αυτοδιαλυθεί για να βγει αυτός από τη φυλακή, καθώς τώρα ολοκληρώθηκε το μακρύ παζάρι του με το καθεστώς Ερντογάν. Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός λόγος.

Γιατί δεν μας εξέπληξε η συμφωνία Οτζαλάν – τουρκικής κυβέρνησης; Γιατί ο Οτζαλάν την «ψήνει» από τη στιγμή της σύλληψής του. Απλά, οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να γίνει το «ντιλ» νωρίτερα. Κυρίως επειδή οι αντάρτες του ΡΚΚ δεν έδειχναν διάθεση να παραδοθούν, καθώς οι συμφωνίες στις οποίες φαινόταν να καταλήγει ο Οτζαλάν, όχι μόνο δεν αναγνώριζαν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κουρδικού έθνους (ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο ο Οτζαλάν ίδρυσε το ΡΚΚ, δίνοντάς του εξαρχής εθνικιστικό χαρακτήρα, καθώς κατηγορούσε την τουρκική επαναστατική αριστερά για «τουρκισμό» και δρούσε προβοκατόρικα -συχνά και με δολοφονική βία- ενάντια στους αγωνιστές της), αλλά δεν πρόβλεπε ούτε την αμνήστευση και την αποφυλάκιση χιλιάδων Κούρδων που σαπίζουν στα τουρκικά κολαστήρια.

Η φράση του Οτζαλάν ότι «όλες οι ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα» είναι το χαρτί με το οποίο το τουρκικό καθεστώς ζητά να καταθέσουν τα όπλα όλοι οι Κούρδοι, παντού: όχι μόνο στο τουρκικό Κουρδιστάν αλλά και στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν! Οποια οργάνωση δε συμμορφωθεί θα αντιμετωπιστεί με τη φωτιά και το σίδερο από την τουρκική στρατιωτική μηχανή.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας και Ισότητας (DEM), οι ηγέτες του οποίου έπαιζαν ρόλο διαμεσολαβητών ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τον Οτζαλάν, σε μια πολιτικά άθλια ανακοίνωση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του ανέφερε:

«Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής σε ένα από τα πιο σημαντικά και κρίσιμα ορόσημα της πρόσφατης ιστορίας της Τουρκίας.

1. Με τις αποφάσεις του ιστορικού συνεδρίου του PKK, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον ορίζοντα της ειρήνης μετά από πενήντα χρόνια σύγκρουσης. Αυτό είναι ένα βήμα προς την επανεμφάνιση και την ανάπτυξη της ειρήνης και της δημοκρατικής πολιτικής που λαχταρούσαμε εδώ και αιώνες στην καρδιά των αρχαίων μας χωρών.

2. Καταρχάς, θυμόμαστε με βαθύ σεβασμό όλους τους ανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας σύγκρουσης. Δεκαετίες πικρής εμπειρίας μας έχουν δείξει σε όλους μας ότι ο πόνος δεν έχει χρώμα, γλώσσα ή ταυτότητα. Σήμερα, τα δάκρυα των Τούρκων, των Κούρδων, των Κιρκάσιων, των Αράβων, των Αλεβιτών, των Σουνιτών, όλων των ταυτοτήτων και των πεποιθήσεων, έχουν σμίξει στην ίδια θάλασσα. Κουβαλάμε στις καρδιές μας κοινή θλίψη. Θα διαφυλάξουμε τη μνήμη όλων όσων χάσαμε ως ιερή παρακαταθήκη και θα οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον.

3. Τώρα είναι η ώρα να εκφράσουμε τη θέληση για μια κοινή ζωή ισότητας πάνω από οτιδήποτε άλλο. Είναι μια περίοδος βαθιάς πίστης σε μια δημοκρατική κοινωνία, με ελεύθερη πολιτική, καθολικό δίκαιο και δικαίωμα εργασίας και μέτρων εκδημοκρατισμού. Κανένας νέος δεν πρέπει πλέον να γκρεμίζεται στο έδαφος, στα βουνά ή στις πόλεις. Από τώρα και μετά, ας υψωθεί σ’ αυτή τη χώρα η φωνή της πολιτικής, όχι της άρνησης και των όπλων. Ας ακουστεί η φωνή της δημοκρατικής και κοινωνικής συναίνεσης. Οχι της οργής, αλλά της ενότητας. Οχι του διαχωρισμού, αλλά της ισότητας στη ζωή.

4. Μια νέα σελίδα ανοίγεται στο δρόμο προς μια αξιοπρεπή ειρήνη και μια δημοκρατική λύση. Ως Κόμμα Δημοκρατίας και Ισότητας πιστεύουμε ότι, μετά απ’ αυτό το ιστορικό σημείο καμπής, όλοι οι δημοκρατικοί πολιτικοί θεσμοί και ιδιαίτερα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και τον πραγματικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Τώρα πρέπει να υψωθεί η φωνή της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Το ιστορικό καθήκον που τίθεται ενώπιον του Κοινοβουλίου για την οικοδόμηση της κοινωνικής ειρήνης είναι τόσο ιερό που δεν μπορεί να επισκιαστεί από κανένα πολιτικό υπολογισμό. Η πιο θεμελιώδης ευθύνη μας τώρα είναι να δημιουργήσουμε το νομικό και θεσμικό υπόβαθρο που θα μετατρέψει αυτό το ιστορικό βήμα σε διαρκή ειρήνη.

5. Σε αυτή την ιστορική στιγμή, η η εκτελεστική εξουσία πρέπει να ανταποκριθεί στην ιστορική της ευθύνη που θα αποτελέσει εγγύηση της ειρήνης. Να αδράξει την ευκαιρία για να εδραιώσει το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας.

6. Προς τον κ. Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος ανέλαβε την ιστορική ευθύνη για την ανάπτυξη αυτής της διαδικασίας. Προς το λαό της Τουρκίας που πλήρωσε το τίμημα της ειρήνης με τη ζωή των παιδιών του και τα δάκρυά του. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανόμενου του κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος υποστήριξε τη βούληση για λύση, του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αγκάλιασε αυτή τη βούληση, και του κύριου ηγέτη της αντιπολίτευσης, κ. Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος προσέγγισε τη διαδικασία με θετικό τρόπο. Για να είναι επιτυχής αυτή η διαδικασία, οι πολιτικοί μας θεσμοί, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και, το πιο σημαντικό, καθένας από τα 85 εκατομμύρια των πολιτών μας έχουν το καθήκον να προστατεύσουν και να οικοδομήσουν την ειρήνη και να κερδίσουν το μέλλον σήμερα. Θέλουμε η ειρήνη στην Τουρκία να αποτελέσει ελπίδα για τη Μέση Ανατολή και έμπνευση για τον κόσμο.

7. Ως DEM, δίνουμε μια ιερή υπόσχεση στους λαούς της Μεσοποταμίας και της Ανατολίας: Δεν θα αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα βήμα που θα πληγώσει τις ψυχές όσων έχουμε χάσει, καμία δήλωση που θα βλάψει τη διαδικασία ή οποιαδήποτε ενέργεια που θα εμποδίσει την πορεία προς την ειρήνη. Θα είμαστε οι άκαμπτοι υπερασπιστές και φορείς της ισότητας των πολιτών, της δημοκρατικής πολιτικής και της ειρήνης.

8. Σήμερα, φέρουμε από τη μία πλευρά το βάρος μιας μεγάλης ελπίδας και από την άλλη μια βαθιά ευθύνη που μας επιβάλλει η Ιστορία. Αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά μια νέα αρχή. Ολοκληρώνουμε αυτή τη δήλωση βούλησης τιμώντας για άλλη μια φορά τον αγαπημένο μας σύντροφο Σιρ Σουρέγια Οντερ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών και του οποίου η καρδιά χτυπούσε πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων.

Σίγουρα θα φέρουμε το φως της ειρήνης και της αδελφοσύνης σε αυτά τα εδάφη».

Ενα έθνος με πληθυσμό τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων (οι απογραφές δεν είναι ακριβείς, γιατί πολλοί Κούρδοι δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιοι από τις κυβερνήσεις), μοιρασμένο ανάμεσα σε τέσσερις χώρες (Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Ιράν, με το μισό περίπου κουρδικό πληθυσμό στην Τουρκία), με μια μακρά ιστορία εθνικών επαναστάσεων, ιδιαίτερα τον 20ό αιώνα, ούτε την εθνική του ταυτότητα ούτε τη θέλησή του για εθνική ανεξαρτησία θα χάσει, επειδή ανάξιες ηγεσίες εκμεταλλεύτηκαν τον πόθο του και τον πρόδωσαν. Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ιδρυτής και δικτατορικός διοικητής του ΡΚΚ, θα μείνει στην ιστορία των Κούρδων ως ένας ακόμα θλιβερός αποστάτης.

Εκτύπωση 🖨
ΚΟΥΡΔΟΙ Οτζαλάν ΡΚΚ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: Κρεσέντο τρομοκρατίας και καταστολής
Επόμενο άρθρο «Οι Πύλες της Κόλασης», Κύκλος 1, Επεισόδιο 2

Σχετικά Αρθρα

Η πανεπιστημιακή Λευκή Βίβλος του καπιταλισμού: Μπέρκλεϊ, μακαρθισμός και η νέα εποχή της κρατικής καταστολής

Διεθνή 15 Σεπ 2025, 12:03

Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!

Ο λαός της Πόλης της Γάζας υψώνει το ανάστημά του στο σιωναζισμό, αρνούμενος να εγκαταλείψει την πόλη του

Διεθνή 14 Σεπ 2025, 00:05

Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου

Πρόθυμος συνένοχος η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Διεθνή 13 Σεπ 2025, 13:06

ΣΙΩΝΙΣΤΙΚ

Πιο απομονωμένο στη Μέση Ανατολή το σιωνιστικό μόρφωμα

Διεθνή 11 Σεπ 2025, 21:24

Ποιος Αντετοκούνμπο; Ασύλληπτο κάρφωμα παλαιστίνιου μαχητή στο «καλάθι» ισραηλινού τανκ

Η «Ράβδος του Μωυσή» τσακίζει τα «Αρματα του Γεδεών ΙΙ»

Διεθνή 11 Σεπ 2025, 19:37

Νεπάλ: Η εξέγερση πυρπολεί τις φρούδες ελπίδες που δημιούργησε η ανατροπή της μοναρχίας το 2007-8.

Διεθνή 11 Σεπ 2025, 18:27
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η πανεπιστημιακή Λευκή Βίβλος του καπιταλισμού: Μπέρκλεϊ, μακαρθισμός και η νέα εποχή της κρατικής καταστολής

15 Σεπ 2025, 12:03
Αθλητισμός

Ολοι στο δρόμο που χάραξαν οι Μαδριλένοι

Ματαίωσαν το τελευταίο ετάπ του διάσημου ποδηλατικού Γύρου της Ισπανίας, επειδή συμμετείχαν σιωνιστές

15 Σεπ 2025, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2025, 00:01
Αθλητισμός

Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

14 Σεπ 2025, 11:42
Καταστολή

Πόλα Ρούπα: Η ομηρία δεν τελειώνει, απλώς αλλάζει πρόσωπο

Της επιβάλλουν οικονομικό στραγγαλισμό που προοιονίζεται φυλάκιση για χρέη!

14 Σεπ 2025, 11:25
Διεθνή

Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!

Ο λαός της Πόλης της Γάζας υψώνει το ανάστημά του στο σιωναζισμό, αρνούμενος να εγκαταλείψει την πόλη του

14 Σεπ 2025, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2025, 00:01
Πολιτική

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

13 Σεπ 2025, 13:08
Διεθνή

Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου

Πρόθυμος συνένοχος η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

13 Σεπ 2025, 13:06
Παιδεία

Φοιτητές Παιδαγωγικού Ιωαννίνων: Από τύχη ζούμε!

Κατέρρευσε μέρος της ψευδοροφής στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου 

13 Σεπ 2025, 07:59
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Σεπ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2025, 00:01
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Σωρεία εκδικητικών απολύσεων και βάναυσες εργασιακές συνθήκες στο ξένο ιδιωτικό σχολείο Campion School

12 Σεπ 2025, 20:10
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Μυρίζουν… μαϊμουδίλα οι «λόγοι υγείας» του Μιχαλολιάκου

12 Σεπ 2025, 20:04
Κόντρες

Είναι φασίστας και το ξέρει

12 Σεπ 2025, 14:14
Πολιτική

Και λογοκλόπος ο «πολύς» περιφερειάρχης Κουρέτας!

12 Σεπ 2025, 12:51
Αγροτικά

Με την ίδια ένταση εξακολουθεί να «χτυπάει» η ευλογιά των αιγοπροβάτων

12 Σεπ 2025, 11:19
Αθλητισμός

Αναξιοπρεπείς διεθνείς, στάθηκαν σούζα στο σιωναζισμό

12 Σεπ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

12 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

ΣΙΩΝΙΣΤΙΚ

Πιο απομονωμένο στη Μέση Ανατολή το σιωνιστικό μόρφωμα

11 Σεπ 2025, 21:24
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

Ημέρα δημοκρατίας.

Ημέρα ευαισθητοποίησης για το λέμφωμα.

Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη.

Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1821).

1925: Καταστέλλεται λαϊκή εξέγερση στη Ρουμανία, πενήντα νεκροί.

1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της ναζιστικής Γερμανίας.

1942: Βόμβα της ΠΕΑΝ στα γραφεία της φιλοφασιστικής ΟΕΔΕ (Αθήνα).

1944: Οι ναζί εκτελούν 43 άντρες, δύο γυναίκες και ένα βρέφος έξι μηνών στα Γδόχια Κρήτης.

1947: 52 μέλη της ΟΠΛΑ καταδικάζονται σε θάνατο από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.

1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

1971: Ιδρύεται η «Greenpeace» (Καναδάς).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι αμερικανοί φίλοι μου είναι ζευγάρι δικηγόρων από τη Νέα Υόρκη, με ευρεία μόρφωση, ενημερωμένοι και ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς. Εβραίοι που δεν θρησκεύονται. Απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα. Βρίσκονται, για τέταρτη φορά, στην Αθήνα. Και μένουν προς Λαγονήσι. Οταν τους είπα ότι η επιλογή διαμονής είναι ασύμφορη, λόγω απόστασης από το κέντρο, μου έδειξαν, στην οθόνη του κινητού, ένα αμερικανικό δημοσίευμα που σημείωνε ότι η Αθήνα είναι πλέον επικίνδυνη για τους Εβραίους. Το σχετικό ρεπορτάζ συνόδευε φωτογραφία από την «περιπολία» των αγοριών του Ρουβίκωνα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και αφού έδωσα τις απαραίτητες, καθησυχαστικές διευκρινίσεις, με ρώτησαν αν, πράγματι, όπως διάβασαν, η ελληνική κυβέρνηση αντιγράφει τις πρακτικές του Τραμπ στο Μεταναστευτικό. Εκεί βρέθηκα σε αμηχανία…

Kώστας Γιαννακίδης (Τα Νέα)

(Φέρουν οι εβραίοι – ειδικά οι μη θρησκευόμενοι – κάποιο σημάδι στο κούτελο που να υποδηλώνει εβραϊκή καταγωγή; Οχι. Γιατί να ανησυχούν, τότε, οι υποτιθέμενοι φίλοι του Γιαννακίδη, που ούτε κιπά στο κεφάλι θα φορούν, ούτε διακριτικά με το άστρο του Δαβίδ, ούτε εβραϊκά θα μιλούν, καθόσον Αμερικανοί; Δικηγόροι είναι, άνθρωποι έξυπνοι και της πιάτσας, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι κανένας στο κέντρο της Αθήνας δε θα αναγνώριζε το θρήσκευμα των προγόνων τους και δεν υπήρχε περίπτωση να τους στοχοποιήσει. Είναι και το άλλο: «απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα», οπότε αν συναντούσαν φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές θα αρκούσε να σηκώσουν το χέρι στο σήμα της νίκης, να τους χειροκροτήσουν ή έστω απλά να τους χαμογελάσουν. Θα μπορούσαν και να πορευτούν μαζί τους, όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντισιωνιστές εβραίοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Δυο έξυπνοι αμερικανοί δικηγόροι δεν μπορεί να μην το ξέρουν αυτό. Οπότε για ποιο λόγο να φοβούνται και να τρέχουν να μείνουν στο Λαγονήσι – αλλά να έρχονται στην Αθήνα, που σημαίνει να αντιμετωπίζουν τον ίδιο υποτιθέμενο κίνδυνο; ‘Η οι προοδευτικοί, μη θρησκευόμενοι εβραίοι του σχολιογράφου των «Νέων» είναι σιωνισταράδες του κερατά ή είναι ανύπαρκτα πρόσωπα που τα κατασκεύασε ο Γιαννακίδης για να κάνει μια ακόμα προβοκάτσια ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, χρίζοντάς το «αντισημιτικό». Αν ήταν να τζογάρουμε, θα στοιχηματίζαμε στο δεύτερο. Φτηνιάρικο; Ασφαλώς. Δεν έχει απομείνει, όμως, κάτι πέραν των εντελώς φτηνιάρικων για να βγάζουν το «μεροκάματο» οι ραφινάτοι -όπως νομίζουν- υποστηρικτές της σιωνιστικής πολιτικής)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo