Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα, το θεατράλε ξέσπασμα του γνωστού ακροδεξιού τηλεπλασιέ-υπουργού Μπουμπούκου, σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΣΗΜΕΡΑ».
Σε σχετική ερώτηση του (φιλο-συριζαίου) δημοσιογράφου, Βαγγέλη Παπαδημητρίου –εξ’ ου και το ξέσπασμα που ακολούθησε– περί της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και κατά πόσο τα πηγαίνει καλά, ο Αδωνις έδωσε ρέστα, απαντώντας μ’ έναν «οργισμένο» μονόλογο, πλημμυρισμένο με στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον… «μοναδικό πραγματικό δείκτη που έχει φτιάξει ο ΠΟΥ για να μετράει πόσο καλά ή άσχημα τα πάει κάθε χώρα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού», το δείκτη θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού!
Αφού άρχισε ν’ αραδιάζει καμιά δεκαριά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι σε δυσμενέστερη θέση από την Ελλάδα (κάποιες από τις οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, πχ Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο), πριν προλάβει να τελειώσει, είχε γίνει η ερώτηση: «Και πανηγυρίζετε που έχουμε τόσους νεκρούς; Πανηγυρίζουμε που έχουμε 125 θύματα;» Απάντηση Γεωργιάδη: «Ναι, ότι είμαστε δώδεκα φορές καλύτερα από το Βέλγιο, το πανηγυρίζουμε»! Συνέχισε και κορύφωσε με ένα από τα γνωστά κρεσέντο του, και από άποψη ύφους αλλά και… συχνότητας φωνής, περί πτωματολογίας, περί αχαριστίας του ΣΥΡΙΖΑ κτλ.
Δε θα σταθούμε στα προφανή. Στην αυταπόδεικτη πολιτική αλητεία όλων όσων εκστομίζουν τέτοιου είδους προτάσεις –ακόμα και ηθικολογικά να το δει κανείς– κάνοντας σπέκουλα κυριολεκτικά επί πτωμάτων. Θα σταθούμε ξανά στα νούμερα και στο πώς αυτά προέκυψαν. Κι έχει μεγάλη σημασία αυτό, γιατί το να έχει το θράσος στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είναι η μοναδική που ευθύνεται για την τεράστια διασπορά του ιού στη χώρα, να λέει σε οποιονδήποτε «σώσαμε ανθρώπους» ή «είμαστε καλύτερα απ’ όλους», ξεπερνάει τα όρια της ντροπής. Φυσικά, μακριά από μας οποιαδήποτε προσπάθεια υπεράσπισης του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιουδήποτε δημοσιογράφου (άλλωστε είμαστε σίγουροι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε την κυβέρνηση, τα ίδια θα έκανε).
Στο προκείμενο τώρα, για τον περί ου ο λόγος δείκτη θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους. Είναι αλήθεια ότι -στατιστικά και μόνο- η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα, αυτή τη στιγμή, από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, χώρες στις οποίες η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου εδώ και καιρό και οι οποίες επλήγησαν σοβαρά και από το πρώτο κύμα της πανδημίας, γεγονός που βαραίνει στη συνολική στατιστική. Για την ακρίβεια (γιατί τα νούμερα του τηλεπλασιέ-υπουργού είναι προηγούμενων ημερών), ο δείκτης αυτός για την Ελλάδα είναι σήμερα 157 θάνατοι/εκατομμύριο (αντίστοιχα ανοδικά είναι τα στοιχεία και για τις υπόλοιπες χώρες). Αν συγκρίνουμε το 157/εκατ. με το 911/εκατ. της Ισπανίας, τότε πράγματι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Θα πρέπει, όμως, να ξέρουμε γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά. Δεν οφείλεται στη σοφή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά στην πολύ χαμηλή αρχική διασπορά του κοροναϊού που είχε η χώρα μας, σε αντίθεση με τις κεντροευρωπαϊκές χώρες (το ίδιο ίσχυε και για τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, που στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαν να επιδείξουν αντίστοιχα με την Ελλάδα αποτελέσματα).
Αν όμως δε δούμε τα νούμερα «ξερά», όπως κάνουν οι Μπουμπούκοι, όπως κάνουν μόνο όσοι τα χρησιμοποιούν για να κάνουν προπαγάνδα καταπώς τους βολεύει, αλλά παρακολουθήσουμε την εξέλιξή τους στο χρόνο, θα διαπιστώσουμε ότι:
- πριν από 22 μέρες, την 1η Νοέμβρη, είχαμε 61,9 θανάτους/εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή πολύ κάτω απ’ το μισό σε σχέση με το σημερινό 157/εκατομμύριο.
- στις 10 Νοέμβρη (όχι πολύ μακριά – 13 μέρες πρωτύτερα) είχαμε 83,4 θανάτους/εκατομμύριο πληθυσμού.
- από τις αρχές της πανδημίας μέχρι τον Ιούλη (επί τέσσερις μήνες δηλαδή), είχαμε περίπου 18 θανάτους/εκατομμύριο πληθυσμού (δηλαδή σχεδόν εννιά φορές κάτω από τη σημερινή τιμή).
Κι αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία, από σήμερα προς τα πίσω, θα διαπιστώσει το σταθερά αυξανόμενο ρυθμό. Μπορεί η αύξηση του συγκεκριμένου δείκτη να μην είναι εκθετική, όπως οι καμπύλες των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνώσεων, αν δει όμως κανείς την καμπύλη, εύκολα διαπιστώνει ότι ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο τμήματα: το πρώτο μέχρι τον Ιούλη, περίπου σταθερό, και το δεύτερο από τον Ιούλη μέχρι σήμερα, σταθερά αυξανόμενο, με σημαντική αύξηση του ρυθμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Από τον Μάρτη μέχρι τον Ιούλη και από τον Ιούλη μέχρι σήμερα, μία βασική συνθήκη μεσολάβησε, που άλλαξε τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα: το άνοιγμα του τουρισμού. Το έχουμε γράψει επανειλημμένα: άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες στον τουρισμό και έχουν την απόλυτη ευθύνη για την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στη χώρα.
Τα χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα, οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι και οι δεκάδες νεκροί οφείλονται αποκλειστικά στις δικές τους εγκληματικές ευθύνες. Και όσο εξακολουθούν να παίζουν τις κουμπάρες, αποφεύγοντας τις αποφάσεις για καθολικό lockdown, ενώ ταυτόχρονα κλείνουν το μάτι στην «αγορά» για άνοιγμα τα Χριστούγεννα, ενισχύοντας τη διασπορά στην κοινότητα, το έγκλημα εξακολουθεί να διαπράττεται.
Γι’ αυτό ας μην κουνάνε οι Αδώνιδες το δάχτυλο σε κανέναν. Ας μην αραδιάζουν νούμερα, γιατί όσο κι αν προσπαθούν να ξεπλυθούν, οι νιπτήρες θα παραμένουν ματωμένοι.